دنیس راس، دیپلمات پیشین و باسابقه آمریکایی در گفتوگو با ایراناینترنشنال گفت که دولت ایالات متحده برای نشان دادن واکنش نظامی به برنامه اتمی تهران بسیار کمعلاقه بود اما با افزایش تهدیدها، به لحاظ کمی و کیفی از مرز آمادگی برای پاسخ نظامی به آن عبور کرده است.
راس که در زمان ریاست جمهوری باراک اوباما، نماینده ویژه رییسجمهوری آمریکا در امور خاورمیانه بود، در این گفتوگو به تمرینات نظامی مشترک آمریکا و اسرائیل اشاره کرد و گفت: «من به یاد ندارم همکاریهای نظامی بین آمریکا و اسرائیل هیچگاه در این سطح بوده باشد. مانوری به این بزرگی در تاریخ دو کشور اجرا نشده است.»
او در ادامه گفت: «این مانور شامل عملیاتی است که برای سناریوی حمله به تاسیسات هستهای ایران از سوی اسرائیل و آمریکا طراحی شده است. این مانور نشان از آمادهسازی برای حمله به تاسیسات اتمی ایران دارد.»
پیشتر کانال ۱۲ اسرائیل گزارش داد که در رزمایش نظامی مشترک آمریکا و اسرائیل در جنوب اسرائیل، نیروهای دو کشور قصد دارند در صحرای نگب به اهداف شبیهسازی شده از سایتهای هستهای ایران حمله کنند.
در این رزمایش بمبافکنهای بی-۵۲ آمریکا ۱۰۰ تن بمب را به اهداف مورد نظر شلیک خواهند کرد. رزمایش مشترک آمریکا و اسرائیل با نام «جونیپر اوک» در اسرائیل و شرق دریای مدیترانه برگزار میشود.
پیشتر مایکل اریک کوریلا، فرمانده ستاد فرماندهی مرکزی ایالات متحده، هدف از این رزمایش را ارسال این پیام به دشمنانی مانند جمهوری اسلامی دانست که آمریکا به دلیل جنگ در اوکراین و تهدید چین، به خاورمیانه بیتوجه نشده است.
او همچنین خبر داد که بیش از هفت هزار نفر از نیروهای آمریکا و اسرائیل با ۱۴۲ هواپیما، رزمایشی را از روز دوشنبه با تمرکز بر دشمنانی مانند جمهوری اسلامی آغاز کردهاند و آن را «مهمترین» رزمایش بین دو کشور تا به امروز خواند.
جمهوری اسلامی باید امتیازات بیشتری بدهد
دنیس راس که در دولتهای مختلف آمریکا حضور داشته، همچنین به ایراناینترنشنال گفت: «به نظر من تنها راهی که وجود دارد تا دولت جو بایدن تحریمها را علیه ایران لغو کند، چشمپوشی کامل تهران از غنیسازی هستهای بالای پنج درصد و حصول اطمینان از عدم امکان ساخت بمب اتمی به وسیله جمهوری اسلامی است.»
او در ادامه گفت: «آنها نباید به غنیسازی ۶۰ درصدی یا حتی ۲۰ درصدی بپردازند. آنها دارند از خطوط قرمزی عبور میکنند که هیچ توجیهی غیر از ساخت بمب اتمی ندارد. آنها میگویند نمیخواهند بمب بسازند اما میخواهند به جایی برسند که اگر تصمیم به ساخت بمب گرفتند به سرعت بتوانند به آن برسند. دولت بایدن نمیتواند این را قبول کند.»
این دیپلمات پیشین آمریکا با طرح این پرسش که آیا جمهوری اسلامی قبول خواهد کرد که غنیسازی بالای پنج درصد را انجام ندهد، گفت: «کارکرد برجام قرار بود همین باشد اما من معتقدم با توجه به رفتار این رژیم با مردم خودش و گسترش برنامه اتمی در جریان سرکوب مردم، دولت بایدن احتمالا خواهد گفت شما یک بار شانس بازگشت به برجام را داشتید و الان دیگر آن شانس را از دست دادهاید. رفتید دنبال فشار آوردن برای گرفتن امتیازهای بیشتر.»
او گفت: «اگر یادتان باشد دولت بایدن از ابتدا میگفت به دنبال توافق طولانیتر و بهتر است. من فکر میکنم دولت بایدن دیگر حاضر به بازگشت به برجام نیست و به دنبال توافق جدید با ایران خواهد رفت که طولانیتر باشد و تضمینهای قویتری را هم برای اجرا داشته باشد. آن وقت ممکن است دولت بایدن حاضر شود تحریمها علیه جمهوری اسلامی را لغو کند. یعنی جمهوری اسلامی باید امتیازات بیشتری بدهد.»