مقامهای ترکیه و سوریه آخرین آمار کشتههای زمینلرزه را در مجموع ۱۱ هزار و ۷۰۹ نفر و شمار زخمیها را حدود ۵۴ هزار تن اعلام کردند. دیدهبان حقوق بشر سوریه از جامعه جهانی خواست تا با توجه به ضعف تیمهای نجات سوریه، فورا برای نجات مجروحان و بازماندگان این کشور مداخله کنند.
رجب طیب اردوغان، رییسجمهوری ترکیه در بازدید از مناطق زلزلهزده قهرمانماراش، تعداد کشتهشدگان این کشور را هشت هزار و ۵۷۴ نفر و مجروحان را ۴۹ هزار و ۱۳۳ نفر اعلام کرد.
به گفته او، هتلهای شهرهایی مانند آنتالیا، آلانیا و مرسین آماده پذیرش و اسکان زلزلهزدگان هستند.
شماری از اجساد خارج شده از زیر آوار شناسایی نشدهاند که به گفته مدیریت مرکز حوادث اضطراری ترکیه (آفاد)، این افراد پس از ۲۴ ساعت تشییع و دفن میشوند.
مقامات ترکیه همچنین از باز شدن تمامی مسیرهای اصلی شبکه جادهای در مناطق زلزلهزده خبر داده و گفتند روز چهارشنبه (۱۹ بهمن) حدود ۳۰ هزار نفر با هواپیما این مناطق را به سوی اماکنی امن ترک میکنند.
تاکنون ۶۸۴ پسلرزه نیز در مناطق زلزلهزده این کشور ثبت شده است. پسلرزههایی که ساختمانهای آسیبدیده را در معرض فرو ریختن و تخریب جدی قرار داده است.
از سوی دیگر ابعاد تخریبهای این زلزله در ۱۰ استان، مساحتی بیش از هزار کیلومتر مربع را در بر گرفته است.
برای امدادرسانی به زلزلهزدگان، تیمی از پزشکان و متخصصان لجستیک ارتش اسرائیل هم صبح امروز به منظور بر پا کردن یک بیمارستان صحرایی در مناطق زلزلهزده ترکیه، راهی این کشور شدند. این تیم شامل ۲۳۰ نفر است.
دکتر الان گرسبرگ، فرمانده یگان پزشکی ارتش اسرائیل، گفت این موجب افتخار واحد اوست که در این زمان سخت به ملت ترکیه کمک کند.
همزمان، امدادگران اسرائیلی عصر دیروز موفق شدند نخستین افراد را در ترکیه از زیر آوار نجات دهند. امدادگران اسرائیلی توانستند سه نفر را که زیر آوار یک ساختمان بزرگ گیر کرده بودند زنده بیرون بیاورند.
علاوه بر کمکهای دولت و ارتش اسرائیل، شماری از سازمانهای امدادی داوطلب در این کشور مانند ایسرا-اید و اتحادیه هتصالا نیز تیمهای امدادی به مناطق زلزلهزده ترکیه فرستادهاند.
در رخدادی کمسابقه، دیروز هواپیمای حامل امدادگران اسرائیلی اتحادیه هتصالا و ارتش جمهوری اسلامی در فرودگاه ترکیه کنار هم پارک کرده بودند.
در این میان تلویزیون کانال ۱۱ اسرائیل میگوید رایزنیها در نهادهای امنیتی این کشور درباره چگونگی ارسال کمکهای انساندوستانه به زلزلهزدگان در سوریه نیز همچنان ادامه دارد.
به گزارش این شبکه تلویزیونی، در حال حاضر نظر غالب این است که کمکهای کالایی اسرائیل به زلزلهزدگان سوری از طریق روسیه ارسال شود اما همزمان این پرسش نیز مطرح است که اگر نیاز بود مصدومان سوری در بیمارستانهای اسرائیل درمان شوند، این موضوع باید چگونه انجام شود؛ هر چند ممکن است این درمان در بیمارستان صحرایی که اسرائیل امروز در ترکیه برپا میکند، انجام شود.
