همزمان با روز جهانی آب، سازمان ملل متحد و همچنین سازمان آموزشی، علمی، فرهنگی ملل متحد (یونسکو) در گزارشهایی نسبت به گسترش کمبود آب در سراسر جهان هشدار دادند و اعلام کردند جمعیت شهری مواجه با کمبود آب تا سال ۲۰۵۰، دو برابر میشود.
بر اساس گزارش سالانه سازمان ملل متحد که روز چهارشنبه دوم اسفند منتشر شد، دو میلیارد و ۳۰۰ میلیون نفر از جمعیت جهان، یعنی یک چهارم جمعیت جهان، در کشورهایی زندگی میکنند که دچار تنش آبی هستند.
این گزارش در آستانه برگزاری کنفرانس سازمان ملل متحد درباره وضعیت آب آشامیدنی در سراسر جهان منتشر شده است.
کنفرانس آب سازمان ملل که از ۲۲ تا ۲۴ مارس در مقر سازمان ملل متحد در نیویورک برگزار میشود، به عنوان فرصتی برای تسریع پیشرفتها درباره دسترسی جهانی به آب آشامیدنی سالم تا سال ۲۰۳۰ در نظر گرفته میشود.
سازمان ملل متحد دسترسی به آب سالم برای همه ساکنان کشورهای مختلف را موضوعی محوری در توسعه پایدار قرار داده و آن را یکی از حقوق اساسی بشر میداند.
اما یونسکو نیز با دادن هشدار درباره وخیمتر شدن وضع کمآبی در جهان، پیشبینی کرده جمعیت شهری مواجه با کمآبی، با افزایش بیش از دو برابری، از ۹۳۰ میلیون نفر در سال ۲۰۱۶، به حدود دو میلیارد و ۴۰۰ میلیون نفر در سال ۲۰۵۰ خواهد رسید.
سازمان آموزشی، علمی، فرهنگی ملل متحد در گزارش خود اضافه کرده تقاضای آب شهرنشینان در سه دهه آینده، ۸۰ درصد افزایش خواهد یافت.
یونسکو در این گزارش میگوید در مناطق روستایی هم کمبود آب به رخدادی مکرر تبدیل شده و حدود سه و نیم میلیارد نفر از جمعیت جهان دستکم یک ماه در سال، کمآبی را تجربه میکنند.
اودری ازوله، رییس یونسکو بر نیاز فوری به ایجاد ساز و کارهای بینالمللی قوی برای کنترل بحران جهانی آب تاکید کرده است.
در سالهای اخیر مشکل کمبود آب به ویژه در منطقه خاورمیانه و ایران بسیار شدید شده است.
در همین راستا، عبداللطیف جمال رشید، رییسجمهوری عراق، روز سهشنبه اول فروردین ماه همراه با هیاتی برای شرکت در کنفرانس سازمان ملل متحد درباره آب، بغداد را به مقصد نیویورک ترک کرد.
همچنین محمد شیاع السودانی، نخستوزیر این کشور، در سفر خود به ترکیه درباره تنشهای آبی میان دو کشور با مقامهای ترکیه گفتوگو کرد.
آنکارا هم همزمان با این سفر، از تصمیم خود برای افزایش یک ماهه حقابه عراق خبر داد.
نخستوزیر عراق در پی این تصمیم گفت: «منطقه با کمبود شدید آب مواجه است. تامین آب مناطق مرکزی و جنوبی عراق با مشکل مواجه است. با مقامات ترکیه دیدار و این موضوع را از نظر فنی و علمی بررسی و با همکاری مشترک راه حلی برای آن پیدا خواهیم کرد.»