در حالی که مقامهای جمهوری اسلامی درباره دستیابی به توافق احیای برجام ابراز امیدواری کردهاند، آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه ایالات متحده اعلام کرد رسیدن به توافق در کوتاهمدت بعید است.
بلینکن در این زمینه گفت پاسخ جمهوری اسلامی به متن پیشنهادی اتحادیه اروپا برای توافق احیای برجام، چشمانداز توافق در کوتاهمدت را دور میکند.
او گفت: «من نمیتوانم به شما یک جدول زمانی بدهم جز این که دوباره بگویم به نظر میرسد ایران نمیخواهد یا نمیتواند کاری را که برای دستیابی به توافق لازم است، انجام دهد.»
در مقابل، محمد مرندی، مشاور تیم مذاکرهکننده هستهای جمهوری اسلامی در گفتوگو با الجزیره گفت: «با وجود فشارهای دولت آمریکا همچنان به دستیابی به توافق نزدیک هستیم.»
همچنین در حالی که نشست شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی از روز دوشنبه ۲۱ شهریور برای بررسی پرونده ایران آغاز شده، مرندی گفت: «ما نگران نشست شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره برنامه هستهای ایران و نتایج آن نیستیم.»
به گفته این مقام جمهوری اسلامی، برای حصول توافق احیای برجام، رییسجمهوری آمریکا باید درباره حل و فصل مسائل و موضوعات باقی مانده مرتبط با مذاکرات تصمیمگیری کند.
در حالی که به نظر میرسید مذاکرات احیای برجام به آخرین مراحل خود رسیده، تهران با مطرح کردن حل و فصل «سیاسی» مسائل پادمانی همزمان با توافق احیای برجام، موجب شد که به گفته وزیر امور خارجه آمریکا، این مذاکرات یک گام به عقب برود.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی از مدتها پیش خواستار پاسخگویی تهران در زمینه اورانیوم غنی شده با منشا انسانی در چند مرکز اعلام نشده در ایران شده است.
رافائل گروسی، مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به تازگی هشدار داد حتی اگر ایران و قدرتهای جهانی آخرین موانع را برای احیای توافق هستهای رفع کنند، مدت زمانی که بازرسان آژانس برای راستیآزمایی فعالیتهای اتمی ایران نیاز دارند، افزایش یافته است.
گروسی روز دوشنبه در یک نشست خبری در وین درباره میزان نظارت کنونی آژانس بر فعالیتهای هستهای ایران گفت: «خلاء اطلاعاتی ما بیشتر و شرایط سختتر شده است. ایران باید شفاف عمل کند و دسترسیهای لازم و کامل برای نظارت را به ما بدهد.»
به گزارش خبرگزاری بلومبرگ، شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز دوشنبه برای بحث درباره بنبست موجود در زمینه پرونده تحقیقات از فعالیتهای اتمی ایران، تشکیل جلسه داد.
پیشتر سخنگوی کاخ سفید اعلام کرده بود جمهوری اسلامی نمیتواند احیای برجام را به تعهدات خود در چارچوب انپیتی گره بزند.
بریتانیا، آلمان و فرانسه هم روز ۱۹شهریور در بیانیهای وضعیت فعلی گسترش برنامه اتمی جمهوری اسلامی را «فاقد توجیه غیرنظامی» خواندند.
در این بیانیه آمده است که این سه کشور به دلیل ناکام ماندن تهران در انعقاد توافق، با شریکانشان در مورد بهترین روش برای مقابله با تشدید تنش و تهدیدهای اتمی ایران مشورت خواهند کرد.