یک مقام ارشد اسرائیلی در برلین به شرط فاش نشدن نامش به خبرنگاران گفت اسرائیل اطلاعاتی به کشورهای غربی داده که نشان میدهند تهران در جریان مذاکرات به جامعه جهانی دروغ گفته است. این مقام ارشد مدعی شد رابرت مالی از مذاکرات پس زده شده است اما وزارت خارجه آمریکا این ادعا را رد کرد.
به گفته این مقام اسرائیلی، مقامهای آمریکایی و به ویژه برخی کشورهای اروپایی سوالهای بسیاری درباره احتمال امضای قرارداد اتمی با ایران دارند و به احتمال فراوان، قراردادی امضا نخواهد شد.
او مدعی شد که اورشلیم موفق شده است در گفتوگوها با ایالات متحده، رابرت مالی، نماینده ویژه ایالات متحده در امور ایران را به حاشیه براند.
بر اساس ادعای این مقام اسرائیلی، مذاکرات با ایران دیگر در دست مالی و همفکران او نیست.
یک سخنگوی وزارت امور خارجه ایالات متحده اما شب گذشته این اظهارات را رد کرد.
به گفته این سخنگو که خواست نامش فاش نشود، ایالات متحده مذاکراتی فشرده با اسرائیل و دیگر متحدانش درباره ایران دارد و رابرت مالی بخشی جداییناپذیر از این مذاکرات است.
به گفته مقام اسرائیلی اما برخی مقامهای اروپایی دلیل شکست مذاکرات را سختتر شدن موضع ایالات متحده میدانند و برخی دیگر میگویند جوزپ بورل، مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و انریکه مورا، قائم مقام او، در مذاکرات «پا را از گلیم خود درازتر کردهاند» و پیش از آنکه چیزی مشخص باشد، دربارهاش اظهارنظر کردهاند.
این مقام اسرائیلی این موضوع را دلیل شکست مذاکرات خواند و گفت: «زمان آن رسیده است که گفتوگوهای استراتژیک برای رسیدن به یک توافق درازمدتتر و قویتر آغاز شود.»
سخنگوی وزارت امور خارجه اما همچنان بر این باور است که بازگشت به برجام بهترین راه برای جامه عمل پوشاندن به وعده جو بایدن، رییسجمهوری آمریکا در زمینه جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح اتمی است.
او گفت که دولت ایالات متحده همچنان به دنبال بازگشت همزمان واشینگتن و تهران به برجام است.
این سخنگوی وزارت امور خارجه ایالات متحده گفت: «تنها دلیلی که هنوز طرفین به برجام بازنگشتهاند این است که ایران هنوز پیشنهادهایی را که کشورهای اروپایی ارائه کردهاند، نپذیرفته است.»
این در حالی است که موشه یعلون، وزیر دفاع پیشین و رییس اسبق ستاد کل ارتش اسرائیل، عصر دیروز در پنلی در کنفرانس دانشگاه رایخمن گفت بهترین دفاع در برابر ایران حمله است: «باید [علی] خامنهای را با شرایطی روبهرو کرد که ناچار باشد بین برنامه اتمی و تروریسم از یک سو و دوام حکومتش از سوی دیگر، یکی را انتخاب کند.»
یعلون در ادامه اظهارات خود گفت: «تلاش گستردهای شد که جهان در برابر ایران متحد شود. اسرائیل کمک کرد که روسیه و چین به این تلاش بپیوندند. سال ۲۰۱۲ خامنهای دو گزینه داشت: رفتن به سوی توافق یا سرنگونی. اما ضعف آمریکا باعث شد از این فرصت استفاده درستی نشود و قراردادی ضعیف امضا شد.»
به گفته این مقام سابق اسرائیل، آمریکاییها کوتاهمدت و از انتخابات تا انتخابات فکر میکنند اما: «خامنهای استراتژی درازمدت دارد که حتی پس از مرگش هم ادامه خواهد داشت.»
یعلون همچنین خروج آمریکا از برجام را نیز اشتباه خواند و گفت: «اشتباه بعدی خروج از برجام بود. برجام قرارداد بدی بود اما تا حدودی برنامه اتمی ایران را متوقف کرده بود. خروج از آن به ایران بهانه داد چهار نعل برنامه اتمی خود را پیش ببرد. الان هم باید دوباره خامنهای را بر سر همان دوراهی قرارداد: یا توقف برنامه اتمی و تروریسم یا سرنگونی.»
او گفت که با وجود مشکل غرب با چین و روسیه، باز هم میتوان علیه تهران اتحاد جهانی ایجاد کرد اما ضعف آمریکا در «خروج آنچنانی از افغانستان و جواب ندادن به حملات ایران»، کار را سخت میکند.
در حالی که به نظر میرسید مذاکرات احیای برجام به آخرین مراحل خود رسیده، تهران با مطرح کردن حل و فصل «سیاسی» مسائل پادمانی همزمان با توافق احیای برجام، موجب شد که به گفته وزیر امور خارجه آمریکا، این مذاکرات یک گام به عقب برود.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی از مدتها پیش خواستار پاسخگویی تهران در زمینه اورانیوم غنی شده با منشا انسانی در چند مرکز اعلام نشده در ایران شده است.
رافائل گروسی، مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به تازگی هشدار داد حتی اگر ایران و قدرتهای جهانی آخرین موانع را برای احیای توافق هستهای رفع کنند، مدت زمانی که بازرسان آژانس برای راستیآزمایی فعالیتهای اتمی ایران نیاز دارند، افزایش یافته است.
گروسی روز دوشنبه در یک نشست خبری در وین درباره میزان نظارت کنونی آژانس بر فعالیتهای هستهای ایران گفت: «خلاء اطلاعاتی ما بیشتر و شرایط سختتر شده است. ایران باید شفاف عمل کند و دسترسیهای لازم و کامل برای نظارت را به ما بدهد.»
به گزارش خبرگزاری بلومبرگ، شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز دوشنبه برای بحث درباره بنبست موجود در زمینه پرونده تحقیقات از فعالیتهای اتمی ایران، تشکیل جلسه داد.
پیشتر سخنگوی کاخ سفید اعلام کرده بود جمهوری اسلامی نمیتواند احیای برجام را به تعهدات خود در چارچوب انپیتی گره بزند.
بریتانیا، آلمان و فرانسه هم روز ۱۹شهریور در بیانیهای وضعیت فعلی گسترش برنامه اتمی جمهوری اسلامی را «فاقد توجیه غیرنظامی» خواندند.
در این بیانیه آمده است که این سه کشور به دلیل ناکام ماندن تهران در انعقاد توافق، با شریکانشان در مورد بهترین روش برای مقابله با تشدید تنش و تهدیدهای اتمی ایران مشورت خواهند کرد.