وزیران خارجه زن ۱۲ کشور با انتشار بیانیهای در مورد نقض حقوق بشر در جریان خیزش سراسری مردم ایران، سرکوب خشونتبار معترضان بخصوص زنان را توسط جمهوری اسلامی محکوم کردند.
در این بیانیه آمده است: «ما بهعنوان وزیران امور خارجه زن، برای همبستگی با زنان شجاع ایران که از حق خود برای شرکت در تظاهرات مسالمتآمیز استفاده کرده و از حقوق انسانی خود دفاع میکنند، گردهم آمدهایم.»
این بیانیه پس از برگزاری جلسه مجازی وزیران امور خارجه زن کشورهای آلبانی، آندورا، استرالیا، فرانسه، آلمان، ایسلند، کوزوو، لیبی، لیختن اشتاین، نیوزیلند و نروژ و به میزبانی ملانی جولی، وزیر امور خارجه کانادا در ۲۸ مهرماه، صادر شد.
در ادامه این بیانیه نوشته شده: «زنان ایرانی برای آینده بهتر خود و همه ایرانیان مبارزه میکنند و ما موظفیم از آنها حمایت کنیم.»
وزیران خارجه زن در این بیانیه همچنین حمایت خود را از فعالیت مدافعان حقوق بشر، بهویژه مدافعان حقوق زنان اعلام کردند و گفتند که برای بازتاب صدای زنان ایرانی احساس مسئولیت میکنند.
این بیانیه همچنین اجرای خشونت آمیز قانون عفاف و سرکوب مداوم معترضان که از حق آزادی عقیده و بیان خود استفاده می کنند را محکوم کرد.
امضاکنندگان این بیانیه، ضمن محکومیت قاطعانه اقدامات خشونتآمیز جمهوری اسلامی که منجر به مرگ مهسا امینی شد، اضافه کردند: «ما درخواستهای کمیساریای عالی حقوقبشر سازمان ملل را برای تحقیقات سریع، بیطرفانه و مستقل در مورد استفاده از زور توسط مقامات علیه معترضان و همچنین اعمال محدودیتهای شدید اینترنتی و مخابراتی تکرار میکنیم.»
آنها همچنین از مقامات جمهوری اسلامی خواستند تا به جاوید رحمان، گزارشگر ویژه وضعیت حقوق بشر سازمان ملل متحد اجازه بازرسی از ایران را بدهند.
در پایان این بیانیه آمده است: «حقوق زنان، حقوق بشر است. ما به شهامت زنان ایرانی که تظاهرات مسالمتآمیز برپا میکنند، درود میفرستیم ، ما صدای شما را میشنویم و با شما هستیم.»
در همین راستا رابرت مالی، نماینده ویژه ایالات متحده آمریکا در امور ایران در همراهی با این بیانیه سرکوب خشونتبار معترضان مسالمتآمیز را محکوم کرده و بر خواست آنها برای آیندهای بهتر برای همه مردم ایران و زنان در همه جای جهان تاکید کرد.
مالی که به تازگی به سبب مواضعش در مورد خیزش سراسری مردم ایران هدف موجی از واکنشهای منفی و کارزاری اینترنتی برای برکناریاش قرار گرفته، با اشاره به بیانیه اخیر نوشت: «ما به این رهبران در محکومکردن سرکوب خشونتآمیز معترضان مسالمتجو میپیوندیم و فراخوانهای آنها را که با هدف ساختن آیندهای بهتر برای همه مردم ایران و زنان است، همه جا تکرار میکنیم.»
نماینده ویژه ایالات متحده آمریکا در امور ایران پیشتر با اشاره به خیزش ایرانیان در سراسر جهان نوشته بود: «راهپیمایان حمایت خود را از مردم ایران نشان میدهند، مردمی که با تظاهرات مسالمتآمیز از دولت خواستار احترام به کرامتشان و رعایت حقوق بشر هستند.»
مالی پس از افزایش انتقادها با پذیرش اشتباهش در گفتوگو با ایراناینترنشنال تاکید کرد که وی و دولت آمریکا حق اظهارنظر درباره خواستههای تظاهراتکنندگان در ایران را ندارند.