رجب طیب اردوغان، کارزار انتخاباتی خود را با دادن وعده تکرقمی شدن تورم آغاز کرد. انتشار مانیفست انتخاباتی رییسجمهوری کنونی ترکیه با تاکید بر اقتصاد در حالی است که ناظران میگویند او و حزب متبوعش پس از سقوط لیر و تورم بالا در ترکیه، پای صندوق رای با چالش جدی روبهرو خواهند شد.
اردوغان حدود یک مانده به انتخابات ریاستجمهوری ترکیه، روز گذشته در سخنانی در جلسه معرفی کاندیداهای حزب عدالت و توسعه برای مجلس، ضمن شرح اعلامیه انتخاباتی این حزب گفت: «با تکرقمی کردن مجدد نرخ تورم، کشورمان را از این مشکل نجات خواهیم داد.»
او در این مراسم وعده «اصلاحات بزرگتر» داد و با اشاره به چشمانداز چهار ساله ترکیه، بر توسعه اقتصادی و گسترش روابط خارجی این کشور در آینده تاکید کرد.
اردوغان کارزار انتخاباتیاش را با اعلام فهرست کاندیداهای پارلمانی حزب عدالت و توسعه آغاز کرد که بر اساس آن، ۱۵ تن از وزیران کابینه او سرلیست حوزههای انتخاباتی مختلف ترکیه هستند.
علاوه بر این، معاون کنونی او در ریاستجمهوری هم بهعنوان کاندیدای پارلمان معرفی شده است.
این فهرست نشان میدهد در صورت موفقیت حزب او در پارلمان، تغییراتی اساسی در کابینه ایجاد خواهد شد؛ مسالهای که اردوغان هم در سخنرانی اخیر خود به آن اشاره کرد.
برنامه و بیانیه انتخاباتی اردوغان روز چهارشنبه در شش سرفصل ارائه شد که اصلیترین موضوع آن مقابله با بلایای طبیعی است و زلزله مرگبار دو ماه پیش این کشور، در برنامه انتخاباتی او نقش پررنگی دارد.
در کنار آن، او به اقشار مختلف مانند جوانان، زنان و آموزش پرداخته و به اقتصاد، سرفصلی جداگانه اختصاص داده است.
شرایط اقتصادی ترکیه در یک سال و نیم گذشته نامناسب بوده و مردم این کشور هم به خاطر اُفت ارزش لیر و هم به دلیل کاهش بهره بانکی، تورم بیسابقهای را تجربه کردند. موضوعی که مخالفان اردوغان در کمپینهای انتخاباتی خود، بسیار به آن میپردازند.
رسانههای جهانی هم با پرداختن به موضوع انتخابات ریاستجمهوری ترکیه بر این باورند که این رقابتها میتواند آینده سیاسی و روابط این کشور را با جهان دچار تغییراتی اساسی کند.
بیبیسی جهانی در گزارشی با اشاره به این که اردوغان میخواهد رهبری خود را در ترکیه بیش از ۲۰ سال تمدید کند، نوشت: «اردوغان در این رقابتها با سختترین چالش سیاسیاش مواجه است زیرا شش حزب اپوزیسیون مقابل او قرار دارند. رایدهندگان ترکیه نیز سالهاست وارد یک دو قطبی شدهاند اما اردوغان ۶۹ ساله هرگز فشار بیشتری را احساس نکرده است.»
بر اساس این گزارش، اگر نامزدها نیمی از آرا را در دور اول انتخابات در ۱۴ می (۲۴ اردیبهشت) کسب نکنند، رقابت در دور دوم به دو هفته بعد از آن کشیده میشود.
اسکاینیوز اما از شرکت اردوغان در انتخابات ریاستجمهوری با عنوان «راه رفتن بر لبه تیغ» یاد کرد.
موضوعی که دیگر رسانههای بینالمللی هم به آن پرداخته و نوشتند اردوغان با بزرگترین چالش سیاسی خود از زمان تاسیس حزب عدالت و توسعه در سال ۲۰۰۲ تاکنون مواجه است.
برخی دیگر اما با اشاره به رقیبان او، قدرت اپوزوسیون متحد را زیر سوال برده و گفتند نه تنها نامزد این شش حزب متحد یعنی کمال قلیچدار اوغلو، فردی ۷۴ ساله و غیر کاریزماتیک است بلکه ائتلاف آنان هم «ناهمگنترین» اتحادی است که احتمالا تاکنون شکل گرفته است زیرا این ائتلاف شامل احزابی از سوسیال دموکراتها، ملیگرایان تندرو و حتی اسلامگرایان است و آنچه آنها را متحد میکند، تنها یک شعار واحد است: «اردوغان باید برود!»
اتحادی بر پایه دشمن مشترک که به گفته منتقدان، بر اساس تجربیات مشابه در مجارستان یا اسرائیل، به تنهایی نمیتواند موفقیتآمیز باشد.
برخی نیز به کمک گرفتن اردوغان از کشورهای خارجی دوست خود برای پیروزی در انتخابات اشاره کرده و معتقدند سفر ولادیمیر پوتین، رییسجمهوری روسیه به آنکارا در تاریخ ۲۷ آوریل (۲۸ فروردین) به منظور افتتاح نیروگاه هستهای نشاندهنده حمایت پوتین از رییسجمهوری کنونی ترکیه در انتخابات است.
با این که اردوغان از افزایش حقوق تا کاهش تورم و مالیات، وعدههای فراوانی در کمپین انتخاباتیاش داده است اما به نظر نمیرسد برای پیروزی در انتخابات ریاستجمهوری مسیر همواری پیش رو داشته باشد.