آنتونیو گوترش در ادامه سفر به عراق و گفتوگو با مقامات این کشور، با قیس خزعلی، رهبر گروه «عصائب اهل الحق» که در فهرست گروههای تروریستی ایالات متحده است دیدار کرد و با او عکس یادگاری گرفت. انتشار این عکس علاوه بر انتقاد رسانههای عربی، خشم سیاستمداران آمریکایی را هم در پی داشت.
خزعلی، رهبر گروه شبه نظامیان مسلح عراق با نام «عصائب اهل الحق» است که در سوریه علیه مخالفان رژیم بشار اسد میجنگند و کشتارهای بسیاری را علیه مردم سوریه و عراق انجام دادهاند.
گروهی که خزعلی هدایتش را به عهده دارد تحت حمایت سپاه پاسداران انقلاب اسلامی است و به نوعی نیروی شبهنظامی نیابتی جمهوری اسلامی در عراق برای تضعیف حاکمیت ملی این کشور است.
دیدار دبیرکل سازمان ملل با خزعلی و گروهش در حالی انجام شد که گوترش روز چهارشنبه ۱۰ اسفند، در دیدار با مقامات عراق از دولت این کشور خواسته بود مانع دخالت بیگانگان در امور داخلی کشورشان شود.
خزعلی هنگامی که زمزمههای تلاش جمهوری اسلامی برای اشغال پایتخت چهار کشور عربی، گسترش نفوذ به سواحل مدیترانه و باب المندب و تبدیل «هلال شیعی» به «ماه کامل شیعی» شنیده میشد، مسوولیت اجرای این هدف را در منطقه به عهده گرفت.
او که هنگام حمله آمریکا به عراق در سال ۲۰۰۳ عضو گروه «جیش المهدی» به رهبری مقتدی صدر بود، مدتی بعد از آنها جدا شد و سه سال بعد در قالب گروه عصائب اهل الحق شروع به فعالیت کرد.
او متهم به کشتار هزاران شهروند سوری، عراقی، لبنانی، یمنی و همچنین ربودن و کشتن سربازهای آمریکایی است.
در عکسی که از دیدار گوترش با رهبر گروه عصائب اهل الحق منتشر شده، علاوه بر خزعلی، ریان الکلدانی، رهبر شبهنظامیان جنبش مسیحی در عراق و نیز بافل طالبانی، رییس حزب اتحادیه میهنی کردستان و از بزرگترین حامیان حشد الشعبی عراق نیز حضور دارند.
ریان الکلدانی از سال ۲۰۱۷ به دلیل «ارتکاب جنایت علیه بشریت» در فهرست تحریمهای آمریکا قرار دارد و بافل طالبانی هم به اتهامات متعدد فساد مالی و قاچاق نفت و پول به خارج از عراق متهم است.
حضور این چهرهها در عکس یادگاری با دبیرکل سازمان ملل خشم بسیاری از رسانههای عراقی و فعالان سیاسی آمریکایی را برانگیخت. از جمله جوئل ریبورن، نماینده ویژه سابق آمریکا در امور سوریه که در واکنش به این عکس نوشت: «دبیرکل سازمان ملل متحد در دیدار با قیس خزعلی تروریست در بغداد لبخند میزند؛ کسی که صدها سرباز آمریکایی و هزاران عراقی را کشته و نیروهای آمریکایی را در عراق و سوریه بمباران کرده است.»
آنتونیو گوترش پس از این دیدار جنجالبرانگیز، روز پنجشنبه برای بازدید از کمپ آوارگان وارد اربیل شد و با مسرور بارزانی، نخستوزیر اقلیم کردستان عراق گفتوگو کرد.
بر اساس گزارشها، اصلاحات کابینه، لزوم اجرای توافق «شنگال» (سنجار)، خروج شبهنظامیان و گروههای مسلح غیرقانونی، بازگشت آوارگان ایزدی به مناطق خود و اهمیت حفظ امنیت و ثبات در اقلیم کردستان در این دیدار مورد بحث قرار گرفت.
آنتونیو گوترش شامگاه نهم اسفند به منظور سفری دو روزه وارد بغداد شد و با مقامات عراق دیدار و گفتوگو کرد.
احمد الصحاف، سخنگوی وزارت امور خارجه عراق اعلام کرده بود دعوت از گوترش برای سفر به عراق در چارچوب حمایت از تلاشهای دولت این کشور برای داشتن نقش متوازن در عرصه منطقهای و به منظور تقویت امنیت و صلح بینالمللی انجام شده است.