وزارت خارجه آمریکا به ایران‌اینترنشنال: مرگ مهسا امینی، نقض فاحش و هولناک حقوق بشر است

شنبه ۱۴۰۱/۰۶/۲۶

با ادامه واکنش‌های گسترده داخلی و بین‌المللی به جان باختن مهسا امینی در پی ضرب و شتم از سوی گشت ارشاد، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا به ایران اینترنشنال گفت مرگ مهسا در بازداشت پلیس «اهانتی مفتضحانه و هولناک به حقوق بشر» است و از جمهوری اسلامی خواست به سرکوب زنان پایان دهد.

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا به ایران اینترنشنال گفت: «جان باختن مهسا امینی در اثر جراحت‌هایی که در زمان بازداشت از سوی پلیس به دلیل حجاب «نامناسب» به او وارد شده بود، اهانتی مفتضحانه و هولناک به حقوق بشر است.»

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا افزود: «با خانواده و عزیزان مهسا همدلی می‌کنیم. زنان ایران باید حق داشته باشند به دور از خشونت و آزار هرچه می خواهند بپوشند.»

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا تاکید کرد: «ایران باید استفاده از زور علیه زنان را به دلیل انجام کارهایی که به‌آزادی‌های اساسی آنها مربوط است، پایان دهد. از رهبران ایران می خواهیم کسانی را که مسئول مرگ مهسا هستند، پاسخگو کنند.»

پیکر مهسا امینی سحرگاه شنبه به آرامستان آیچی، آرامستان اصلی سقز، رسید. بر اساس گزارش‌ها، ماموران تاکید کردند پیکر مهسا بلافاصله به خاک سپرده شود، اما خانواده او در برابر این فشارها مقاومت کردند.

خانواده مهسا امینی پیشتر به ایران اینترنشنال اطلاع داده بودند که درپی فشارهای شدید امنیتی، قرار است پیکر این زن جوان بدون هیچ بررسی دقیق پزشکی قانونی به سقز منتقل شود.

برخی گزارش‌ها نیز حاکی از فشار به خانواده برای دفن شبانه مهسا امینی بود.

پس از انتشار خبر جان باختن مهسا، گروهی از مردم با وجود حضور گسترده نیروهای امنیتی در نزدیکی بیمارستان کسری که مهسا در آن بستری بود، شعار‌های «مرگ بر دیکتاتور» و «گشت ارشاد گشت کشتار» سر‌ دادند.

مردم تهران همچنین با تجمع شبانه حوالی میدان آرژانتین شعار «قسم به خون مهسا، ایران می‌گردد آزاد»، «‌خامنه‌ای قاتله، حکومتش باطله»، «از کردستان تا تهران ستم علیه زنان» و «می‌کشم می‌کشم، کسی که خواهرم کشت» سر دادند.

درپی جان باختن مهسا امینی، مردم همچنین بر فراز پشت‌بام‌ها فریاد «مرگ بر خامنه‌ای» سردادند.

در همین حال، فیلم‌های منتشر شده حاکی از بازداشت برخی از تجمع کنندگان همراه با برخورد خشن است.

جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی آمریکا، گفت: «از جان باختن مهسا امینی که طبق گزارش‌ها هنگام بازداشت از سوی پلیس اخلاق مورد ضرب و شتم قرار گرفته بسیار نگران هستیم. ما به تلاش‌های خود برای پاسخگو کردن مقام‌های ایران برای این موارد نقض حقوق بشر ادامه خواهیم داد.»

رابرت مالی، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران، مرگ مهسا امینی را «وحشتناک» خواند و نوشت: «مسئولان مرگ او باید پاسخگو باشند و ایران باید به خشونت علیه زنان به دلیل استفاده از حقوق اساسی خودشان، پایان دهد.»

صفحه فارسی وزارت خارجه اسرائیل نیز در توییتر جان باختن مهسا امینی را تسلیت گفت و نوشت: «مهسا به فهرست بی‌شمار قربانیان خامنه‌ای قاتل اضافه شد.»

در همین حال شاهزاده رضا پهلوی در اینستاگرام خود نوشت: «دشمنی جمهوری اسلامی با زنان بر کسی پوشیده نیست.» شاهزاده رضا پهلوی از مردم ایران خواست به هر شکلی که می‌توانند در مقابل این توحش بایستند و «پشتیبان زنان آزادیخواه ایران باشند.»

