رهبران اسرائیل و لبنان یک توافق مهم و تاریخی را در مورد اختلافات مرز دریایی مشترک خود، با میانجیگری آمریکا امضا کردند. پس از این امضا، هیاتهای لبنانی و اسرائیلی در مرز لبنان گرد هم آمدند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، میشل عون، رییسجمهوری لبنان، روز پنجشنبه پنجم آبان، نامهای را در تایید این توافق امضا کرد و یائیر لاپید، نخستوزیر اسرائیل هم با تایید این توافق، آن را یک «دستاورد فوقالعاده» خواند.
در پیامی که از سوی دفتر لاپید منتشر شد، آمده است: «دولت اسرائیل به تازگی توافقنامه مرز دریایی اسرائیل و لبنان را در جلسه ویژه شورای وزیران تصویب کرده است.»
لاپید هنگام امضای توافق گفت «هر روز این اتفاق نمیافتد که یک کشور دشمن، دولت اسرائیل را در یک توافق مکتوب در مقابل چشمان جامعه جهانی به رسمیت بشناسد.»
اما میشل عون در واکنش به این اظهارات، گفت که این توافق «هیچ ابعاد سیاسی یا تاثیری که با سیاست خارجی لبنان در تضاد باشد» نخواهد داشت و صرفا یک توافق فنی است.
عاموس هوخشتاین، نماینده آمریکا در این مذاکرات ابراز امیدواری کرد که این توافق حتی در بحبوحه تغییرات رهبری در هر دو کشور پابرجا بماند.
با این حال این توافق از سوی بنیامین نتانیاهو، رهبر اپوزیسیون اسرائیل، به شدت مورد انتقاد قرار گرفته شده است.
بر اساس این توافق، میدان گازی فراساحلی کاریش به طور کامل در آبهای اسرائیل در شرق مدیترانه قرار دارد و لبنان به نوبه خود از حقوق اکتشاف و بهرهبرداری از میدان کانا که بخشی از آن در آبهای سرزمینی اسرائیل است، برخوردار خواهد بود؛ گرچه طرف اسرائیلی حقوقی را در این زمینه خواهد داشت.
پیشتر ایال هولاتا، رییس شورای امنیت ملی اسرائیل، گفت که کشورش از پیشنویس نهایی توافقنامه مرزی دریایی با لبنان راضی است.
مقامهای اسرائیلی معتقدند استخراج منابع گاز از میدان کاریش هزینه انرژی در اسرائیل را کاهش خواهد داد و همچنین صادرات گاز به اروپا را افزایش میدهد.
اسرائیل و لبنان در سال ۲۰۲۰ با میانجیگری آمریکا مذاکرات حل اختلافات مرزی و بهرهبرداری از میدان گازی کاریش در آبهای مدیترانه را از سر گرفتند.
اسرائیل با انتشار تصاویر ماهوارهای اعلام کرده بود میدان گازی کاریش چندین کیلومتر با منطقه مورد اختلاف بین دو کشور فاصله دارد. لبنان اما گفته بود این میدان نیز در منطقه مورد منازعه واقع شده است.