همزمان با اظهارات و هشدارهای مقامهای اسرائیلی درباره رسیدن برنامه اتمی جمهوری اسلامی به نقطه تصمیم گیری، رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، روز جمعه ۱۲ اسفند وارد تهران شد.
گروسی پس از ورود به فرودگاه مهرآباد تهران مورد استقبال رسمی بهروز کمالوندی، سخنگو و معاون امور بینالملل، حقوقی و مجلس سازمان انرژی اتمی قرار گرفت.
درخواست برای بازرسیهای گستردهتر از تاسیسات هستهای ایران، سایتهای مشکوک و غنیسازی ۸۴ درصدی از جمله موضوعات گفتوگوی گروسی با مقامات جمهوری اسلامی اعلام شده است.
سفر گروسی به ایران در آستانه نشست فصلی شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی در روز دوشنبه و همچنین گزارشها درباره غنیسازی ۸۳/۷ درصدی در ایران صورت میگیرد.
روزنامه وال استریت ژورنال پیش از این به نقل از چند دیپلمات غربی گزارش داد که اروپاییها در واکنش به غنیسازی ۸۴ درصدی اورانیوم به وسیله جمهوری اسلامی، از صدور بیانیه انتقادی علیه ایران در شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی حمایت میکنند اما ایالات متحده تمایلی به انجام چنین کاری ندارد.
در همین حال میخائیل اولیانوف، مذاکرهکننده ارشد روسیه در مذاکرات احیای برجام، گفت که ادعای غنیسازی اورانیوم ایران تا ۸۴ درصد را میتوان شایعه در نظر گرفت و محصول نهایی از مرز ۶۰ درصد فراتر نرفته است.
اولیانوف اعلام کرد بر خلاف غرب، ایران، روسیه و چین اراده سیاسی برای مذاکره درباره احیای برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) را در مورد برنامه هستهای ایران دارند.
به گفته او، برای احیای توافق هستهای اگر اراده سیاسی مناسبی وجود داشته باشد، در این مرحله تنها به یک چیز نیاز است: «بازگشت مذاکرهکنندگان به اتریش و تکمیل موفقیتآمیز مذاکرات که این اراده را ایران، روسیه و چین آن را دارند.»
در مقابل، مقامات اسرائیل در روزهای گذشته از رسیدن به نقطه تصمیمگیری درباره برنامه اتمی ایران سخن گفتهاند.
رییس پیشین بخش حوزه هستهای ایران در اداره عملیاتی موساد در مصاحبهای با سایت خبری وای نت در اسرائیل اظهار داشت که این کشور در لحظه «بسیار بسیار خطرناکی» قرار دارد.
به گفته او فنآوری غنیسازی اورانیوم در سطح ۶۰ درصد تنها برای سلاح هستهای استفاده میشود و هیچ توجیه غیرنظامیای برای آن قابل قبول نیست.
در همین حال شبکه بلومبرگ گزارش داد که ایران به دنبال تجهیز خود به سامانههای دفاع هوایی پیشرفته اس-۴۰۰ ساخت روسیه است.
به نوشته این نشریه، منابعی در اسرائیل و آمریکا گفتهاند که تجهیز ایران به این سامانههای پیشرفته ممکن است تصمیم اسرائیل برای حمله به تاسیسات هستهای ایران را تسریع کند.
اسرائیل و آمریکا هفته آینده نشست گفتوگوی راهبردی مشترک خود را در مورد ایران برگزار خواهند کرد و ران درمر، وزیر امور استراتژیک اسرائیل همراه با تعدادی دیگر از مقامهای ارشد این کشور، راهی واشینگتن خواهند شد.
دو روز پیش اما عودد باسیوک، معاون فرماندهی بخش عملیات اسرائیل، اعلام کرد که ایران به نقطه بدون بازگشت هستهای بسیار نزدیک است و به زودی اسرائیل باید در این رابطه تصمیم بگیرد.
او تاکید کرد: «همه گزینهها روی میز است و آمادگی مربوطه را داریم.»
در همین حال تامیر هیمن، رییس سابق اطلاعات ارتش اسرائیل، روز چهارشنبه ۱۰ اسفند با اظهارات ویلیام برنز، رییس سازمان سیا، درباره دور بودن تهدید هستهای ایران مخالفت کرد.
رییس سابق اطلاعات ارتش اسرائیل گفت که او با این ایده مخالف است: «اگر شما دستوری را از بالا شناسایی نکنید، این نشانه آن نیست که هیچ طرحی برای آن [سلاحهای هستهای] وجود ندارد.»
برنز در سخنانی گفته بود از آنجایی که علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، دستور رسمی مبنی بر دستیابی به سلاح هستهای نداده، تهدید هستهای هنوز دور است.