با ادامه مسموم کردنهای سریالی در مدارس، واکنشهای جهانی نسبت به این «ترورهای بیولوژیکی» افزایش یافته است. علاوه بر آمریکا، استرالیا هم درباره مسموم کردن بچهمدرسهایها اظهار نگرانی کرد. یونیسف نیز درباره پیامدهای این ماجرا بر نرخ تحصیل دانشآموزان، بهویژه دختران هشدار داد.
سازمان حقوق بشر ایران مستقر در نروژ، با انتشار بیانیهای در روز پنجشنبه ۱۱ اسفند، مسموم کردنهای سریالی دختران دانشآموز را مصداق «حملات شیمیایی و سازمانیافته تروریستی» خواند و با توجه به وجود فرضیه قدرتمندِ نزدیکبودن عاملان حملات به نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی، خواستار واکنش قوی و فوری جامعه جهانی شد.
محمود امیریمقدم، مدیر سازمان حقوق بشر ایران، حمله شیمیایی به مدارس متعدد را نشانه برنامهریزی و هماهنگی این حملات خواند و گفت نبود واکنشی جدی از سوی مقامهای جمهوری اسلامی، تایید و تقویتکننده این فرضیه است که عوامل حملات «بهطور مستقیم یا غیرمستقیم با نهادهای حکومتی تحت امر علی خامنهای مرتبط هستند».
سابقه نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی در انجام جنایات سازمانیافته از جمله قتلهای زنجیرهای مخالفان سیاسی از سوی امیریمقدم مورد تاکید قرار گرفت.
او با اشاره به این موضوع هشدار داد: «عدم واکنش جامعه جهانی میتواند عواقب فاجعهباری برای دختران ایران در پی داشته باشد.»
در گزارش سازمان حقوق بشر ایران همچنین به نام فاطمه رضایی، دختر دانشآموزی که جانش را بر اثر این حملات شیمیایی از دست داد و اعترافگیری اجباری جمهوری اسلامی از پدر او برای این که بگوید مرگ فرزندش ارتباطی با این حملات نداشته، اشاره شد.
در پایان این اطلاعیه تاکید شد: «واکنش قوی جامعه جهانی برای جلوگیری از خانهنشین شدن دختران دانشآموز ضروری است.»
از سوی دیگر در تازهترین خبرها درباره مسمومسازی دختران دانشآموز در ایران، پایگاه خبری و اطلاعرسانی رکنا که اخبار حوادث را پوشش میدهد، از مسموم شدن ۱۵ دانشآموز دختر در اصلاندوز استان اردبیل خبر داد و از قول مسوول روابط عمومی استانداری اردبیل نوشت: «۱۵ دانشآموز دچار مسمومیت شدند و الان در بیمارستان هستند.»
اما پس از سرایت مسموم کردنهای سریالی به پایتخت در دور روز گذشته، علی صالحی، دادستان تهران، روز پنجشنبه ۱۱اسفند از رسیدگی به این پرونده قضایی «در شعبه ویژه دادسرای تهران و خارج از نوبت» خبر داد و گفت «تحقیقات همهجانبه» درباره مسمومیت دختران دانشآموز آغاز شده است.
تنها در روز گذشته (چهارشنبه) طبق اعلام رسمی مقامات جمهوری اسلامی و رسانههای داخلی، دانشآموزان در دستکم ۳۱ مدرسه کشور دچار مسمومیت شدند که ۱۴ مورد آن در تهران، ۱۱ مورد در اردبیل، دو مورد در کرمانشاه، و یک مورد در اصفهان، شاهینشهر، فردیس و پردیس بود.
به گفته علی محمدیان، رییس دانشگاه علوم پزشکی اردبیل،۴۰۰ دانشآموز دختر از ۱۱ مدرسه این استان با آمبولانسهای اورژانس و تعدادی هم به وسیله خانوادههایشان به بیمارستانها منتقل شدند. ۱۰۰ دانشآموز هم با علایم مسمومیت شدیدتر، هنوز بستری هستند.
علاوه بر این استانها، از آغاز این «حملات شیمیایی» در روز ۹ آذر تاکنون، خبرهایی درباره مسمومیت دانشآموزان تعدادی از مدراس قم، لرستان، چهارمحال و بختیاری، سمنان، خراسان رضوی و مازندران منتشر شده است.
با وجود این آمارها که نگرانی بسیاری را در میان دانشآموزان و خانوادههایشان ایجاد کرده، احمد وحیدی، وزیر کشور مدعی شد بالای ۹۰ درصد دانشآموزان «به دلیل استرس دچار بدحالی شدهاند» و هنوز هیچ ماده سمی خاصی پیدا نشده، گزارش قطعی درباره این ماجرا وجود ندارد و نهادهای امنیتی فعلا نمیدانند این حملهها کار چه کسانی است.
