ریاض از تصمیم خود برای پیوستن به سازمان همکاری شانگهای به عنوان «شریک گفت‌وگو» خبر داد

پنجشنبه ۱۴۰۲/۰۱/۱۰

یک روز پس از تماس تلفنی میان رهبران چین و عربستان سعودی، خبرگزاری رسمی عربستان سعودی گزارش داد این کشور با تایید پادشاه خود قصد دارد به عنوان یک عضو «شریک گفت‌وگو» به سازمان همکاری شانگهای بپیوندد که پکن و مسکو در آن نقشی اساسی دارند.

این خبرگزاری روز چهارشنبه اعلام کرد دولت عربستان این تصمیم را در نشستی به ریاست ملک سلمان، پادشاه عربستان سعودی گرفته است.

«سازمان‌ همکاری شانگهای» یک سازمان بین دولتی منطقه‌ای برای همکاری‌های چند جانبه سیاسی، امنیتی و اقتصادی است که برای رقابت با نهادهای غربی در سال ۲۰۰۱ از سوی چین، روسیه، قزاقستان، تاجیکستان، ازبکستان و قرقیزستان پایه‌گذاری شد و اکنون تعداد اعضای آن به هشت کشور از جمله هند و پاکستان افزایش یافته است.

جمهوری اسلامی ایران نیز که از سال ۲۰۰۵ میلادی عضو ناظر سازمان همکاری شانگهای است، در سال‌های اخیر تلاش کرده عضو دائم این سازمان شود.

در شهریور ۱۴۰۰، مقام‌های جمهوری اسلامی از آغاز روند عضویت دائم ایران در این سازمان خبر دادند و یک سال بعد (اواخر شهریور سال گذشته) نیز ولادیمیر پوتین، رییس‌جمهوری روسیه، در دیدار با ابراهیم رئیسی، رییس دولت جمهوری اسلامی، در حاشیه اجلاس سران سازمان همکاری شانگهای گفت روسیه از این که جمهوری اسلامی به زودی به این سازمان «جدی، بزرگ و معتبر» می‌پیوندد، «بسیار خوشحال است».

کشورهای دیگری که وضعیت ناظر سازمان همکاری شانگهای یا شریک گفت‌وگو را در این سازمان دارند عبارتند از مصر، قطر و ایران.

تصمیم عربستان سعودی برای پیوستن به سازمان همکاری شانگهای کمتر از سه هفته پس از اعلام توافق تاریخی ازسرگیری روابط دیپلماتیک، اقتصادی و امنیتی میان ریاض و تهران، با میانجی‌گری چین و پس از هفت سال قطع روابط میان جمهوری اسلامی و عربستان سعودی صورت گرفته است.

نقش شی جین‌پینگ، رییس‌جمهوری چین در نزدیک کردن تهران و ریاض در حالی است که عربستان سعودی از متحدان قدیمی آمریکا به شمار می‌رود.

رییس‌جمهوری چین روز سه‌شنبه هشتم فروردین در یک تماس تلفنی با محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی که عملا قدرت را در این کشور در دست دارد، از کاهش تنش‌ها در خاورمیانه استقبال کرد.

جین‌پینگ همچنین در اولین واکنش علنی خود درباره توافق میان عربستان سعودی و جمهوری اسلامی، گفت که مذاکرات درباره این توافق «نقش مهمی در تقویت وحدت و همکاری منطقه‌ای» خواهد داشت.

چین از خریداران عمده نفت ایران و عربستان سعودی به شمار می‌رود.

با این حال در واشینگتن، یک سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا، تاثیر اعلام ارتباط ریاض با سازمان همکاری شانگهای را کم‌اهمیت جلوه داد و گفت که این موضوع مدت‌هاست به تعویق افتاده است.

این سخنگو گفت: «هر کشوری روابط خاص خود را دارد.»

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

جهان‌نما
خبرها
خبرها
هت‌تریک با مزدک میرزایی

شنیداری

پادکست‌ها