رابرت مالی، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران، اقدام واتساپ در رونمایی از پروکسی برای کاربران ایرانی را به منظور حفظ ارتباط آنان با جهان، زیرکانه خواند. از سوی دیگر، آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، تداوم کمک نظامی جمهوری اسلامی به روسیه را نقض قطعنامه ۲۲۳۱ دانست.
بلینکن با اشاره به تحریمهای جدید این کشور علیه برنامههای پهپادی و موشکی جمهوری اسلامی گفت: «ایران با ارائه فنآوری پهپادی به روسیه، بر آتش جنگ اوکراین میدمد.»
از سوی دیگر، مالی روز جمعه در توییتی ضمن استقبال از حرکت واتساپ در رونمایی از پروکسی برای کاربران ایرانی نوشت: «شرکتهای آمریکایی راههای زیرکانهای را برای کمک به مردم ایران پیدا میکنند تا [ایرانیان] بتوانند با وجود سانسور بیوقفهای که به فرمان رهبر جمهوری اسلامی انجام میشود، کانالهای ارتباطی بین خود و جهان خارج را باز نگه دارند.»
باب منندز، سناتور دموکرات هم در واکنش به اضافه شدن قابلیت استفاده از پروکسی در پیامرسان واتساپ گفت: «تلاش مهم واتساپ برای ایمن کردن دسترسی کاربران به اینترنت در مواجهه با سانسور و خاموشی، نمایش قدرتمندی از همبستگی است که نشان میدهد ما در کنار معترضان ایران ایستادهایم.»
این پیامها یک روز پس از آن منتشر شد که واتساپ اعلام کرد پروکسی فعال شده در این پیامرسان، به کاربران اجازه میدهد حتی در صورت قطع اینترنت هم امکان ارسال پیام یا تماس تلفنی را داشته باشند.
ویل کتکارت، مدیر واتساپ، درباره فیلتر این پیامرسان در ایران و برخی نقاط دیگر گفته بود: «میلیونها نفر در ایران و جاهای دیگر هستند که همچنان از حق برقراری ارتباط آزادانه و خصوصی محروماند.»
واتساپ همچنین در بیانیه خود برای کاربرانی که میخواهند به دوستان و خانواده خود کمک کنند، راهنمای چگونگی راهاندازی پراکسی را به اشتراک گذاشت.
با تداوم محدویت شدید اینترنت در ایران و فیلتر شدن شبکه اجتماعی اینستاگرام و پیامرسان واتساپ همزمان با خیزش سراسری مردم علیه جمهوری اسلامی، رسانههای داخلی اوایل مهر در گزارشهایی اعلام کردهاند احتمالا این فیلترینگ همیشگی خواهد بود.
نتبلاکس، سازمان غیردولتی ناظر بر اینترنت در جهان نیز با اشاره به محدود شدن دسترسی به واتساپ و اینستاگرام در ایران، قطع اینترنت اپراتورهای همراه اول و ایرانسل و مشاهده اختلالات منطقهای در طول اعتراضات، اعلام کرد ایران تحت شدیدترین محدودیتهای اینترنت از دوره آبان ۹۸ به بعد قرار دارد.
پس از مختل شدن واتساپ در اوایل خیزش انقلابی، این شرکت در پاسخ به انتقادها علیه این پیامرسان در زمینه قطع و اختلال آن در ایران، اعلام کرد تمام توان فنی خود را برای حفظ خدمات و امکان استفاده همه کاربران در جهان انجام خواهد داد.
واتساپ ۳۱ شهریور در پیامی اعلام کرد: «در تلاشیم که دوستان ایرانی ما بتوانند با هم در ارتباط بمانند و در حد امکانات خود از هیچ کاری دریغ نمیکنیم تا سرویسهای ارتباطی ما به طور مستمر فعال بمانند.»
تلاشهای جهانی برای حفظ ارتباط اینترنتی مردم ایران با جهان خارج در حالی ادامه دارد که قوه قضاییه جمهوری اسلامی قصد دارد با همکاری وزارت ارتباطات و سایر نهادهای مرتبط، فروشندگان غیرمجاز ابزارهای دور زدن فیلترینگ را مجازات کند.