توافق بانک‌های عراق و آمریکا با وجود درخواست کنگره از بایدن برای سخت‌گیری بیشتر علیه بغداد

شنبه ۱۴۰۱/۱۱/۲۲

رییس بانک مرکزی عراق از توافق با یک بانک آمریکایی به منظور تسهیل پرداخت‌های نظام بانکی‌اش به چین خبر داد. هم‌زمان اما سه عضو کنگره آمریکا در نامه‌ای از رییس‌جمهوری ایالات متحده خواستند علیه عراق و به خصوص دولت جدید آن سیاست سختگیرانه‌تری در پیش بگیرد.

علی العلاق، رییس بانک مرکزی عراق، خبر داد برای تسهیل پرداخت‌های نظام بانکی این کشور به چین به منظور تامین مالی واردات بخش خصوصی، با بانک «جی پی مورگان» آمریکا توافق کرده است.

این دیدار و توافق هم‌زمان با نامه سه عضو کنگره آمریکا به جو بایدن، رییس‌جمهوری آمریکا اتفاق افتاد که در آن خواستار اجرای «برنامه‌ای سفت و سخت‌تر علیه عراق و خصوصا دولت جدید این کشور» شده‌اند.

در این نامه اشاره شده است که همان سیاست آمریکا علیه ایران باید علیه دولت عراق نیز پیاده شود چرا که عراق در حال تبدیل شدن به یک دیکتاتوری جایگزین جمهوری اسلامی است نه کشوری دموکراتیک.

این نامه در شرایطی ارسال شده که هیاتی از وزارت امور خارجه عراق برای بررسی برنامه آمریکا به منظور محدود کردن اقدامات بانک مرکزی عراق به واشینگتن رفته است.

با این حال سه نماینده کنگره آمریکا گفته‌اند از این که فشار خزانه‌داری منجر به اجرای نظارت آمریکا بر انتقال پول از بانک‌های ایالات متحده [به عراق] شده است، خوشحال‌اند چرا که به اعتقاد آن‌ها، این اتفاق به جلوگیری از «خدمت برخی بانک‌های عراقی به عنوان جبهه پول‌شویی برای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی» کمک می‌کند.

به گفته آن‌ها، ایران از دولت و سیستم مالی عراق برای فرار از تحریم‌های اقتصادی بین‌المللی استفاده می‌کند و بنابراین هر گونه سیاست قابل مشاهده برای مقابله با ایران باید مستقیما با هژمونی و کنترل ظاهری آن بر عراق مقابله کند.

چندی پیش آسوشیتدپرس گزارش داد که آمریکا از ماه‌ها پیش دسترسی عراق به دلارهای خود را محدود کرده و تلاش می‌کند آن‌چه را که به عنوان پول‌شویی افسارگسیخته به نفع ایران و سوریه توصیف می‌شود، از بین ببرد.

ایجاد این محدودیت باعث کاهش ارزش پول ملی عراق شده و خشمی عمومی را علیه محمد شیاع السودانی، نخست‌وزیر تازه به قدرت رسیده این کشور که مواضعی نزدیک به جمهوری اسلامی دارد، برانگیخته است.

به گفته تحلیل‌گران، اعتراضاتی که در پی کاهش ارزش پول ملی عراق به وقوع پیوسته، با تداوم روند کنونی کاهش ارزش دینار عراق، می‌تواند دولتی را که چهار ماه پیش و پس از یک دوره بن‌بست سیاسی یک ساله تشکیل شده است، به چالش بکشد.

پس از افشای گزارش‌هایی از قاچاق میلیون‌ها دلار به ایران از عراق، واشینگتن ضمن تحریم تعدادی از بانک‌های عراق اعلام کرد نحوه تعاملات بانکی و دریافت و عرضه دلار به بازراهای عراقی از سوی دولت این کشور را تحت نظارت قرار می‌دهد.

پیشتر هم وال استریت ژورنال در گزارشی اعلام کرد تشدید فشار بر جمهوری اسلامی موجب کاهش ارزش پول عراق شده و از وقتی بانک فدرال نیویورک در ماه نوامبر ۲۰۲۲ برای مقابله با قاچاق دلار به ایران نظارت‌ سختگیرانه‌ای اعمال کرده، بیش از ۸۰ درصد نقل‌ و انتقالات بانکی عراق مسدود شده‌ است.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

۲۴ با فرداد فرحزاد
خبر
حرف آخر با پوریا زراعتی
جهان‌نما

شنیداری

پادکست‌ها