گزارش سالانه شرکت امنیتی «کسپرسکی» نشان میدهد ایران در بین کشورهای خاورمیانه و آفریقا در صدر فهرست بیشترین قربانیان تعقیبافزار قرار دارد. این شرکت در سال ۲۰۲۲ در مجموع هزار و ۷۵۴ قربانی را در ایران شناسایی کرده است.
بر اساس گزارش کسپرسکی، مجموع تعداد قربانیان تعقیبافزارها در سال ۲۰۲۲ در جهان ۲۹ هزار و ۳۱۲ نفر بوده است. آماری که در مقایسه با سال پیش از آن، کاهشی نسبی را نشان میدهد.
این افراد تنها از بین مشتریان کسپرسکی شناسایی شدهاند و بر همین اساس تعداد کل قربانیان تعقیبافزارها در جهان بسیار بالاتر از عدد مورد اشاره است.
سازمان «ائتلاف علیه تعقیبافزار» (Coalition Against Stalkerware) تعداد قربانیان سالانه این برنامههای جاسوسی را حدود یک میلیون نفر تخمین میزند.
تعقیبافزارها (Stalkerware) برنامههایی هستند که با نصب شدن روی دستگاه موبایل یا کامپیوتر یک فرد، بدون اطلاع او، دادههای خصوصی مانند موقعیت مکانی، پیامکها، تصاویر، ویدیوها، فهرست مخاطبان و محتوای پیامهای رد و بدل شده در ایمیل و پیامرسانهایی مانند واتساپ و تلگرام را برای شخص تعقیب کننده ارسال میکنند.
روسیه با ثبت هشت هزار و ۲۸۱ مورد، بیشترین قربانی تعقیبافزار در جهان را به خود اختصاص داده است و پس از آن، برزیل با چهار هزار و ۹۶۹ و هند با هزار و ۸۰۷ قربانی در جایگاه دوم و سوم قرار دارند.
به این ترتیب ایران چهارمین کشور دارای بیشترین قربانی تعقیبافزار در جهان به حساب میآید.
در خاورمیانه هم پس از ایران، کشورهای ترکیه با ۷۵۵ مورد و عربستان سعودی با ۶۱۲ مورد در ردههای دوم و سوم قربانیان تعقیبافزار قرار گرفتهاند.
گزارش کسپرسکی تاکید میکند کاربران سیستمعامل اندروید به نسبت کاربران آیاواس و گوشیهای آیفون بیشتر در معرض تعقیبافزارها قرار میگیرند که این مساله به دلیل بستهتر بودن اکوسیستم اپل نسبت به گوگل است.
با وجود این در صورتی که مهاجم امکان دسترسی فیزیکی به گوشی قربانی را داشته باشد، نصب تعقیبافزار روی هر دستگاهی ممکن است.
با آن که استفاده از تعقیبافزار در بسیاری از کشورها ممنوع نشده است اما نصب چنین برنامههایی روی تلفن هوشمند یا کامپیوتر دیگران بدون اطلاع آنها جرم محسوب میشود.