عبدالنبی سلمان، معاون اول رییس مجلس بحرین گفت فعالیت خطوط هوایی بین کشورش و ایران به زودی از سر گرفته میشود اما برای صحبت کردن درباره بازگشت به روابط عادی میان منامه و تهران «زود» است. با وجود این به گفته او حاکمان ایران عزمی جدی برای احیای تدریجی روابط با همسایههای خود دارند.
سلمان در گفتوگو با خبرگزاری «ارم نیوز» از جزییات دیدار هفته گذشته احمد المسلم، رییس پارلمان بحرین و مجتبی رضاخواه، رییس هیات پارلمانی ایران در منامه گفت و آن را «مذاکراتی صریح و شفاف» در تلاش برای «از سر گیری روابط بین دو کشور» توصیف کرد.
این مقام مسوول، برقراری مجدد سفرهای هوایی بین دو کشور را «جدی» و «بدون تاخیر» دانست و گفت طرف ایرانی نیز از این مساله استقبال کرده است.
روابط بین ایران و بحرین در دی ماه سال ۱۳۹۴ و پس از قطع روابط دیپلماتیک ریاض و تهران، قطع شد و حالا توافق ایران و عربستان سعودی اهمیتی کلیدی در از سر گیری روابط بین تهران و منامه دارد، بهطوری که به گفته سلمان، بحرین توافق این دو کشور را «از نزدیک» دنبال میکند.
به گفته سلمان اگر «اهداف، جدیت و حسننیت ایران در خصوص منطقه» طی دو ماه آتی معلوم شود، دولت و ملت بحرین و تمام کشورهای عربی خلیج فارس هم از آن استقبال خواهند کرد.
او همچنین تاکید کرد دیدار هیاتهای ایرانی و بحرینی به صورت اتفاقی با اعلام از سرگیری روابط ایران و عربستان سعودی همزمان شده است.
به گفته معاون رییس پارلمان بحرین، اگر تهران در اتخاذ گامهای مثبت در خصوص کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس جدی است، باید در روزهای آینده «حسننیت» خود را ثابت کند.
او از «پروژه حسننیت» بین دو طرف به عنوان امری مهم یاد کرد و در عین حال گفت: «باید در زمینه مشکلات امنیتی که بحرین در سالهای اخیر با آن مواجه بوده است، عوامل تعیینکننده برای این نوع روابط تعیین شود.»
سلمان در عین حال گفت که منامه هیچ گونه ملاحظهای برای از سر گیری روابط با تهران ندارد اما در این دیدار به طرف ایرانی درباره «اهمیت حاکمیت پادشاهی بحرین و خطوط قرمز مربوط به رهبران سیاسی و منافع مردم بحرین» یادآوری و اعلام کردهاند: «منافع مردم بحرین اولویتی است که تحت هیچ شرایطی بر سر آنها سازش نمیکنیم.»
او در مورد پاسخ طرف ایرانی نیز گفت آنها تاکید کردند خواهان دخالت در امور داخلی بحرین «نیستند» زیرا مساله حق حاکمیت کشورها برای همه طرفها حل شده است.
معاون رییس پارلمان بحرین درباره سفر احتمالی اعضای پارلمان بحرین به تهران و دیدار با همتایان ایرانیشان گفت: «این مساله مطرح شد اما ما گفتیم باید این موضوع را بررسی کنیم ... [اما] صحبت کردن در مورد بازگشت روابط کشورش با ایران زود است.»
ضمن این که به گفته سلمان، مساله احیای روابط نیاز به نقشآفرینی وزارت امور خارجه و دولت دارد و وظیفه مجلس این است که تا حد امکان این کار را برای آنان تسهیل کند اما رهبران ایران عزمی جدی برای استفاده از شرایط سیاسی موجود به منظور «احیای تدریجی پروسه از سرگیری روابط» دارند.
سلمان همچنین خاطرنشان کرد با توجه به «موقعیت راهبردی بحرین در خلیج فارس»، از سر گیری روابط تهران و منامه با همکاریهای اقتصادی آغاز میشود و از سوی دیگر، این دیدارها فقط در راستای منافع بحرین نیست بلکه گامی در راستای سیاست این کشور برای تقویت ثبات در منطقه است.
او در پایان با اشاره به این که از سر گیری روابط ایران و بحرین خیلی طول نمیکشد، از حمایت کامل دولت برای بهبود روابط با «ایران، عراق و سوریه» خبر داد و گفت این اتفاق در راستای «ساختار امنیت راهبردی خلیج فارس» است.
این اظهارات درباره احتمال از سرگیری روابط ایران و بحرین در شرایطی است که چندی پیش خبرگزاری اسپوتنیک از برقراری گفتوگوهای مهمی بین دو کشور در این زمینه خبر داده بود.
اسپوتنیک به نقل از ممدوح الصالح، نماینده پارلمان بحرین، بدون اشاره به جزییات گفته بود منامه و تهران به زودی برای حل اختلافات خود «ابتکار عملهایی» به خرج خواهند داد که در سطح دو جانبه و بدون نیاز به حضور «طرف سوم» است.