در پی درگیری ارتش سودان با شبهنظامیان «نیروهای پشتیبانی سریع»، که پیشتر وابسته به دولت بودند، بیش از ۵۰ نفر کشته شدند. با تشدید تنشها، جامعه بینالمللی نسبت به تهدید این درگیریها علیه امنیت غیرنظامیان و تضعیف روند گذار دموکراتیک در سودان هشدار دادند.
کمیته مرکزی پزشکان سودان اعلام کرد در پی این درگیریها در نقاط مختلف سودان، ۵۶ غیرنظامی کشته و ۵۹۵ نفر زخمی شدند.
درگیریها وقتی شدت گرفت که ارتش سودان یک پایگاه «نیروهای پشتیبانی سریع» را در شهر «ام درمان» در نزدیکی خارطوم هدف حمله هوایی قرار داد.
همزمان با این حملهها، ارتش سودان به شهروندان هشدار داد در حالی که هواپیماهای جنگی به دنبال نیروهای پشتیبانی سریع هستند، در خانههای خود بمانند و خارج نشوند. همچنین روز یکشنبه در خارطوم تعطیل اعلام شد.
شاهدان عینی تا ساعات اولیه بامداد یکشنبه به وقت محلی، از شنیده شدن صداهای تیراندازی سنگین در نقاط مختلف خارطوم، ام درمان و بورسودان خبر دادند.
از سوی دیگر، رهبر گروه شبه نظامی نیروهای پشتیبانی سریع اعلام کرد که این گروه کنترل ۹۰ درصد از مقرهای استراتژیک در پایتخت سودان را در اختیار دارد.
این گروه شبهنظامی مدعی شد کاخ ریاستجمهوری، محل اقامت فرمانده ارتش، تلویزیون دولتی و فرودگاههای خارطوم و شهرهای مروی، الفاشر و دارفور غربی را در کنترل خود درآورده است. ارتش سودان اما این ادعاها را رد کرده است.
این درگیریها در حالی رخ میدهد که گروههای سیاسی در سودان درپی کودتای نظامی آبان ماه گذشته در این کشور، در حال تلاش برای تشکیل دولت انتقالی هستند.
تنشهای ایجاد شده در روند ادغام نیروهای پشتیبانی سریع در ارتش باعث شده گروههای سیاسی یونان امضای توافقی را که با حمایت بینالمللی برای روند گذار دموکراتیک در این کشور تهیه شده، به تاخیر بیاندازند.
ائتلاف گروههای غیرنظامی که در آذر ماه پیشنویس این توافق را امضا کردند در بیانیهای از طرفین خواستند برای جلوگیری از «سقوط سودان در فروپاشی»، فورا درگیریها را متوقف کنند.
این بیانیه هشدار داد این درگیریها هیچ برندهای نخواهد داشت و تنها به ویرانی سودان منجر میشود.
«نیروهای پشتیبانی سریع» ارتش را متهم کرده که با همکاری نیروهای وفادار به عمر البشیر، دیکتاتور پیشین سودان، به توطئههای فراوانی دست زده است.
سازمان ملل، آمریکا، روسیه، اتحادیه اروپا، اتحادیه آفریقا و عربستان سعودی همگی در پیامهای مختلف خواستار توقف فوری درگیریها شدند.
خبرگزاری دولتی عربستان سعودی گزارش داد وزیران خارجه آمریکا، امارات و عربستان در تماسی بر لزوم بازگشت طرفهای سودانی به چارچوب گذار دموکراتیک تاکید کردند.
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل، با فرماندهان ارتش، فرماندهان «نیروهای پشتیبانی سریع»، رییسجمهوری مصر و رییس کمیسیون اتحادیه آفریقا درباره تحولات سودان گفتوگو کرد و خواستار توقف فوری خشونتها شد.
آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، نیز گفت: درگیریهای ارتش سودان و «نیروهای پشتیبانی سریع» در این کشور، ایمنی و امنیت غیرنظامیان در سودان را تهدید کرده و تلاشها برای احیای فرایند دموکراتیک را تضعیف میکند. تنها راه پیش رو بازگشت به مذاکرات است.
وزارت خارجه چین نیز با ابراز نگرانی شدید از درگیریهای سودان، از طرفین درگیر خواست برای پرهیز از تنش بیشتر به درگیریها پایان دهند.