ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، به ایران اینترنشنال گفت در حال حاضر ایالاتمتحده به جای تمرکز بر مذاکرات احیای برجام، توجه اصلی خود را بر حمایت از معترضان ایران معطوف کرده است.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در نشست خبری پنجشنبه خود به سمیرا قرایی، خبرنگار ایران اینترنشنال، گفت دنبال کردن مذاکرات اتمی در حال حاضر تمرکز آمریکا نیست و تمرکز این کشور الان «بر شجاعت قابل توجهی است که مردم ایران از خود نشان میدهند و حمایت و جلب توجه به اعتراضات مسالمتآمیز آنهاست.»
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا با اشاره به اینکه معترضان ایران در حال اعمال حق جهانی خود برای آزادی تجمع و آزادی بیان هستند گفت: «اکنون تمرکز ما این است که توجهها را به سمت آنها جلب کنیم و از راههایی که میتوانیم، به آنها کمک کنیم.»
پرایس گفت: مقامات جمهوری اسلامی «خیلی واضح نشان دادهاند که آمادگی توافق را ندارند و چنین توافقی در کوتاه مدت میسر نیست. خواستههای ایران غیرواقعبینانه و بسیار فرابرجامی هستند و در هفتههای اخیر هیچ چیزی درباره تغییر موضع آنها نشنیدهایم.»
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا همچنین به خبرنگار ایران اینترنشنال گفت: «برای کمک به مردم ایران در رساندن صدای خود به داخل و خارج، هر کاری را که در توان داشته باشیم انجام خواهیم داد.»
او افزود: «از زمان صدور مجوز معافیت صادرات تجهیزات و خدمات ارتباطی به ایران، شرکتها از این موقعیت استفاده کرده و ارائه نرمافزار و سختافزار به ایران تسهیل شده است.»
در همین حال، جنیفر گریفین، خبرنگار فاکسنیوز در توییتی نوشت: «کارشناسان امور ایران گیج شدهاند که چرا در حالی که زنان شجاع ایرانی در مقابل این رژیم وحشی ایستادهاند، دولت بایدن همچنان بر احیای توافق هستهای ضعیف با ایران متمرکز است که نتیجه آن کمک مالی به سپاه است. آنها میگویند آمریکا باید مذاکرات را متوقف کرده و برای کمک به این زنان موضعگیری کند.»
انتقادات نمایندگان کنگره نیز از موضع دولت بایدن در ادامه مذاکرات احیای برجام در میانه سرکوب خیزش مردم ایران، همچنان ادامه دارد. کلودیا تنی، عضو جمهوریخواه مجلس نمایندگان آمریکا، گفت: «رژیم ایران به طرز وحشیانهای مردم خود را سرکوب میکند و معترضان بیگناه را سلاخی میکند. چرا دولت بایدن برای توافقی که به این رژیم میلیاردها دلار پاداش میدهد همچنان تلاش میکند؟ بایدن باید در کنار مردم ایران بایستد و از مذاکرات کنار برود.»
در همین حال، جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی آمریکا، در پاسخ به این سوال که آیا اعتراضات ایران منجر به تغییر رژیم میشود گفت: «نمیتوانیم در مورد اینکه این موضوع به کجا میرسد، پیشبینی کنیم. تنها کاری که میتوانیم انجام دهیم این است روی اصول بایستیم و مشخص کنیم طرف چه کسی هستیم.»
از سوی دیگر، سخنگوی دبیرکل سازمان ملل درباره «گزارشهای استفاده بیش از حد خشونت در اعتراضات ایران و تلفات جانی از جمله زنان و کودکان» ابراز نگرانی کرد و به خبرنگار ایران اینترنشنال گفت: «مهم است که مقامها به نارضایتیهای مشروع مردم به ویژه در مورد حقوق زنان گوش فرا دهند.»
در همین حال، خبرگزاری فرانسه به نقل از چند دیپلمات اروپایی گزارش داد که کشورهای اتحادیه اروپا برای تحریم ایران به دلیل سرکوب اعتراضات به توافق رسیدهاند و دوشنبه هفته آینده این تحریمها را تصویب خواهند کرد.
موج جهانی محکومیت سرکوب اعتراضات ایران در حالی ادامه دارد که روز پنجشنبه علی خامنهای خیزش سراسری مردم علیه جمهوری اسلامی را «اغتشاشات» با تحریک دشمن خواند و گفت این اعتراضات «خودجوش و درونی» نیست.
خامنهای خطاب به مقامهای مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: «مراقب باشید حواستان با این چیزها [حوادثی مثل اغتشاشات اخیر] پرت نشود، از کارهای اصلی نمانید.»
او افزود: «حواستان به این حوادث جزیی در مقابل چشم منعطف نشود.»