در حالی که آمار قربانیان درگیریهای نظامی میان آذربایجان و ارمنستان افزایش یافته، تلاشهای دیپلماتیک برای پایان دادن به جنگ میان این دو کشور نیز بیشتر شده است. رجب طیب اردوغان، رییسجمهوری ترکیه قرار است با ولادیمیر پوتین، همتای روس خود در این باره گفتوگو کند.
نیکول پاشینیان، نخستوزیر ارمنستان، روز چهارشنبه ۲۳ شهریور از افزایش تعداد سربازان کشته شده این کشور به ۱۰۵ نفر خبر داد.
همزمان آذربایجان نیز به ارمنستان پیشنهاد داد تا اجساد ۱۰۰ سرباز ارمنستانی کشته شده در درگیریهای روزهای اخیر را تحویل دهد.
این در حالی است پیشتر اعلام شده بود ۴۹ نظامی ارمنستان در این جنگ کشته شدهاند.
جنگ کنونی خونینترین درگیریهای دو سال اخیر آذربایجان و ارمنستان، دو جمهوری استقلالیافته از شوروی سابق به شمار میرود.
وزارت دفاع ارمنستان روز چهارشنبه آذربایجان را که از نظر سیاسی و نظامی مورد حمایت ترکیه است، به شلیک توپخانه، خمپاره و سلاحهای سبک در یک حمله جدید متهم کرد.
در ادامه این بیانیه آمده است: «وضعیت در مرز ارمنستان و آذربایجان همچنان متشنج است.»
همچنین آذربایجان، ارمنستان را که در یک اتحاد نظامی با مسکو است، به شلیک خمپاره و توپ علیه واحدهای نظامی خود متهم کرد.
وزارت دفاع جمهوری آذربایجان اما اعلام کرد: «در حال حاضر به صورت دورهای به مواضع ما شلیک میشود و یگانهای ما در حال انجام اقدامات واکنشی لازم هستند.»
خبرگزاری رویترز نوشت که هنوز امکان تایید مستقل درگیریهای جدید وجود ندارد.
روز سهشنبه ۲۲ شهریور اعلام شد دستکم ۴۹ نظامی ارمنستان و ۵۰ نظامی آذربایجان در درگیریها میان دو کشور کشته شدند.
هر دو کشور یکدیگر را مسوول آغاز دور تازه درگیریها معرفی میکنند. همزمان روسیه، آمریکا و فرانسه و همچنین ایران خواستار خویشتنداری طرفین شدند.
در حالی که روسیه به اوکراین حمله کرده، درگیریهای جدید میان باکو و ایروان نگرانیها را از افزایش درگیری نظامی در جمهوریهای سابق اتحاد جماهیر شوروی سابق افزایش داده است.
یک درگیری تمام عیار بین ارمنستان و آذربایجان میتواند قدرتهایی مانند روسیه و ترکیه را نیز درگیر کند و بار دیگر خطوط لوله حامل نفت و گاز را ناامن سازد.
ارمنستان و آذربایجان از زمان فروپاشی شوروی سابق دو بار با هم وارد جنگ شدهاند که دومین جنگ آنها در اواخر سپتامبر سال ۲۰۲۰ آغاز شد و شش هفته ادامه یافت. در این درگیریها بیش از شش هزار و ۵۰۰ نفر کشته شدند.
دو کشور سرانجام در مذاکراتی با وساطت روسیه که به بازپسگیری قرهباغ از طرف جمهوری آذربایجان منجر شد، اعلام آتشبس کردند.
روسیه در ابتدا برای نظارت بر اجرای آتشبس، دو هزار نیروی حافظ صلح را در منطقه مستقر کرد اما پس از تهاجم نظامی این کشور به اوکراین، اتحادیه اروپا این نقش را به عهده گرفته است.