الهام علیاف، رییسجمهوری آذربایجان، حمله به سفارت این کشور در تهران را «تروریستی» خواند و تاکید کرد حمله تروریستی به نمایندگیهای دیپلماتیک، «غیرقابل قبول» است. سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری آذربایجان هم اعلام کرد این کشور قصد دارد سفارت خود را در تهران تخلیه کند.
آیهان حاجیزاده تاکید کرد طرف ایرانی مسوولیت کامل را درباره حمله به سفارت این کشور در تهران برعهده دارد.
در تازهترین واکنشها به این حمله، وزارت امور خارجه جمهوری آذربایجان، عباس موسوی، سفیر جمهوری اسلامی در باکو را احضار کرد و در اعتراض به حمله به سفارت این کشور در تهران، ضمن یادآوری وظایف جمهوری اسلامی درباره حفاظت از سفارتخانهها، این حمله را غیرقابل قبول خواند.
سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه هم اعلام کرد از حمله به سفارت جمهوری آذربایجان در تهران «شوکه شدیم».
صبح امروز جمعه هفتم بهمن، سفارت جمهوری آذربایجان در تهران هدف حملهای مسلحانه قرار گرفت که بر اثر آن رییس تیم حفاظت این سفارتخانه کشته و دو نفر دیگر زخمی شدند. ساعتی بعد، پلیس ایران از دستگیری فرد مهاجم خبر داد.
در واکنش به این حمله، مولود چاووش اوغلو، وزیر امور خارجه ترکیه، با انتشار پیامی در حساب توییتری خود، حمله مسلحانه به سفارت جمهوری آذربایجان در تهران را محکوم کرد و نوشت: «آذربایجان هیچوقت تنها نیست.»
ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی اما در واکنش به این حمله مسلحانه گفت: «با دستور ویژه مقامات سیاسی و امنیتی کشور، موضوع با اولویت و حساسیت بالا در حال بررسی است تا ابعاد این اقدام و انگیزه ضارب مشخص شود.»
کنعانی گفت: «نتیجه بررسیهای اولیه مقامات و دستگاههای ذیربط، حاکی از انگیزههای شخصی در ورای این اقدام است. بنابراین با توجه به ورود فوری دستگاهها و نهادهای ذیربط انتظامی، امنیتی و قضایی، توصیه میشود رسانهها از انتشار اخبار غیرموثق و گمانهزنیها در این رابطه اجتناب کنند.»
وزارت امور خارجه جمهوری آذربایجان صبح جمعه با صدور بیانیهای درباره این حمله نوشت: «ساعت هشت صبح به وقت تهران، یک نفر با سلاح کلاشنیکف وارد سفارت شده و شروع به تیراندازی کرده است.»
بر اساس این بیانیه، وضعیت دو مجروح این تیراندازی وخیم نیست.
ساعتی پس از این اتفاق، پلیس تهران از دستگیری فرد مهاجم و شروع روند تحقیقات خبر داد و گفت این مرد صبح امروز هنگامی که یکی از کارکنان سفارت در حال ورود به ساختمان بوده، وارد سفارتخانه شده و با سلاح گرم اقدام به تیراندازی کرده است.
بر اساس گزارش پلیس، مهاجم همراه دو فرزند خردسال خود وارد سفارت شده و در تحقیقات اولیه، انگیزهاش را از این حمله «مشکلات شخصی و خانوادگی» اعلام کرده است.
خبرگزاریهای ایران به نقل از اظهارات فرد مهاجم «در تحقیقات اولیه» آوردهاند: «فروردین امسال همسرم به سفارت آذربایجان به تهران رفته و دیگر به منزل مراجعه نکرده است. در مراجعات مکرر به سفارت، هیچ پاسخی از آنها دریافت نمیکردم و تصور میکردم همسرم در سفارت جمهوری آذربایجان در تهران مستقر است و حاضر به دیدار با من نیست. امروز صبح تصمیم گرفتم با اسلحه کلاشنیکفی که از قبل تهیه کرده بودم به سفارت بروم.»
برخی رسانههای جمهوری آذربایجان اما «ارمنستان» را پشت حمله به سفارت کشورشان در ایران میدانند و میگویند هدف از این حمله، تیره شدن هرچه بیشتر روابط میان باکو و تهران است.
روابط آذربایجان و ارمنستان در سالهای گذشته متشنج بوده و منجر به جنگ و درگیری نظامی شده است.
به گفته این کارشناسان، احتمالا دولت آذربایجان از دولت ایران مطالبه خواهد کرد که متهم حادثه را به باکو تحویل دهند.
این اولین بار نیست که سفارت جمهوری آذربایجان هدف حملهای که ایران نیز در آن نقشی دارد، قرار میگیرد.
مرداد ماه امسال یک گروه شیعی به ساختمان سفارت جمهوری آذربایجان در لندن حمله کرد و پرچم «لبیک یا حسین» را بر سر در آن برافراشت.
خبرگزاریهای وابسته به سپاه پاسداران در ایران «گروهی از عوامل صادق شیرازی» را عامل این واقعه دانسته و برخی رسانههای جمهوری آذربایجان، سفارت جمهوری اسلامی ایران در لندن را پشت پرده این حمله معرفی کردند.
تنش میان تهران و باکو در سالهای گذشته با اظهارنظرهای مستقیم و گاه مداخلهجویانه دو طرف نسبت به یکدیگر شدت بیشتری گرفته است.
مقامات جمهوری اسلامی بارها با «احیای کریدور زنگزور» و «ایجاد روابط با اسرائیل» از سوی جمهوری آذربایجان مخالفت کرده و دو کشور، بارها سفیران یکدیگر را احضار کردهاند.
آبان ماه امسال، سرویس امنیت دولتی آذربایجان اعلام کرد گروهی از شهروندان آذربایجانی را که برای اقدام علیه منافع امنیت ملی آذربایجان تحت آموزش و تامین مالی ارگانهای جاسوسی ایران قرار گرفته بودند، بازداشت کرده است.
در آخرین روزهای سال ۱۴۰۰ نیز مقامهای آذربایجانی بازداشت ۲۲ نفر را به ظن جاسوسی برای جمهوری اسلامی به اتهام ارتباط با سپاه پاسداران تایید کرده بودند.
تایید بازداشتها یک ماه پس از آن رخ داد که تلویزیون آذربایجان گزارش داد نقشه حمله به سفارت اسرائیل و یک مرکز یهودیان در کشور آذربایجان خنثی شده است.
جمهوری اسلامی پیشتر آذربایجان را متهم کرده بود که به اسرائیل اجازه داده در نزدیکی مرز آذربایجان و ایران حضور نظامی داشته باشد.