ایرنا، خبرگزاری رسمی دولت هم در مقالهای با انکار این «حملات بیولوژیکی» به دانشآموزان مدعی شد: «ممکن است در مواردی، شیطنت دانشآموزان یا ترس روانی آنان زمینه حوادثی شده باشد.»
روزنامه همشهری وابسته به شهرداری تهران هم خواستار این شد که «بهجای وزارت بهداشت، خبررسانی و هدایت افکار عمومی به وسیله نهادهای امنیتی و انتظامی صورت گیرد».
اظهار نگرانی مقامها و سازمانها در مورد مسموم کردن دانش آموزان در ایران
در حالی که مقامهای جمهوری اسلامی پس از سه ماه انکار، وجود این مسموم کردنهای عمدی را در «برخی مدارس» پذیرفتهاند و میکوشند «دشمنان، اسرائیل و منافقان» را عامل این «ترورهای شیمیایی» معرفی کنند، چهرههای سیاسی و نهادهای حقوق بشری در ایران و جهان درباره تداوم این حملات به دانشآموزان اظهار نگرانی میکنند.
وزارت امور خارجه استراليا در پاسخ به سوال خبرنگار ایراناینترنشنال و در واكنش به مسموم کردن سريالى دختران دانشآموز در ايران گفت: «دولت استرالیا از گزارشها مبنی بر مسموم شدن صدها دختر دانشآموز در چندین شهر در سراسر ایران به شدت نگران است.»
این وزارتخانه یادآور شد: «ما فعالانه وضعیت را زیر نظر داریم و تحولات را از نزدیک دنبال میکنیم.»
از سوی دیگر، سناتور کلر چندلر، رییس کمیته مراجع امور خارجه، دفاع و تجارت مجلس سنای استرالیا، در حساب اینستاگرام خود نوشت: «حمله وحشتناک دیگر به دختران ایرانی .... مسموم کردن بچه مدرسهایها، جدیدترین تاکتیک هیولاها برای ادامه ستم بر زنان و دختران در ایران است.»
همزمان، دفتر صندوق کودکان سازمان ملل متحد (یونیسف) در ایران، در واکنش به مسمومسازی سریالی دانشآموزان دختر در ایران اعلام کرد اخبار مربوط به این موارد را دنبال میکند.
دفتر یونیسف در ایران تاکید کرد: «مدرسه، پناهگاهی امن برای یادگیری کودکان و نوجوانان در محیطی ایمن و حمایتگر است. اینگونه حوادث میتواند تاثیر منفی بر نرخ بالای آموزش کودکان، به ویژه دختران که در دهههای اخیر به دست آمده است، بگذارد.»
پیش از این هم ند پرایس، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا، حملات سمی به دختران دانشآموز در ایران را «اقدامی نفرتانگیز» و گزارشها درباره آن را «بسیار نگرانکننده» خواند و از جمهوری اسلامی خواست مسمومیتهای زنجیرهای گزارش شده در مدارس ایران را بررسی کند.
پرایس روز چهارشنبه دهم اسفند در یک نشست خبری به سوالاتی درباره ایران پاسخ داد و درباره حملات زنجیرهای با گازهای سمی به دختران دانشآموز در مدارس شهرهای مختلف ایران گفت: «ما این گزارشها را دیدهایم. اینها بسیار نگرانکننده هستند.»
او با اشاره به وضعیت زنان و دختران در ایران و افغانستان گفت: «زنان و دختران در همه جا حق ذاتی برای آموزش دارند و آموزش یک حق جهانی بشر است و برای پیشبرد امنیت اقتصادی زنان و تحقق برابری جنسیتی ضروری است.»
سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا همچنین گفت: «همانطور که این گزارشها حاکی است، مسموم کردن دختران که فقط تلاش میکنند بیاموزند، نفرتانگیز است. این اقدامی نفرتانگیز است.»
او در ادامه گفت: «ما انتظار داریم مقامهای ایرانی به طور کامل این مسمومیتهای گزارش شده را بررسی کنند و هر کاری میتوانند انجام دهند تا جلوی آنها را بگیرند و عاملان را پاسخگو کنند.»
از نهم آذر ماه تاکنون گزارشهای روزانهای درباره حملات سمی با گازهای مسمومکننده به دختران دانشآموز در ایران منتشر شده که نگرانیهای گستردهای را در میان مردم برانگیخته است.
مقامهای جمهوری اسلامی اما بدون پاسخگویی در این زمینه مدعی هستند بسیاری از این گزارشها صحت ندارند و هنوز فرد یا گروهی به عنوان متهم در این رابطه شناسایی نشده است. این در حالی است که روز گذشته خبر بازداشت سه نفر در این رابطه منتشر شد و پلیس بعد از سه ماه اعلام کرد که موضوع را پیگیری میکند.