نشست ویژه درباره تروریستی بودن سپاه در پارلمان اروپا:‌ سپاه پاسداران از چه پاسداری می‌کند؟

جمعه ۱۴۰۱/۱۱/۰۷

جمعه هفتم بهمن، نشست ویژه‌ای در مقر پارلمان اروپا در بروکسل درباره اقدامات تروریستی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در ایران، خاورمیانه و جهان برگزار شد. چارلی وایمرز، نماینده پارلمان اروپا از سوئد در این نشست گفت: «ما علاوه بر تروریستی اعلام شدن سپاه خواستار تعلیق برجام نیز هستیم.»

نمایندگان پارلمان‌های اروپایی همچون دریا صفایی از مجلس بلژیک و فعالان سیاسی و مدنی از جمله ایرج مصداقی، فرنگیس بیات، شهران طبری و علیرضا نادر، در نشست ویژه پارلمان اروپا با عنوان «سپاه پاسداران از چه پاسداری می‌کند؟» سخنرانی کردند.

برگزار‌کنندگان و سخنرانان جلسه امروز با هدف اطلاع‌رسانی بیشتر به نهادهای بین‌المللی و بین دولتی و افکار عمومی برای آشنا شدن با واقعیت سپاه پاسداران دور هم جمع شدند.

این نشست با تاکید بر بررسی دو محور عمده «نقش سپاه در سرکوب خون‌بار اعتراضات مردم ایران» و «همکاری با روسیه در جنگ اوکراین» برگزار شد.

در نشست امروز از سپاه پاسداران به عنوان یک نهاد تروریستی یاد شد که ترور، وحشت و مرگ را نه تنها در ایران و برای سرکوب اعتراضات مسالمت‌آمیز مردم خود گسترده کرده که ابزار ترور را از خاورمیانه هم فراتر برده و به عنوان یک نهاد نظامی وابسته به جمهوری اسلامی، در سرکوب اوکراینی‌ها به روسیه کمک می‌کند.

سخنرانان نشست گفتند به دنبال این هستند تا اطلاعات عموم اروپایی‌ها را در مورد نقش سپاه پاسداران در سرکوب خیزش انقلابی مردم ایران، نقش‌آفرینی در منازعات منطقه و فعالیتش در راستای عامل بر هم زننده ثبات و امنیت بین‌المللی افزایش دهند.

به گفته این نمایندگان و فعالان سیاسی، تصویب قطعنامه ۳۲ بندی نمایندگان پارلمان اروپا در نشست ۲۹ دی‌ ماه و در راستای محکومیت سرکوب اعتراضات در ایران و قرار دادن نام سپاه پاسداران در فهرست گروه‌های تروریستی به خواسته اصلی معترضان پاسخ نداده است.

اما در دوشنبه‌ای که گذشت، شورای وزیران اتحادیه اروپا جلسه‌ای تشکیل داد و تنها ۳۷ فرد و نهاد وابسته به سپاه را تحریم کرد.

علاوه بر تروریستی شناختن سپاه، برجام نیز باید تعلیق شود

روز سوم بهمن و در حاشیه این نشست، جوزف بورل، مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا درباره احتمال معرفی سپاه به عنوان یک گروه تروریستی گفت تا زمانی که یک دادگاه کشورهای عضو اتحادیه اروپا سپاه را به عنوان یک سازمان تروریستی نشناسد، اتحادیه اروپا نمی‌تواند این نهاد نظامی را به فهرست گروه‌های تروریستی اضافه کند.

اظهار نظری که چارلی وایمرز، نماینده پارلمان اروپا از سوئد در این نشست آن را نقد کرده و گفت: «ما علاوه بر تروریستی اعلام شدن سپاه، خواستار تعلیق برجام نیز هستیم اما متاسفانه اکثریت اعضای پارلمان اروپا با تعلیق برجام مخالفت دارند.»

به گفته او، انگیزه اصلی مخالفت شورای وزیران اتحادیه اروپا با تروریستی خواندن سپاه این است که چنین تصمیمی مانع احیای برجام می‌شود؛ همان‌طور که جوزف بورل نیز گفت برجام نمرده است، بلکه تنها در وضعیت «استندآپ» قرار دارد.

وایمرز اما با تاکید بر این که اتحادیه اروپا باید از اعضای خود حمایت و از این فرصت برای اعمال محدودیت در اقدامات تروریستی سپاه استفاده کند، گفت: «همکاران ما در اتحادیه اروپا باید در نظر داشته باشند جمهوری اسلامی با به تعویق انداختن تحریم‌ها می‌خواهد وقت اضافه بخرد تا بتواند برای خود یا روس‌ها اسلحه خریداری کند تا علیه مردم بی‌گناه ایران و اوکراین به کار گرفته شود.»