دیدهبان حقوق بشر سوریه از افزایش کشتهشدگان زلزله در این کشور به سه هزار و ۱۳۵نفر خبر داد.
پیش از این مجموع زخمیها در شهرهای حلب، ادلب، حماه، لاذقیه، طرسوس و رقه بیش از چهار هزار نفر اعلام شده بود.
این زمین لرزه شدید خساراتی اساسی به ساختمانهای ۱۰۰ روستا و شهر سوریه در میانه، شمال غرب و غرب این کشور وارد کرده است.
دیدهبان حقوق بشر سوریه همچنین از جامعه جهانی خواست تا با توجه به ضعف تیمهای نجات سوریه، فورا برای نجات مجروحان و بازماندگان این کشور مداخله کنند.
این نهاد حقوق بشری همچنین از دولت ترکیه خواست تا مجروحان سوری را در بیمارستانهای کشورشان بپذیرند و تیمهای پزشکی خود را به مناطق آسیبدیده سوریه نیز بفرستند.
برخی منابع اما از بمباران حومه شهر حلب از سوی نیروهای بشار اسد در شرایطی خبر دادند که مردم منطقه همچنان درگیر پیامدهای زمینلرزهاند.
از سوی دیگر رجب طیب اردوغان، در حالی برای ۱۰ استان زلزلهزده به مدت سه ماه «وضعیت اضطراری» اعلام کرد که در همین زمان انتخابات ریاستجمهوری را نیز در پیش دارد.
هماکنون ۵۳ هزار امدادگر در مناطق زلزلهزده در حال فعالیت هستند.
دولت ترکیه اعلام کرد حدود ۱۳۴ و نیم میلیون نفر در مساحتی معادل ۴۵۰ کیلومتر مربع تحت تاثیرات منفی زلزله قرار گرفتهاند.
در همین حال، ۷۰ کشور و ۱۴ نهاد بینالمللی برای ارسال کمک به مناطق زلزلهزده اعلام آمادگی کردهاند و ناتو نیز از اعزام هزار و ۴۰۰ نیروی امداد فوری به مناطق زلزلهزده ترکیه خبر داده است.
وجود فعالیت هزاران نیروی امداد و نجات در مناطق زلزلهزده ترکیه، تداوم شرایط نامساعد هوایی و بارش برف و باران، دسترسی تیمهای امدادی را به مناطق آسیبدیده با مشکل مواجه کرده است.
بامداد دوشنبه (حوالی ساعت چهار صبح به وقت محلی) زلزلهای قوی محدوده بزرگی از جنوب ترکیه و در نزدیکی مرز این کشور با شمالغرب سوریه را لرزاند که علاوه بر کشته و زخمی شدن هزاران نفر، صدها ساختمان نیز در این دو کشور فرو ریختند و هزاران نفر زیر آوار محبوس شدند.
در دومین روز از این فاجعه، هنوز امدادرسانی به قربانیان زمینلرزه در ترکیه و همچنین در سوریه ادامه دارد و کشورهای متعددی در حال ارسال نیروهای امدادی و اقلام دارویی و پزشکی به مناطق زلزلهزده هستند.
از جمله اسرائیل که یک گروه ۱۵۰ نفره برای کمک به زلزلهزدگان ترکیه راهی این کشور کرده و گزارشهایی هم درباره کمک به زلزلهزدگان سوریه منتشر شده است.
آفاد طی بیانیهای کانون زمینلرزه را منطقه پازارجیک استان قهرمانمارش اعلام کرده بود.
حدود دو ماه پیش، زلزلهای به بزرگی ۶/۱ شمال غرب ترکیه را لرزاند و دهها نفر را زخمی کرد.
در ژانویه ۲۰۲۰ نیز زلزله دیگری در این کشور بیش از ۴۰ کشته بر جای گذاشت و در اکتبر همان سال نیز زلزله در ترکیه باعث جان باختن ۱۱۴ نفر شد.