اختصاصی؛ اعترافات افسر اطلاعات ایران در تانزانیا درباره تلاش‌های تروریستی تهران در آفریقا

پنجشنبه ۱۴۰۲/۰۱/۱۰

فیلم اختصاصی ایران‌اینترنشنال از بازجویی حمیدرضا محمد آبراهه، افسر واحد ۸۵۳ وزارت اطلاعات در تانزانیا نشان می‌دهد جمهوری اسلامی برای سوء‌استفاده از بلوچ‌های آفریقا در مسیر تروریسم، از دریچه همکاری اقتصادی در این کشورها نفوذ می‌کند.

به گزارش مجتبا پورمحسن، عضو هیات تحریریه ایران‌اینترنشنال، کار حمیدرضا محمد آبراهه ایجاد یک شبکه مخفی غیر رسمی با هدف جذب عوامل و ترویج فعالیت‌های وزارت اطلاعات در آفریقا برای نفوذ در دولت‌های محلی، فعالیت‌های تروریستی و ربودن و حذف اهداف غربی در قاره آفریقا بوده است.

حمیدرضا محمد آبراهه، با نام مستعار «حمید سالاری»، آبان ماه در دارالسلام دستگیر شد. او ۴۵ ساله و اهل زابل است و ۱۵ سال با وزارت اطلاعات همکاری داشته است.

در ۱۵ آذر ۱۴۰۱، وزارت مهاجرت تانزانیا در بیانیه‌ای از اخراج یک شهروند ایرانی به نام حمیدرضا محمد آبراهه خبر داد، که به گفته این وزارتخانه با مجموعه‌ای از اسناد جعلی، از جمله یک سند جعلی ازدواج، ویزای چندگانه دریافت کرده بود.

دولت تانزانیا اعلام کرد پس از دستگیری و بازجویی حمیدرضا محمد آبراهه، مشخص شده که او به دنبال اقدامات خرابکارانه علیه شهروندان تانزانیا و چند کشور دیگر بوده است.

طبق فیلم بازجویی حمیدرضا محمد آبراهه که در اختیار ایران‌اینترنشنال قرار گرفته، این مامور اطلاعاتی جمهوری اسلامی گفت: «وزارت اطلاعات هر سرویس یا کاری از من بخواهد، باید آماده کنم... شما هر کاری را که بخواهید، بعد از سه سال می‌توانید انجام دهید.»

او افزود: «وظیفه اصلی من این است که باید در یک طرح پنج ساله و بعد ۱۰ ساله، برای وزارت اطلاعات شبکه‌ای را ایجاد کنم تا بتوانند هر کاری که می‌خواهند در اینجا انجام دهند.»

حمیدرضا محمد آبراهه در این بازجویی گفت: «من به عنوان حمید سالاری باید این سه پله را درست کنم: آدم‌ها را پیدا کنم، آدم‌ها را سر جایشان قرار دهم و تصویبشان کنم. آنها باید زبان یاد بگیرند، مدارک هویتی بگیرند، باید بتوانند تحرک داشته باشند و باید با آدم‌های بزرگ تا آدم‌های پایین ارتباط بگیرند.»

تانزانیا در شرق آفریقا در کنار کشورهای کنیا و اوگاندا میزبان حدود ۳۰ هزار بلوچ است که ۳۰۰ سال پیش به آنجا مهاجرت کرده‌اند.

حمیدرضا آبراهه با وجودی که از تبار سیستانی و شیعه است، در تانزانیا خود را بلوچ و سنی مذهب معرفی می‌کرد تا وارد جامعه بلوچ‌های تانزانیا شود.

آبراهه در بخشی از بازجویی گفت: «دو اداره در چابهار و زاهدان از ما پشتیبانی می‌کنند. گفتم فقط برای من افراد بلوچ‌زبان ایرانی یا پاکستانی پیدا کنید که از تانزانیا تا حدی شناخت داشته باشد و حاضر باشد مدتی در اینجا بماند.»

جمهوری اسلامی در دو دهه اخیر کوشیده از طریق سرمایه‌گذاری و فرستادن هیات‌های اقتصادی و تجاری به کشورهای آفریقایی نزدیک شود. آبراهه در گزارش خود روش نسبتا تازه وزارت اطلاعات با نام فرستادگان غیر رسمی را فاش کرد که در آن افراد به ماموریت‌های رسمی نمی‌روند و با سفارتخانه‌ها در تماس نیستند.

آبراهه برای مخفی کردن امضای عملیاتی خود در تانزانیا این اقدامات را انجام می‌داد: ارسال اطلاعات و پیام‌ها از طریق همسران که برای بازدید از اعضای شاخه‌های مخفی می‌آیند؛ جدا کردن پروازها و ترجیح استفاده از پروازهایی با چند توقف (چهار توقف) تا مقصد؛ خرید تلفن، رزرو هتل و تاکسی، اجاره اتوموبیل و آپارتمان از طریق عوامل واسطه و ایجاد روابط مجازی مخفیانه.

فرمانده آبراهه فردی به نام «سید محمد» است که از او خواسته بود تا هر سال سه مامور را استخدام کند و با ۱۰ نفر از جامعه بلوچ در تانزانیا ارتباط برقرار کند تا پوشش اطلاعاتی او برقرار شود. اسناد رسیده به ایران‌اینترنشنال نشان می‌دهد آبراهه در این مدت افرادی را جذب کرده است.

آبراهه در بازجویی گفت: «این شبکه و این ایستگاه غیررسمی تانزانیا یک بسته است که باید بتواند همه کارها را انجام دهد و این اهداف اصلی وزارت اطلاعات در تمام دنیاست.»

این افسر وزارت اطلاعات در اعترافات خود ساختار همه بخش‌های وزارتخانه و ماموریت‌های آنها را فاش کرده است. او گفت عمده فعالیت بخش جمع‌آوری اطلاعات خارجی بر اسرائیل، آمریکا، عربستان سعودی و جمهوری آذربایجان متمرکز است.

اطلاعات به دست آمده در بازجویی آبراهه، از رقابت سنگین وزارت اطلاعات و سازمان اطلاعات سپاه حکایت دارد، تا جایی که به گفته او، هر یک از این دو نهاد از شکست اطلاعاتی یکدیگر ابراز رضایت می‌کنند.

آبراهه اطلاعات سپاه را سازمانی بی‌پروا خواند که برای فعالیت سریع‌تر، به هزینه کیفیت پایین فعالیت توجه نمی‌کند.

این مامور واحد ۸۵۳ وزارت اطلاعات پس از تخلیه اطلاعاتی در تانزانیا، به ایران بازگردانده شده است.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

جهان‌نما
خبرها
خبرها
هت‌تریک با مزدک میرزایی

شنیداری

پادکست‌ها