پایان مبارزه یعنی رفتن جمهوری اسلامی

وایمرز همچنین با اشاره به این که جمهوری اسلامی تنها در طول سال ۲۰۲۲ برای بیش از ۱۰ بار تلاش کرده تا شهروندان بریتانیایی را در داخل بریتانیا برباید یا بکشد، گفت: «این رژیم همچنین در حملات تروریستی حزب‌الله و کشته شدن شهروندان اسرائیلی و بمب‌گذاری بلغارستان با بیش از ۳۵ کشته، مسوول است. اگر این‌ها اقدام تروریستی محسوب نمی‌شود، پس چیست؟»

نماینده سوئد در پارلمان اروپا همچنین به دیدار با شاهزاده رضا پهلوی اشاره کرد و به نقل از او گفت که انقلاب دیگری در ایران در حال رخ دادن است.

وایمرز در ادامه خاطرنشان کرد: «مردم ایران استحقاق بیشتری دارند از این که یک مشت دزد و ملای مذهبی بر آنان حکومت کنند. بنابراین اجازه بدهید بدون هیچ اکراه و شائبه‌ای، کنار مردم ایران و اعتراضات آنان باشیم و فریاد بزنیم: زن،‌زندگی، آزادی.»

او همچنین با تاکید بر این که همکارانش در پارلمان اروپا باید فارسی بیشتری یاد بگیرند به زبان فارسی گفت: «جمهوری اسلامی نمی‌خواهیم.»

او ادامه داد: «چرا که تنها رفتن جمهوری اسلامی، به معنی پایان مبارزه خواهد بود.»

سیاست‌مداران اروپایی نباید عقب‌نشینی کنند

دریا صفایی، نماینده ایرانی‌تبار پارلمان بلژیک هم در این نشست به مصوبه پارلمان اروپا برای تروریستی خواندن سپاه به نمایندگی از ۵۰۰ میلیون اروپایی اشاره کرد و گفت: «متاسفانه وزرای ۲۷ کشور اروپایی هنوز به این تصمیم نرسیده و همچنان به دنبال توافق هسته‌ای هستند چرا که تصور می‌کنند می‌توانند با جمهوری اسلامی به توافق برسند.»

او با اشاره به هدف برگزاری نشست امروز گفت: «این جلسه تشکیل شد تا به سیاستمداران اروپایی بگوییم نباید عقب‌نشینی کنند و اگر دنبال راه‌حلی همیشگی هستند، باید سپاه را در فهرست سازمان‌های تروریستی قرار دهند.»

صفایی ادامه داد: «ما این‌جا هستیم تا این پیام را در پارلمان اروپا مطرح کنیم که سپاه پاسداران به دلیل گروگانگیری، کشتن مخالفان در خارج از مرزها، کشتار مردم و تغذیه گروه‌های تروریستی برون‌مرزی مانند جهاد اسلامی فلسطین، فاطمیون، زینبیون و هزاران گروه دیگر، تروریست است.»

این نماینده مجلس بلژیک یادآور شد که امروز سیاست‌مداران جهانی بیش از گذشته به جنایات جمهوری اسلامی توجه نشان می‌دهند و تحریم‌های بیشتری را علیه مقامات آن وضع می‌کنند.

صفایی چنین دستاوردی را که «ضربه‌هایی اساسی و یکی پس از دیگری به پیکر جمهوری اسلامی» وارد می‌کند، نتیجه بازتاب خیزش انقلابی مردم ایران و اعتراضات پیوسته آنان خواند.

دلیل مخالفت اروپایی‌ها با تروریستی خواندن سپاه امید به احیای برجام است

ایرج مصداقی، فعال سیاسی نیز در این نشست با طرح این پرسش که چرا سپاه در فهرست سازمان‌های تروریستی قرار نگرفته و چه راهی برای رسیدن به این هدف طی شده است، گفت: «اگر شش ماه پیش در اروپا این مساله را مطرح می‌کردیم که سپاه باید در فهرست تروریستی قرار بگیرد، همه فکر می‌کردند ما با لوازم کار و سیاست آشنا نیستیم اما امروز می‌بینیم که قطعنامه جامعی در پارلمان اروپا با این هدف تصویب می‌شود که این موفقیت بزرگی است؛ اما کافی نیست.»

مصداقی ادامه داد: «ما راه سختی در پیش داریم که در آغاز آن هستیم اما نباید ناامید شویم. ما دستاوردهای زیادی داشتیم که در سایه اعتراضات مردم ایران در طول چند ماه گذشته و صدها کشته‌ای که بر جای گذاشت، به دست آمد.»

این فعال سیاسی تصریح کرد: «بسیاری در اروپا می‌گویند سپاه بخشی از ارتش رسمی ایران است در حالی که این موضوع واقعیت ندارد. بهانه دیگرشان برای مخالفت با تروریستی خواندن سپاه این است که در هیچ دادگاهی محکوم نشده است اما دلیل واقعی این مخالفت‌ها، امیدواری آنان به احیای برجام و بقای جمهوری اسلامی است.»

