در حالی که تنشها و بحران سیاسی در عراق همچنان ادامه دارد، شورای امنیت سازمان ملل متحد از طرفهای درگیر منازعه در این کشور خواست تا با رعایت خویشتنداری، گفتوگوها میان خود را برای رسیدن به یک راهحل سیاسی به منظور خروج از این بحران، آغاز کنند.
شورای امنیت سازمان ملل متحد روز جمعه ۱۱ شهریور در بیانیهای اعلام کرد: «اعضای شورای امنیت خشونتهایی را که در روزهای ۲۹ و ۳۰ اوت (هفتم و هشتم شهریور) در عراق رخ داد، محکوم میکنند.»
بر اساس این بیانیه، شورای امنیت «نگرانی عمیق خود را نسبت به گزارشهای مربوط به تلفات و زخمیها» ابراز کرد و «تلاشهای دولت عراق برای بازگرداندن نظم» را قابل توجه دانست.
شورای امنیت سازمان ملل همچنین طرفین را به حفظ آرامش و خویشتنداری فرا خواند و از درخواستهای طرفین برای پرهیز از خشونت بیشتر استقبال کرد.
شورای امنیت در بیانیه خود اظهار کرد: «اعضای شورای امنیت از همه طرفها خواستند اختلافات سیاسی خود را از طریق مسالمتآمیز حل کنند، به حاکمیت قانون و حق تجمع مسالمتآمیز احترام بگذارند و از خشونت پرهیز کنند.»
کمی پیش از صدور این بیانیه، رویترز به نقل از مقامهای امنیتی محلی عراق گزارش داد چهار نفر در درگیریهای روز پنجشنبه ۱۰ شهریور شبهنظامیان طرفدار مقتدی صدر و شبهنظامیان شیعه تحت حمایت جمهوری اسلامی در شهر بصره در جنوب عراق کشته شدند.
همچنین رسانههای عراق از حمله افراد مسلح به یکی از مقرهای جریان سرایا السلام، وابسته به مقتدی صدر، در مرکز ناصریه خبر دادند.
با وجود عقبنشینی حامیان صدر از منطقه سبز بغداد، هنوز اختلافات عمیق میان صدریها و شبهنظامیان تحت حمایت جمهوری اسلامی وجود دارد.
سخنگوی جریان صدر از نخستوزیر عراق خواست سازمانهای شبهنظامی وابسته به ایران را در این کشور منحل کند.
پیش از این برهم صالح، رییسجمهوری عراق اعلام کرده بود پایان خشونتها در عراق به معنی پایان بحران سیاسی در این کشور نیست.
علاوه بر شورای امنیت سازمان ملل متحد، بسیاری از سیاستمداران عراقی و همچنین سران کشورهای جهان از جمله جو بایدن، رییسجمهوری آمریکا نیز خواستار گفتوگوی رهبران گروههای سیاسی در عراق برای رسیدن به یک راهحل سیاسی در این کشور شدهاند.
بنبست سیاسی در عراق به دنبال پیروزی ائتلاف صدر در انتخابات پارلمانی و از زمانی آغاز شد که گروههای مورد حمایت جمهوری اسلامی ابتدا نتیجه انتخابات و بعد تشکیل دولت را به چالش کشیدند تا آنجا که نمایندگان ائتلاف صدر با وجود داشتن بیشترین کرسیها، از پارلمان استعفا کردند.
در پی این بنبست سیاسی ۱۰ ماهه، مقتدی صدر، روحانی پرنفوذ شیعه که مخالف مداخله تهران در سیاست داخلی عراق است، از سیاست اعلام کنارهگیری کرد.
ساعتی پس از اعلام کنارهگیری صدر، هوادارانش به ساختمانهای دولتی عراق، از جمله کاخ ریاست جمهوری در منطقه سبز بغداد هجوم بردند و به تعدادی از دفاتر گروههای شبهنظامی مورد حمایت ایران نیز حمله کردند.
در پی این اعتراضات، مصطفی الکاظمی، نخستوزیر عراق به نیروهای امنیتی و نظامی دستور داد از شلیک به سوی هواداران صدر خودداری کنند اما درگیریها ۴۵ کشته و دهها مجروح بر جای گذاشت که عمده مجروحان و کشتهشدگان از معترضان طرفدار صدر بودند.
هواداران صدر از شبهنظامیان مورد حمایت جمهوری اسلامی به عنوان عامل اصلی شلیک به سوی معترضان نام بردند و گفتند که همین شبهنظامیان در برخی نقاط چادرهای طرفداران صدر را نیز به آتش کشیدند.
درگیریهای نظامی در بغداد، یک روز بعد و به دنبال نطق چند دقیقهای مقتدی صدر که از هوادارانش خواست ظرف یک ساعت منطقه سبز را ترک کنند، فروکش کرد.