مسعود قره‌خانى، ریيس پارلمان نروژ، در واکنش به قتل مهسا امینی گفت: «او ۲۲ سال داشت كه به کما رفت و امروز درگذشت. چرا؟ زیرا رژیم آیت‌الله تصمیم می‌گیرد زنان چگونه لباس بپوشند. من از این موضوع ناخوش‌احوال و عصبانی‌ام. به امید روزی که مردم ایران از شر این افراط‌گرایان رهایی یابند. آرام باش مهسا!»

مورگان اورتگاس، سخنگوی پیشین وزارت خارجه آمریکا، نیز خواستار پخش شدن نام این زن جوان شد و نوشت: «اجازه نمی‌دهیم دولت آمریکا آنچه که رژیم ایران با تو انجام داد را ماست مالی کند و مرگ تو بیهوده نخواهد بود.»

کانون نویسندگان در بیانیه‌ای نوشت: «قتل مهسا امینی نمونه‌ای آشکار شده از سرکوبی تمام‌عیار است که سال‌ها زیر سایه حاکمیت زن‌ستیز در جریان بوده است.»

دیده‌بان حقوق بشر نیز جان باختن مهسا امینی را «ظالمانه» خواند و نوشت: «مقام‌های ایرانی باید قانون حجاب اجباری را لغو و قوانین دیگری که زنان را از استقلال و حقوقشان محروم می‌کند، حذف یا اصلاح کنند.»

ابراهیم حامدی،‌ ستاره پاپ ایران ملقب به ابی، در پیامی نوشت: «مردم ایران طلوع خواهند کرد و بر این ستاره مردگی پیروز خواهند شد. ایران این ستاره کشان را در هم خواهد شکست. مهسا قلب خونین و تپنده ایران است.»

بهیه نامجو، مادر نوید افکاری، در واکنش به کشته شدن مهسا (‌ژینا) امینی گفت: «ژینای نازنینم، دخترم، چقدر ظلمی که به تو کردند من را یاد نویدم می‌اندازد. شهریور سیاهم سیاه‌تر شد. اما دخترکم! به قول نوید سوگند می‌خورم که پشیمان می‌شوند.»

حامد اسماعیلیون، سخنگوی انجمن جان‌باختگان خانواده‌های هواپیمای اوکراینی که خود همسر و دخترش را بر اثر شلیک موشک سپاه پاسداران از دست داده، با هشتگ «دادخواهی» به جان باختن مهسا امینی بر اثر ضرب‌وشتم ماموران گشت ارشاد واکنش نشان داد و نوشت: «جمهوری کثافت، فاسد و آدمکش اسلامی»

فائزه هاشمی در کلاب‌هاوس گفت: رفتار جمهوری اسلامی با مردم و زندانیان بدتر از اسرائیل است. در حالی که اسرائیل اخیرا یک زن زندانی را که اعتصاب غذا کرده بود آزاد کرد، مقام‌های ایران به اعتصاب غذای این همه زندانی سیاسی که به خاطر نقد کردن زندانی هستند، بی توجهی می‌کنند.

بسیاری از ورزشکاران و هنرمندان نیز در صفحات اجتماعی خود به مرگ مهسا امینی پس از بازداشت و گزارش‌ها درباره ضرب و شتم او واکنش دادند.

فاطمه معتمدآریا،‌ بازیگر سینما،‌ در واکنش به جان باختن مهسا امینی در صفحه اینستاگرام خود نوشت: «چه جنایتی بالاتر از کشتن دختران بی‌گناه این سرزمین است، به چه حقی، کدام جانی، حامی این جنایات است؟»

پرستو صالحی، بازیگر ایرانی که به خارج از ایران مهاجرت کرده، در واکنش به جان باختن مهسا امینی ویدیویی منتشر کرد. او خود را دشمن خونی جمهوری اسلامی خواند و خطاب به مقام‌های حکومت ایران گفت: «روزی از رفتن شما دور میدان شهیاد هلهله برپا می‌کنیم.»

شبنم فرشادجو، بازیگر سینما و تلویزیون، با انتشار ویدیو‌هایی در حمایت از مهسا امینی حجابش را برداشت.

