سکوت وزارت خارجه جمهوری اسلامی درباره بیانیه چین و کشورهای عربی؛ اعتراض معاون سیاسی رئیسی

شنبه ۱۴۰۱/۰۹/۱۹

در حالی که وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی هنوز به بیانیه‌های چین و کشورهای عربی و همچنین چین و عربستان سعودی درباره مداخله جمهوری اسلامی در کشورهای منطقه واکنش نشان نداده‌، معاون سیاسی ابراهیم رئیسی و برخی نمایندگان مجلس به این بیانیه‌ها اعتراض کردند.

در پی انتشار بیانیه مشترک چین و عربستان سعودی درباره مداخله جمهوری اسلامی در امور داخلی کشورهای دیگر، محمد جمشیدی، معاون سیاسی ابراهیم رئیسی، در توییتی خطاب به مقام‌های چین به جنگ‌های روسیه [تهاجم به اوکراین] و یمن [جنگ داخلی] اشاره کرد و نوشت: ‌«این ایران بود که با تروریست‌ها جنگید تا ثبات و امنیت در منطقه مستقر شود.»

در همین حال یعقوب رضازاده، عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس، گفت که این کمیسیون برای بررسی بیانیه مشترک چین و عربستان سعودی در مخالفت با مداخلات جمهوری اسلامی در امور داخلی کشورهای دیگر، جلسه تشکیل خواهد داد.

چین و کشورهای شورای همکاری خلیج فارس در پایان نشست سران خود در ریاض، بر اهمیت گفت‌وگوی فراگیر و همه جانبه با مشارکت همه کشورهای منطقه برای حل مشکلات با تهران از جمله در زمینه «پرونده هسته‌ای، موشک‌های بالستیک و پهپاد‌های نظامی و پشتیبانی از گروه‌های تروریستی» تاکید کردند.

در این بیانیه همچنین بر جلوگیری از اشاعه سلاح‌های کشتار جمعی در منطقه تاکید و از جمهوری اسلامی خواسته شده است با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی همکاری کند.

در همین حال شی جین پینگ، رییس‌جمهوری چین، در نشست سران کشورهای عربی اعلام کرد این کشور با کشورهای عربی برای تحقق اصل عدم مداخله در امور سایر کشورها همکاری می‌کند.

در بیانیه پایانی نشست مشترک سران چین و شش امیرنشین حوزه خلیج فارس نیز از «پرونده هسته‌ای، موشک‌های بالستیک، پهپادهای نظامی و حمایت از گروه‌های تروریستی» به عنوان مشکلات حوزه خلیج فارس در روابط با ایران نام برده شده است.

همچنین چین و عربستان سعودی در بیانیه مشترکی که پس از دیدار رییس‌جمهوری چین و پادشاه عربستان صادر شد، از جمهوری اسلامی خواستند از مداخله در امور داخلی کشورها خودداری و اصول حسن همجواری را رعایت کند.

جین پینگ شامگاه چهارشنبه وارد عربستان سعودی شد و روز جمعه در «نشست سران کشورهای عربی با چین» و «نشست سران کشورهای حاشیه خلیج فارس با چین» شرکت کرد.

در این سفر همچنین اولین اجلاس سران «عربستان سعودی - چین» به ریاست جین پینگ و ملک سلمان، با حضور محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی برگزار شد.

سفر جین پینگ به عربستان سعودی در حالی انجام شد که اصرار اوپک‌ پلاس به رهبری عربستان سعودی بر سیاست عدم افزایش تولید نفت، اعتراض آمریکا را به دنبال داشته است.

با وجود این اعتراض، اوپک پلاس هفته گذشته نیز بر سیاست سابق خود تاکید کرد.

مائو نینگ، سخنگوی وزارت امور خارجه چین، سفر رییس‌جمهوری این کشور به عربستان سعودی و شرکت در نشست با سران کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس را بزرگ‌ترین و بالاترین اقدام دیپلماتیک چین در قبال جهان عرب از زمان تاسیس جمهوری خلق چین خواند.

سفر رییس‌جمهوری چین همچنین تنها چند روز پس از عقد قرارداد ۲۷ ساله گازی این کشور با قطر انجام شد.

بر اساس این قرارداد، چهار میلیون تن گاز مایع در سال، طی ۲۷ سال به شرکت چینی سینوپک فروخته خواهد شد.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

اقتصاد و بازار
خبر
جهان‌نما
هت‌تریک با مزدک میرزایی

شنیداری

پادکست‌ها