نشست پنججانبه رهبران پنج کشور عربی مصر، امارات متحده عربی، بحرین، عراق و اردن در شهر العلمین جدید در شمال غربی قاهره و در سواحل مدیترانه برگزار شد. عبدالفتاح السیسی، رئیسجمهوری مصر، روابط تاریخی قاهره با کشورهای حاضر در این نشست را ستود.
به گفته سخنگوی ریاست جمهوری مصر، در این نشست موضوعاتی در رابطه با تقویت جنبههای مختلف روابط دوجانبه و چندجانبه، بررسی شد.
پیشتر اعلام شده بود رهبران پنج کشور عربیِ مصر، عراق، اردن، امارات متحده عربی و بحرین روز سهشنبه اول شهریور، در شهر بندری العلمین مصر نشستی خواهند داشت و همکاریهای منطقهای از جمله محورهای گفتوگو در این نشست خواهد بود.
همچنین برخی کارشناسان پیشبینی کردند در این نشست درباره احتمال احیای برجام هم رایزنی شود.
شیخ محمد بن زاید، رئیس امارات متحده عربی و حاکم ابوظبی که روز یکشنبه ۳۰ مرداد وارد مصر شده بود، دیروز همراه با عبدالفتاح السیسی، رئیسجمهوری مصر، در فرودگاه العلمین از نخستوزیر عراق، مصطفی الکاظمی، پادشاه اردن، ملک عبدالله دوم و پادشاه بحرین، شیخ حمد بن عیسی استقبال کردند.
دفتر ریاست جمهوری مصر در بیانیهای ضمن اشاره به دیدار دوجانبه سیسی و بن زاید که قبل از این نشست انجام شد، گفت که محور این دیدار، همکاریهای منطقهای بوده است.
در ادامه این بیانیه آمده است که در نشست امروز نیز همکاریهای منطقهای محور گفتوگوها خواهد بود.
بغداد هم در بیانیهای که درباره این نشست منتشر کرده است، آورده که موضوعاتی چون امنیت منطقهای، انرژی، سرمایهگذاری و تغییرات اقلیمی محور گفتوگوها میان سران این پنج کشور عربی خواهد بود.
اگرچه در هیچ کدام از این دو بیانیه اشارهای به موضوع ایران و مذاکرات احیای برجام نشده است اما برخی از کارشناسان میگویند نزدیک شدن به موعد امضای توافق اتمی میان ایران و قدرتهای جهانی، یکی از موضوعات اصلی است که در این نشست درباره آن گفتوگو خواهد شد.
این در حالی است که روزنامه مصری الاهرام به نقل از منابع دیپلماتیک خود گزارش کرده است که موضوعاتی مانند انرژی و امنیت غذایی محور گفتوگوها خواهند بود.
به نوشته این روزنامه، موضوع تنش میان مصر و سودان با اتیوپی بر سر سدی که این کشور بر رود نیل زده است نیز از دیگر محورهای گفتوگوها خواهد بود.
از پنج کشوری که در این نشست حضور دارند، عراق تنها کشوری است که با اسرائیل رابطه ندارد و پارلمان این کشور طرح جرمانگاری عادیسازی و برقراری روابط با اسرائیل را تصویب کرده است.
این قانون که برای هر گونه رابطه با اسرائیل مجازات اعدام در نظر گرفته، در اقلیم خودمختار کردستان عراق نیز به اجرا گذاشته خواهد شد.
پارلمان عراق روز پنجشنبه پنجم خرداد در نشستی به ریاست محمد الحلبوسی، رئیس این پارلمان، این طرح را به رأیگیری گذاشت.
مقتدی صدر، روحانی پرنفوذ شیعه عراق که این طرح را پیشنهاد کرده بود، پس از رأی مثبت پارلمان به آن، با انتشار بیانیهای این تصمیم پارلمان را «دستاورد بزرگ» توصیف کرد.
پارلمان عراق پس از تصویب این طرح، از پارلمان دیگر کشورهای عربی و اسلامی نیز خواست طرح مشابهی را به تصویب برسانند.
با وجود این موضع عراق، بامداد امروز برای نخستین بار یک پرواز تجاری و مسافری اسرائیلی که به مقصدی به غیر از امارات متحده عربی پرواز میکرد، از آسمان عربستان سعودی عبور کرد.
پرواز هواپیمایی آرکیعا از تلآویو به مقصد جزیره سی شلز در آفریقا، کمی پس از ساعت یک بامداد تلآویو را ترک کرد و پس از حدود شش ساعت در مقصد فرود آمد. این پرواز با عبور از آسمان عربستان، ۲۰ دقیقه کوتاهتر از قبل شد.
عربستان سعودی ماه گذشته و در جریان سفر جو بایدن، اعلام کرد که از این پس به پروازهای اسرائیلی اجازه استفاده از آسمان آن کشور را خواهد داد.
اسرائیل اما همچنان منتظر دریافت اجازه پرواز بر آسمان عمان است تا بتواند از این مسیر برای پروازهای طولانیتر به آسیا استفاده کند.