ترانه علیدوستی، بازیگر سینما با اشاره به اینکه مهسا امینی توسط گشت ارشاد بازداشت و سپس به کما رفت و در نهایت جان باخت، در صفحه اینستاگرام خود نوشت: «لعنت به این اسارت»

علی دایی در واکنش به جان باختن مهسا نوشت: «چه به روزگار این سرزمین آوردید.». او افزود: «دخترم می‌پرسد چه اتفاقی افتاده؛ چه پاسخی دارم، به کدامین گناه؟»

کیمیا علیزاده، تکواندوکار ایرانی و عضو تیم پناهندگان، در واکنش به جان باختن مهسا امینی بر اثر ضرب و شتم ماموران گشت ارشاد نوشت: «او یکی از ما بود، یکی از دختران ایران.»

بمهن قبادی، فیلمساز، به ایران اینترنشنال گفت: «ملت ایران در مرگ مغزی فرو رفته و باید با کشته شدن مهسا امینی بیدار شود.»

عظمت اژدری، خواهر غنیمت اژدری از قربانیان هواپیمای اوکراینی، نوشت: «برادر دیگری، پدر دیگری و مادر دیگری به جمع داغداران و داخواهان پیوستند. تا جمهوری‌اسلامی هست، در بر همین پاشنه می‌چرخد.»

رضا عطاران، بازیگر و کارگردان ایرانی، با انتشار تصویری از این زن جوان در صفحه اینستاگرامش نوشت: «ما مدت‌هاست که مرده‌ایم.»

امیرحسین رستمی، بازیگر سینما و تلویزیون، در صفحه اینستاگرام خود نوشت: «برای دیده شدن چند تار مویش این جنایت انجام شد، غافل از اینکه اکنون تمام جهان نظاره‌گر زیبایی موهایش هستند.»

لیه رمینی، بازیگر آمریکایی، گفت: «رهبران مستبد امیدوارند مردم حواسشان پرت شود تا ادامه دهند، پس بیایید به اشتراک‌گذاری نام و داستان او ادامه دهیم.»

یک مقام ایالات متحده به جویس کرم، روزنامه‌نگار آمریکایی، گفت: زنان ایران باید حق این را داشته باشند که بدون خشونت و آزار آنچه را که می‌خواهند بپوشند. ایران باید توسل به زور علیه زنان را به دلیل انجام آنچه که به آزادی‌های بنیادین آنها مرتبط است، پایان دهد.

تعدادی از نمایندگان مجلس نیز وعده داده‌اند که این موضوع را پیگیری خواهند کرد.

با این حال، زهره الهیان،‌ عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس، در واکنش به جان باختن مهسا امینی بر اثر ضرب و شتم ماموران گشت ارشاد گفت: «هیچگونه آثار برخورد فیزیکی و ضرب و جرح مشاهده نشده و در سوابق پزشکی او نیز زمینه بیماری قلبی و صرع از کودکی وجود داشته است.»

الهیان در حالی این اظهارات را در حساب توییتری خود منتشر کرده است که خانواده امینی پیشتر بیماری زمینه‌ای این دختر جوان را رد کرده بودند.

نیروی انتظامی هرگونه برخورد فیزیکی با مهسا امینی از زمان انتقال او به «خودرو و همچنین در مکان مزبور» را رد کرده است. با این حال تنها فیلم مربوط به حضور او در سالن اجتماعات «پلیس امنیت اخلاقی» منتشر شده است.

ساعاتی پس از اعلام خبر درگذشت مهسا امینی، تلویزیون ایران بدون انتشار فیلم یا عکسی از لحظه بازداشت، فیلم بیهوش شدن او را منتشر کرد.

فیلم دوربین‌های مداربسته، شخصی را که گفته می‌شود مهسا امینی است، در سالن اجتماعات «پلیس امنیت اخلاقی» نشان می‌دهد که پس از بحث با یک مامور زن نیروی انتظامی، به زمین می‌افتد.

خانواده مهسا امینی اعلام کرده‌اند که در حین بازداشت او درگیری رخ داده و ماموران برادر او را نیز کتک زده‌اند.

از جمله دایی مهسا گفت: «برادر مهسا آنجا بوده و وقتی خواسته مقاومت کند و اجازه ندهد [مهسا را بازداشت کنند] گاز اشک‌آور زده و حضار را پراکنده کرده‌اند.»

برخی از کاربران شبکه‌های اجتماعی به تناقض‌های این فیلم اشاره کرده‌اند. از جمله اینکه در زمان ورود مهسا امینی به ساختمان هوا هنوز روشن است اما در سالن اجتماعات لامپ‌ها روشن است و بیهوش شدن او در شب رخ داده است.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

کامبوج ۴۵ سال بعد: بخش اول
خبر
سیاست با مراد ویسی
خبر

شنیداری

پادکست‌ها