در حالی که انتشار جزییات بیشتر از توافق اخیر جمهوری اسلامی و عربستان سعودی برای ازسرگیری روابط ادامه دارد، واشینگتن پست و والاستریت ژورنال از موافقت ایران با توقف ارسال سلاح به حوثیهای یمن خبر دادند.
واشینگتنپست پنجشنبه به نقل از یک منبع آگاه گزارش داد: وقتی نمایندگان ایران، عربستان سعودی و چین در ماه جاری برای احیای روابط تهران-ریاض دیدار کردند، علی شمخانی، دبیر شورای امنیت ملی ایران، در این دیدار پذیرفت که جمهوری اسلامی از حوثیهای یمن حمایت میکند و موافقت کرد که تهران ارسال سلاح به حوثیها را متوقف کند.
روزنامه وال استریت ژورنال نیز به نقل از مقامهای آمریکایی و عربستان سعودی گزارش داد که جمهوری اسلامی با توقف ارسال محمولههای تسلیحاتی به شبهنظامیان حوثی در یمن، به عنوان بخشی از توافق با عربستان سعودی موافقت کرده است.
وال استریت ژورنال همچنین در گزارش خود خاطرنشان کرد سکوت سپاه پاسداران درباره توافق تهران و ریاض موجب نگرانی مقامهای آمریکایی و سعودی شده چرا که برای آنها سوال است آیا سپاه به تعهدات مقامهای سیاسی ایران پایبند میماند یا خیر.
از سوی دیگر، خبرگزاری رویترز پنجشنبه به نقل از دو منبع در بیت علی خامنهای گزارش داد جمهوری اسلامی در دو سال گذشته به شدت در تلاش بوده روابط با عربستان سعودی را احیا کند و به انزوای سیاسی و اقتصادی خود پایان دهد. بر اساس این گزارش، انتخاب چین به عنوان میانجی توافق نیز درخواست مستقیم خامنهای بوده است.
دو مقام ایرانی به رویترز گفتهاند رهبر جمهوری اسلامی که صبر خود را به دلیل سرعت آهسته مذاکرات دوجانبه با ریاض از دست داده بوده، در سپتامبر گذشته (شهریور ماه سال جاری) تیم مذاکرهکننده جمهوری اسلامی را برای گفتوگو درباره تسریع روند مذاکرات با میانجیگری چین احضار کرد.
روز جمعه ۱۹ اسفند بیانیه سهجانبهای در پکن با امضای علی شمخانی، نماینده رهبر جمهوری اسلامی و دبیر شورای عالی امنیت ملی، مساعد بنمحمد العیبان، وزیر مشاور و عضو شورای وزیران و مشاور امنیت ملی عربستان سعودی و وانگ ئی، عضو دفتر سیاسی کمیته مرکزی حزب کمونیست و رییس دفتر کمیسیون مرکزی امور خارجی حزب و عضو شورای دولتی جمهوری خلق چین صادر شد.
بر اساس متنی که رسانههای ایران و عربستان سعودی از این بیانیه منتشر کردهاند، تهران و ریاض توافق کردند «ظرف حداکثر دو ماه، روابط دیپلماتیک خود را از سر گرفته و سفارتخانهها و نمایندگیها را بازگشایی کنند.»
قرار است وزیران امور خارجه دو کشور به منظور اجرای این تصمیم و انجام تمهیدات لازم برای تبادل سفیران، با یکدیگر ملاقات کنند.
همچنین بر اساس این توافق، «دو کشور با تاکید بر احترام به حاکمیت و عدم دخالت در امور داخلی یکدیگر» در زمینه اجرای موافقتنامههای همکاریهای پیشین توافق کردند.