همراهی چشمگیر زنان ترکیه با اعتراضات ایران؛ تجمع مقابل کنسولگری جمهوری اسلامی در استانبول

پنجشنبه ۱۴۰۱/۰۷/۰۷

روز پنج‌شنبه هفتم مهر ماه گروهی از ایرانیان مقابل کنسولگری جمهوری اسلامی در شهر استانبول ترکیه تجمع کردند. در روزهای گذشته حمایت زنان و چهره‌های شناخته‌ شده ترکیه از خیزش سراسری مردم ایران افزایش چشم‌گیری یافته است.

تجمع ایرانیان مقیم استانبول و برخی شهروندان ترکیه در مقابل کنسولگری جمهوری اسلامی در حمایت از اعتراضات سراسری در ایران، در روز پنج‌شنبه شکلی گسترده یافت.

«نه غزه نه لبنان جانم فدای ایران» و حمایت از علی کریمی، برخی از شعارهایی بود که تجمع‌کنندگان سر دادند.

در روزهای گذشته حمایت زنان و چهره‌های شناخته‌ شده ترکیه از اعتراضات سراسری مردم ایران هم افزایش چشم‌گیری داشته است.

علاوه بر واکنش‌های فردی چهره‌های فرهنگی، هنری، ورزشی و سیاسی ترکیه، روز چهارشنبه اتحادیه تلویزیون و سینمای این کشور با ۳۰ عضو فعال در بیانیه‌ای از جنبش زنان و تظاهرات گسترده مردم ایران اعلام حمایت کرد.

همچنین کلیپی در یک و نیم دقیقه تهیه شده که در آن ۶۶ سینماگر زن ترکیه به حمایت از مهسا امینی و جنبش زنان ایران پرداخته‌اند.

زنان سینماگر ترکیه با ایجاد صفحه‌ای در اینستاگرام و انتشار این ویدیو ضمن گرامیداشت یاد مهسا امینی، از جنبش اعتراضی زنان ایران حمایت کردند.

سزن آکسو، خواننده و ترانه‌سرای سرشناس ترکیه نیز با انتشار متنی از اعتراضات زنان ایران حمایت کرد.

او در این متن نوشت: «با احترام، در برابر مهسا امینی که در جوانی جانش را از او گرفتند و رشادت همه زنان ایران و جهان که برای آزادی می‌جنگند، سر تعظیم فرود می‌آورم.»

این واکنش آکسو در حالی است که پس از انتشار ویدیوکلیپی از او در ژانویه‌ ۲۰۲۲ که در آن جمله «بر حوا و آدمِ جاهل سلام کن» به کار رفته بود، برخی حامیان دولت رجب طیب اردوغان، حملات گسترده‌ای را علیه او به دلیل «اهانت به مقدسات مذهبی» صورت دادند.

بسیاری از زنان اهل ترکیه که در تجمع‌های اعتراضی روزهای اخیر علیه جمهوری اسلامی حضور داشته‌اند، در بیانیه‌های خود گفته‌اند با زنان ایرانی احساس نزدیکی می‌کنند.

به گفته برخی از فعالان حقوق زنان در ترکیه، شورش زنان در ایران و قتل مهسا امینی شباهت زیادی به وضعیتی دارد که در ترکیه هم در جریان است؛ از جمله خروج دولت اردوغان از «کنوانسیون استانبول» در اول ژانویه ۲۰۲۱.

بر مبنای کنوانسیون استانبول، کشورهای عضو موظف‌اند هر گونه خشونت، از خشونت کلامی گرفته تا خشونت فیزیکی، تجاوز، قتل ناموسی، سقط جنین اجباری و ازدواج اجباری را در قانون کشور جرم‌انگاری و مجازات‌های لازم را برای مجرمان پیش‌بینی و تصویب کنند.

این شباهت‌ها و ترس از «ایران شدن» ترکیه، باعث شده است جنبش‌های زنان در این کشور در روزهای اخیر تجمعاتی گسترده را برای حمایت از مهسا امینی و اعتراضات ایران شکل دهند.

در همین راستا روز دوشنبه فراخوانی عمومی از سوی تشکل‌های زنان در ترکیه منتشر شد. این فراخوان خواستار برگزاری تجمعی اعتراضی شده که روز یک‌شنبه (۱۰ مهر) در ساعت چهار بعدازظهر در استانبول برپا خواهد شد.

از سوی دیگر شمار زیادی از بازیگران، خواننده‌ها و فعالان حقوق زنان در ترکیه نیز در یک هفته گذشته به مرگ مهسا امینی و نادیده گرفته شدن حقوق زنان در ایران واکنش نشان دادند.

از جمله، الیف شافاک، نویسنده، ماهسون، ابرو گوندش، ملک موسو و حدیثه، خواننده، هولیا ازدمیر، نقاش و بازیگرانی چون پینار دنیز، ادا اجه، نورگل یشیلچای، دمت اوزدمیر، گوکان آلکان، بورجو بیریجیک، بیرجه آکالای، بوراک دنیز، نسیلهان یلدان، صدا باکان، داملا سونمز، طوبا بویوک‌اوستون، آکین آکینوزو، جمره باسیل، آیتاچ شاشماز، کرم بورسین، چاعلار ارطغرل، ابرو شاهین، آسلیهان مالبورا و هانده ارچل.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

خبر ورزشی
جهان‌نما
خبرها
جهان‌نما

شنیداری

پادکست‌ها