سپاه تهدیدی برای امنیت اروپا و آمریکاست

شهران طبری، تحلیلگر سیاسی هم تهدید سپاه پاسداران را نه مساله‌ای داخلی که موضوعی جهانی خواند و گفت: «اجماع نظری فزاینده‌ای بین شهروندان ایرانی و حتی در سطح جهان به وجود آمده که جنبش "زن، زندگی، آزادی" به یک انقلاب تمام عیار برای سرنگونی جمهوری اسلامی تبدیل شده است.»

او به نفوذ سپاه در خارج از ایران اشاره کرد و گفت: «سپاه بعد از انقلاب به بازوی نظامی جمهوری اسلامی تبدیل شد و بعد از جنگ هشت ساله با عراق، شبکه‌ای گسترده و درهم تنیده از نیروها را کنار هم گذاشت و دهه ۸۰ میلادی، نیروی قدس را که شعبه خارجی سپاه است تشکیل داد که از حزب‌الله لبنان و شبه‌نظامیان شیعه عراق حمایت می‌کند.»

طبری همچنین به نقش قاسم سلیمانی، فرمانده کشته شده سپاه قدس، در خارج از مرزها برای تشکیل شبکه‌های تروریستی در منطقه اشاره کرد و سپاه را تهدیدی برای امنیت اروپا و آمریکا خواند.

سپاه مجموعه‌ای از جنگ‌سالاران و نیروهای شبه‌نظامی تروریستی است

فرنگیس بیات، پژوهشگر مسایل سیاسی و اجتماعی با تاکید بر این که نباید به سپاه به عنوان یک ارتش مدرن یا نیروی دولتی با تعریف کلاسیک نگاه کرد، گفت که این سازمان، مجموعه‌ای از جنگ‌سالاران است.

او در سخنان خود به تاریخچه تاسیس سپاه پاسداران و نقش آن به عنوان مهم‌ترین ابزار نظامی جمهوری اسلامی اشاره کرد که هدف اصلی‌اش تاسیس نیروهای شبه‌نظامی تروریستی و تضمین بقای جمهوری اسلامی به هر قیمتی است.

بیات تصریح کرد: «سپاه در سال‌های گذشته با فعالیت در سوریه، لبنان، افغانستان، یمن و اخیرا در اوکراین، تبدیل به مثالی بارز از سازمانی تروریستی شده که تحت اصول جنگ‌سالاری فعالیت می‌کند که یکی از مهم‌ترین این اصول، کنترل بی‌حساب و کتاب بر نیروی نظامی، خشونت و کنترل انحصاری بر منابع ایران حتی در حوزه تجاری است.»

گستره نیروی سپاه به خارج از خاورمیانه تعمیم یافته است

علیرضا نادر، کارشناس مسائل ایران هم سپاه را نه ارتشی ملی که یک نیروی شبه‌نظامی و تروریستی نهادینه شده خواند و گفت: «سپاه پاسداران مسوول ادامه حیات و بقا و گسترش انقلاب اسلامی و هدف کلیدی آن دفاع از ماهیت رژیم و گسترش نیروی آن در خاورمیانه است.»

نادر، سپاه را بازوی جمهوری اسلامی در کمک تسلیحاتی به ولادیمیر پوتین در جنگ با اوکراین دانست و گفت: «سپاه مسوول برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی است و گستره نیروی خود را به فراتر از خاورمیانه تعمیم داده و اکنون در شرق اروپا هم مشغول جنگ است.»

او تاکید کرد: «قتل، گروگان‌گیری و هواپیماربایی از اقداماتی است که سپاه در خدمت به بقای جمهوری اسلامی به کار می‌گیرد و در هزاران مورد پرونده تروریسم و قتل در سراسر جهان دخیل بوده. سپاه هزاران اسرائیلی، ترک و ایرانی را در جهان کشته و مسوول قتل‌عام سوری‌هاست.»

پارلمان اروپا روز ۲۹ دی با تصویب قطعنامه‌ای از اتحادیه اروپا خواست تا نام سپاه پاسداران را در فهرست گروه‌های تروریستی قرار دهد.

پارلمان اروپا دلیل چنین درخواستی را سرکوب اعتراضات سراسری در ایران و همچنین ارسال پهپاد به روسیه برای به کارگیری در جنگ اوکراین اعلام کرد.

سپاه پاسدران پس از تاسیس جمهوری اسلامی برای حفاظت از حکومت جدید ایران شکل گرفت و در بسیاری از اقدامات تروریستی و آدم‌ربایی در خارج کشور و همچنین سرکوب مخالفان جمهوری اسلامی در داخل ایران نقش داشته است.

روابط تهران و کشورهای غربی از جمله اتحادیه اروپا پس از سرکوب مرگ‌بار خیزش سراسری ایرانیان سردتر شده و در این مدت کشورهای غربی در چندین نوبت تحریم‌هایی را علیه تهران وضع کرده‌اند.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

خبر ورزشی
جهان‌نما
خبرها
جهان‌نما

شنیداری

پادکست‌ها