آزمایشگاه ناوگان پنجم نیروی دریایی آمریکا در بحرین تایید کرد که عامل حمله به یک نفتکش تجاری در سواحل عمان پهپاد شاهد-۱۳۶ جمهوری اسلامی بوده است.
فرمانده ناوگان پنجم نیروی دریایی آمریکا حمله جمهوری اسلامی به یک نفتکش تجاری در سواحل عمان را «عمدی، شرمآور و خطرناک» خواند و گفت: «این حمله جان خدمه کشتی را به خطر انداخت و امنیت دریایی را در خاورمیانه بیثبات کرد.»
ناوگان پنجم نیروی دریایی آمریکا خاطرنشان کرد این حمله پهپادی یک شکاف ۷۶ سانتیمتری را در عقب این کشتی ایجاد کرده و به برخی تجهیزات در عرشه کشتی آسیب زده است.
پیشتر، رسانهها از حمله منتسب به جمهوری اسلامی به نفتکش «پاسیفیک زیرکون»، متعلق به ایدان اوفر، میلیاردر اسرائیلی در شامگاه سهشنبه ۲۴ آبان خبر داده بودند. این نفتکش در سواحل عمان هدف حمله پهپادی قرار گرفته است.
نفتکش «پاسیفیک زیرکون»، حامل گازوییل، با پرچم لیبریا در حال حرکت بود و در زمان حمله در ۲۴۰ کیلومتری دریای عمان قرار داشت.
پس از حمله به کشتی زیرکون، ستاد فرماندهی مرکزی آمریکا، سنتکام، در بیانیهای گفت این حمله هواپیمای بدون سرنشین به یک کشتی غیرنظامی در این تنگه حیاتی دریایی، بار دیگر نشانگر ماهیت بیثباتکننده فعالیت بدخیم ایران در منطقه هست.
جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، نیز اعلام کرد بر اساس بررسی اطلاعات موجود، «ما مطمئنیم» که احتمالا ایران حمله پهپادی را به نفتکش پاسیفیک زیرکون، متعلق به ایدان اوفر، میلیاردر اسرائیلی در سواحل عمان انجام داده است.
مرداد ماه سال گذشته نیز اسرائیل و کشورهای غربی ایران را به حمله به کشتی مرسر استریت تحت مدیریت شرکت اسرائیلی زودیاک در دریای عرب متهم کردند.
در آن حمله از جمله ایدرین آندروود، شهروند بریتانیایی که برای شرکت امنیتی امبری بریتانیا کار میکرد، کشته شد.
پیش از آن نیز گزارشهایی درباره حمله جمهوری اسلامی به کشتیهای اسرائیلی منتشر شده بود.
جمهوری اسلامی هم اسرائیل را به حمله به برخی از کشتیهای ایرانی از جمله «ایران شهرکرد» متهم کرده است.
در سالهای اخیر، اقدام جمهوری اسلامی در ارائه پهپاد به متحدان و شبهنظامیان مورد حمایت خود در منطقه نگرانیهای بینالمللی گستردهای را به همراه داشته است.
پهپاد شاهد ۱۳۶ یکی از پهپادهای ساخت ایران است که روسیه در جنگ اوکراین به کار میگیرد و این امر در ماههای اخیر انتقادات بینالمللی گستردهای را متوجه جمهوری اسلامی کرده است و آمریکا و اتحادیه اروپا جمهوری اسلامی را در ارتباط با ارسال این تسلیحات به روسیه تحریم کردند.
در حالی که آمریکا و اروپا تحریمهای جدید را در ارتباط با صنعت پهپادی ایران اعمال کردهاند، هیل گزارش داد که شرکت فناوری تایوانی ایتیایان معاملات خود را با ایران متوقف کرده و در حال تحقیق و تفحص درباره استفاده جمهوری اسلامی از فناوری این شرکت در ساخت پهپاد است.
به گزارش هیل، پس از آنکه سازمان اتحاد علیه ایران هستهای به شرکت ایتیایان اطلاع داد که شرکت فناوری ریومند در تهران که محصولات ایتیایان را خریداری میکند با سپاه پاسداران در ارتباط است و احتمالا در حال نقض تحریمهای آمریکا است، این شرکت تایوانی تحقیقات خود را در این مورد آغاز کرده است.