انجمن خانوادههای جانباختگان سرنگونی پرواز اوکراینی از ثبت شکایت رسمی و مستقل خود علیه جمهوری اسلامی و سپاه پاسداران در دیوان بینالمللی کیفری لاهه خبر داد.
این شکایت جمهوری اسلامی و سپاه پاسداران را به کشتار عامدانه غیر نظامیان و ارتکاب جنایت جنگی و جنایت علیه بشریت متهم کرده است.
در این شکایت علاوه بر ارائه شواهد مختلف در ارتباط با این پرونده، شواهدی را درباره اقدامات سپاه پاسداران پیش و پس از سرنگون کردن این هواپیمای مسافربری ارائه شده است.
پرواز پیاس-۷۵۲ هواپیمایی اوکراین اینترنشنال، بامداد چهارشنبه ۱۸ دی ماه سال ۹۸ دقایقی پس از پرواز هدف موشکهای سپاه پاسداران قرار گرفت و همه ۱۷۶ سرنشین آن کشته شدند.
جمهوری اسلامی دلیل سرنگونی این هواپیمای مسافربری را خطای انسانی عنوان کرده و تاکنون از پاسخگویی به دادخواهان پرونده و کشورهایی که شهروندانشان با شلیک موشک های سپاه پاسداران کشته شده، خودداری کرده است.
در روز چهارم شهریور، مهرزاد زارعی، پدر آراد از جانباختگان پرواز اوکراینی، راهپیمایی اعتراضی خود را پس از ۱۶ روزه خود از تورنتو به پایتخت کانادا را در اعتراض به اجرا نشدن عدالت در ارتباط با این پرونده به پایان رساند و به همراه دو نماینده دیگر از خانوادههای دادخواه در پارلمان کانادا با نماینده نخستوزیر این کشور دیدار کردند.
نمایندگان خانوادههای کشتهشدگان هواپیمای اوکراینی در این دیدار نامه درخواستهای خود را به نماینده نخستوزیر کانادا تحویل دادند.
حامد اسماعیلیون، سخنگوی انجمن خانوادههای جانباختگان سرنگونی پرواز اوکراینی، که در جلسه یک ساعته با نماینده نخستوزیر کانادا حضور داشت گفت در این نشست خواستههایی از جمله قرار دادن سپاه پاسداران در فهرست سازمانهای تروریستی، تحریم هدفمند مقامهای جمهوری اسلامی و ارجاع این پرونده به سازمان بینالمللی هوانوردی، ایکائو، مطرح شد.
دولت کانادا روز دوم شهریور در پاسخ به ایران اینترنشنال درباره راهپیمایی اعتراضی مهرزاد زارعی گفت: اتاوا به این نتیجه رسیده که مذاکره با جمهوری اسلامی بی فایده است و اکنون به دنبال راههای قانونی بینالمللی برای حل و فصل این پرونده است.
در ماه می ۲۰۲۱، دادگاه انتاریو بر اساس شکایتی که در بهمن ماه سال ۹۸ از سوی مهرزاد زارعی، شاهین مقدم و علی گرجی، از خانوادههای قربانیان، اقامه شده بود حکمی را صادر کرد که سرنگونی هواپیمای اوکراینی با موشکهای سپاه را اقدامی عامدانه و تروریستی قلمداد کرد.
این دادگاه علی خامنهای و چند نفر از سران ارشد جمهوری اسلامی، از جمله علی شمخانی، حسین سلامی، محمد باقری و امیرعلی حاجی زاده را به عنوان عاملان اصلی این حمله محکوم کرد.
دادگاه عالی انتاریو همچنین طی حکمی که در دی ماه گذشته صادر شد رای به پرداخت ۱۰۷ میلیون دلار غرامت، بهعلاوه سود، به خانواده شش تن از کشتهشدگان هواپیمای مسافربری اوکراینی داد.