در حالی که مجله تایم در گزارشی از قاچاق پایانههای استارلینک به ایران خبر داده، وزارت امور خارجه ایالات متحده آمریکا به ایراناینترنشنال گفت که دولت آمریکا به این برنامه کمک مالی نمیکند.
مجله آمریکایی تایم در گزارشی اختصاصی درباره تلاشهای مخفیانه برای رساندن دستگاههای استارلینک به ایران نوشت: «اگر پنج هزار گیرنده استارلینک در ایران فعال شود یک شبکه اینترنت در سایه ایجاد میشود که در رساندن صدای ایران به جهان نقشی مؤثر خواهد داشت.»
این نشریه آمریکایی تاکید کرد که حکومت اقتدارگرای جمهوری اسلامی نه تنها اینترنت را در کل کشور کنترل میکند، بلکه از این کنترل به عنوان یک سلاح استفاده میکند و وقتی معترضان به خیابانها میروند، آن را به طور کامل قطع میکند.
این گزارش در حالی است که اوایل دی ماه، وال استریت جورنال اعلام کرد در شرایط سرکوب خیزش سراسری علیه جمهوری اسلامی و قطع دسترسی آزاد به اینترنت در ایران، کنشگران حقوق بشر موفق شدهاند محمولههای زیرزمینی حاوی ترمینالهای اینترنت ماهوارهای استارلینک را وارد ایران کنند.
این روزنامه آمریکایی در گزارشی که روز پنجشنبه اول دی منتشر کرد، تعداد ترمینالهای وارد شده به ایران را «حدود ۲۰۰ دستگاه» اعلام کرد.
اما یک سخنگوی وزارت امور خارجه ایالات متحده آمریکا به ایراناینترنشنال گفت که دولت آمریکا به این برنامه کمک مالی نمیکند.
ودانت پاتل، معاون سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در گفتوگو با سمیرا قرایی، خبرنگار ایراناینترنشنال، گفت که اجرایی کردن این تصمیمها در اختیار بخش خصوصی است.
او تاکید کرد: «ما درباره ایران قدمهای زیادی برداشتهایم. جدیدترینشان در روز دوشنبه، تحریمهایی بود که علیه مقامهای جمهوریاسلامی وضع کردیم تا این حکومت را برای نقض وحشتناک حقوق بشر پاسخگو کنیم.»
موضوع ارائه خدمات اینترنت ماهوارهای استارلینک به ایرانیان بار دیگر در هفتههای آغازین خیزش سراسری ایرانیان مطرح شد.
همزمان با افزایش اعتراضها به قتل مهسا امینی و کندی اینترنت در کشور، ایلان ماسک، مدیرعامل تسلا، در توییترش در پاسخ به سوالی درباره امکان ارائه خدمات اینترنت ماهوارهای استارلینک به مردم ایران، نوشت این شرکت درخواست معافیت از تحریمهای مرتبط با ایران را در این زمینه خواهد داد.
در پی اعلام درخواست ایلان ماسک برای معافیت از تحریمهای مرتبط با جمهوری اسلامی با هدف ارائه اینترنت ماهوارهای استارلینک در ایران، وزارت خزانهداری آمریکا اعلام کرد صادرات برخی تجهیزات اینترنت ماهوارهای در راستای کمک به آزادی اینترنت در ایران ممکن است.
وزارت خزانهداری آمریکا در بیانیهای اعلام کرد: «برای صادرات اقلامی که در فهرست موارد مجاز قرار ندارند، دفتر کنترل داراییهای خارجی این وزارتخانه از تقاضاها برای مجوزهای ویژه به منظور فعالیتهایی که در حمایت از آزادی اینترنت در ایران هستند، استقبال میکند.»
همچنین پس از اعلام فعال شدن اینترنت ماهوارهای استارلینک برای ایران از سوی ایلان ماسک، ند پرایس، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا اعلام کرد این کشور حمایت سختافزاری برای توسعه خدمات اینترنت ایرانیان را نیز در دستور کار خود دارد.
یکی از مهمترین بسترهای مرتبط با استارلینک، لزوم وجود ایستگاههای زمینی برای دریافت و ارسال داده به شبکه اینترنت است چرا که خود ماهوارهها مستقیما اینترنتی ندارند و باید دادهها را به شکل مداوم با زمین رد و بدل کنند.