یک روز پس از سخنان وزیر دفاع بریتانیا درباره ارسال قطعات نظامی پیشرفته از روسیه به ایران در قبال پهپاد، شبکه سیانان از تحقیق درباره چگونگی وجود ریزالکترونیکهای ساخت آمریکا در پهپادهای ایرانی خبر داد.
شبکه سیانان به نقل از چند مقام آگاه آمریکایی اعلام کرد این کشور کارگروهی را پیگیر تحقیق درباره چگونگی دسترسی جمهوری اسلامی به ریزالکترونیکهای ساخت آمریکا و شرکتهای غربی و استفاده از آنها در پهپادهای ایرانی ارسالی به روسیه کرده است.
بر اساس تحقیقات نیروهای مسلح اوکراین و یک منبع آگاه از تحقیقات ایالات متحده، از جمله اجزای یافت شده در برخی از پهپادها، پردازندههای ساخته شده به وسیله شرکت فنآوری «تگزاس اینسترومنت» مستقر در دالاس است.
تگزاس اینسترومنت در بیانیهای به سیانان گفته است هیچ محصولی را به روسیه، بلاروس یا ایران نمیفروشد.
پیش از این نیز وزارت دفاع اسرائیل اعلام کرده بود موضوع پیدا شدن یک قطعه تولید اسرائیل در پهپادهای ساقط شده ایرانی در اوکراین را بررسی میکند.
بر اساس تحقیقی که نتیجه آن در روزنامه آمریکایی وال استریت ژورنال منتشر شده، در میان صدها قطعه اروپایی و آمریکایی به کار رفته در پهپادهای ایرانی استفاده شده در جنگ اوکراین از سوی روسیه، یک لنز پیشرفته مادون قرمز هم وجود دارد. این لنز بسیار شبیه لنزی است که یک کمپانی اسرائیلی آن را توسعه داده و در اسرائیل و ایالات متحده ساخته میشود.
وزارت دفاع اسرائیل اعلام کرد که این قطعه در شمار قطعات با کاربرد دوگانه نظامی و مشمول تحریمها نیست.
در همین حال به گفته کریس جانستون، مدیر شرکت آمریکایی که این لنزها را تحت لیسانس شرکت اسرائیلی تولید میکند، این لنزها احتمالا از طریق اوراق کردن پهپادهای آمریکایی که در افغانستان سقوط کردهاند یا از طریق شرکتهای ثالث، به ایران رسیدهاند.
روز سهشنبه نیز بن والاس، وزیر دفاع بریتانیا گفته بود: «روسیه در ازای بیش از ۳۰۰ هواپیمای بدون سرنشین انتحاری، اکنون قصد دارد قطعات نظامی پیشرفتهای به ایران ارائه دهد که هم خاورمیانه و هم امنیت بینالملل را تضعیف میکند.»
پیش از این سخنان نیز واشینگتن پست به نقل از یک مقام نظامی آگاه خبر داده بود تهران توافق کرده برای روسیه یک کارخانه تولید پهپاد طراحی کند و بر آن نظارت فنی داشته باشد.
این کارخانه احتمالا در منطقه تاتارستان ساخته خواهد شد.
بر اساس این گزارش، روسیه قرار است علاوه بر مشوقهای دیگر، به جمهوری اسلامی یک میلیارد دلار پرداخت کند.
وزارت دفاع بریتانیا روز چهارشنبه دوم آذر اعلام کرده بود روسیه در چند روز گذشته از پهپادهای انتحاری ایرانی در حمله به اوکراین استفاده نکرده و احتمالا این پهپادها تمام شدهاند و مسکو به دنبال تامین دوباره آنهاست.
در گزارش روز ۱۸ آذر وزارت دفاع بریتانیا اما اعلام شد که روسیه محموله جدیدی را دریافت کرده است.
بر اساس این گزارش، اوکراین روز ۱۵ آذر، ۱۷ پهپاد را ساقط کرده است. اوکراین روز ۲۸ آذر نیز از سرنگون کردن ۱۵ پهپاد ایرانی در حمله به کییف خبر داد.
مدتی پس از سقوط پهپادهای ایرانی در اوکراین (شنبه ۱۴ آبان)، حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی، اعلام کرد جمهوری اسلامی تعداد معدودی پهپاد «ماهها قبل و پیش از جنگ اوکراین» در اختیار روسیه قرار داده است.
مقامهای واشینگتن و کییف اما اظهارات وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی مبنی بر این که تهران تعداد معدودی پهپاد را پیش از جنگ اوکراین به روسیه داده، دروغ خواندند.
ولودیمیر زلنسکی، رییسجمهوری اوکراین، در واکنش به ادعای امیرعبداللهیان گفت: «ایران درباره محدود بودن تعداد پهپادهای ارسالی به روسیه دروغ میگوید. ما روزانه دستکم ۱۰ پهپاد را ساقط میکنیم.»
زلنسکی همچنین اعلام کرد که روسیه در ازای پهپادهای انتحاری به برنامه اتمی جمهوری اسلامی کمک میکند.