پارلمان اروپا در قطعنامهای ضمن محکوم کردن شدید سرکوب خشونتبار معترضان در ایران و نقض گسترده حقوق بشر از سوی جمهوری اسلامی، خواستار تحریم عوامل سرکوب معترضان و نقض حقوق بشر در ایران شد.
این قطعنامه با اشاره به موارد مختلف نقض حقوق بشر و قوانین بینالمللی از سوی جمهوری اسلامی و ابراز تاسف از جان باختن مهسا امینی، سرکوب زنان و معترضان در ایران را به شدت محکوم کرد و خواستار تحقیق و تفحص کامل درباره سرکوب خشونتبار معترضان شد.
در این قطعنامه که رونوشت آن برای خانواده مهسا امینی، علی خامنهای، دفتر ابراهیم رئیسی و مجلس جمهوری اسلامی نیز ارسال شده، پارلمان اروپا از شورای اروپا خواست علیه گشت ارشاد، عوامل سرکوب معترضان و قضاتی که علیه مخالفان سیاسی و فعالان حقوق بشر در ایران حکم اعدام صادر میکنند تحریم اعمال کرده و تاکید کرد تحریم مقامات سپاه پاسداران نباید لغو شود.
پارلمان اروپا با ابراز نگرانی شدید از بازداشت معترضان، از جمله ۹ شهروند اروپایی در جریان اعتراضات ایران، از جمهوری اسلامی خواست فورا این افراد را آزاد کند.
این قطعنامه با محکوم کردن قطع و اختلال اینترنت در ایران و تلاش جمهوری اسلامی برای سانسور، از فعالسازی اینترنت ماهوارهای استارلینک در ایران و مجوز آمریکا برای ارائه خدمات اینترنتی به این کشور استقبال کرد و خواستار اقدامات مشابه از سوی اتحادیه اروپا شد.
این نهاد با محکوم کردن حملات اخیر سپاه پاسداران به اقلیم کردستان عراق و اقدام ایران در تامین تسلیحات برای روسیه در جنگ اوکراین، اقدامات بیثباتکننده رژیم ایران را عامل کشته شدن صدها هزار غیرنظامی در ایران، سوریه، عراق و یمن دانست.
پارلمان اروپا همچنین با اشاره به یافتههای آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره تخلفهای هستهای ایران و رفتارهای خصمانه جمهوری اسلامی در منطقه و در سطح جهانی، خواستار تعلیق همه مذاکرات مربوط به احیای برجام شد.
قطعنامه این نهاد اروپایی با هشدار نسبت به سوابق حقوق بشری ابراهیم رئیسی و اشاره به اینکه او در انتخاباتی مهندسی شده به این سمت رسیده، خواستار تحقیق و تفحص مستقل درباره نقش او در جنایت علیه بشریت، ناپدیدسازی و شکنجه شهروندان شد.
پارلمان اروپا همچنین از جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، خواست به جمهوری اسلامی تاکید کند که بهبود روابط اقتصادی ایران با این اتحادیه، به پایان دادن نقض جدی حقوق بشر در ایران بستگی دارد.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در پیامی اعلام کرد: «مردم ایران حق دارند اعتراضات مسالمتآمیز برگزار کنند. مقامات باید عوامل مسئول در جان باختن مهسا امینی و بسیاری از معترضان مسالمتآمیز را پاسخگو کنند. اتحادیه اروپا برای مجبور کردن مقامات به احترام به حقوق بنیادین، در حال بررسی اقداماتی است.»
جوزپ بورل، همچنین گفت: «ما به بررسی تمام گزینههای موجود از جمله اقدامات محدودکننده در واکنش به مرگ مهسا امینی و نحوه برخورد نیروهای امنیتی ایران با اعتراضات ادامه خواهیم داد.»
در ادامه افزایش حمایت کشورهای اروپایی از اعتراضات مردم ایران، وزارت خارجه اتریش به ایران اینترنشنال گفت: «ما به شدت اقدامهای وحشیانه مقامهای امنیتی ایران علیه زنان و مردانی را که از حق خود برای اعتراض مسالمتآمیز استفاده میکنند، محکوم میکنیم.»
وزارت خارجه اتریش افزود: «ما به همراه شرکای اروپایی خود از اعمال تحریمها علیه کسانی که مسئول نقض حقوق بشر هستند حمایت میکنیم.»
کاترین کولونا، وزیر خارجه فرانسه، نیز گفت که اتحادیه اروپا به دنبال مسدود کردن داراییها و ممنوعیت سفر برای تعدادی از مقامهای ایرانیست که در سرکوب معترضان شرکت داشتند.
وزیر خارجه فرانسه گفت: «شخصیتهای رژیم سرکوبگر [جمهوری اسلامی] که فرزندان خود را برای زندگی به کشورهای غربی میفرستند مورد هدف اقدامات اتحادیه اروپا قرار میگیرند.»
از سوی دیگر، عبیر السهلانی، نماینده سوئدی پارلمان اروپا در پایان سخنرانی خود درباره سرکوب معترضان در ایران با شعار «زن زندگی آزادی» موهای خود را صحن پارلمان برید.