به گفته کارشناسان مسایل اقلیمی، رکورد متوسط دما در جهان به دلیل تغییرات آب و هوایی و بازگشت مورد انتظار پدیده اقلیمی النینو در سال ۲۰۲۳ یا ۲۰۲۴ شکسته خواهد شد.
مدلهای اقلیمی نشان میدهند پس از گذشت چند سال از پدیده آبوهوای لانینا در اقیانوس آرام که معمولا دمای کره زمین را اندکی کاهش میدهد، جهان بازگشت النینو، همتای گرم آن را تجربه خواهد کرد.
در طول پدیده النینو، بادهای به سمت غرب کره زمین در امتداد استوا کند میشوند و آبهای گرم به سمت شرق رانده میشوند که منجر به گرم شدن دمای سطح اقیانوس میشود.
هنوز مشخص نیست که این پدیده در سال ۲۰۲۳ رخ خواهد داد یا در سال ۲۰۲۴.
پیش از این سال ۲۰۱۶ به عنوان گرمترین سال ثبت شده در جهان شناسایی شد که مصادف با وقوع پدیده النینو بود.
اکنون اما شرایط آب و هوایی به دلیل تغییرات اقلیمی ناشی از صنعتی شدن جهان به گونهای است که حتی در سالهایی که این پدیده روی نداده، زمین گرمتر شده است.
هشت سال گذشته، هشت سال گرم سالهای ثبت شده در جهان بودهاند که نشاندهنده روند صعودی و طولانیمدت گرمایش زمین به دلیل انتشار گازهای گلخانهای است.
طبق گزارش هواشناسی کُپرنیکوس، گرمای اروپا در سال ۲۰۲۲ از زمان آغاز ثبت آمار آب و هوا سابقه نداشته است.
همچنین بارش برف و باران نیز به طور قابل توجهی در زمستان سالهای ۲۰۲۱ و ۲۰۲۲ و در بهار و تابستان سال ۲۰۲۲ کم بوده است.
بر اساس این گزارش، دمای بالای هوا، خشکسالی و نیز ذوب شدن یخچالهای طبیعی در فصل تابستان سال گذشته، ابعادی تاریخی داشته و تاکنون به این میزان قابل مشاهده نبوده است.
طبق آمار منتشر شده، دمای هوا در تابستان ۲۰۲۲ به میزان ۱/۴ درجه سانتیگراد گرمتر از میانگین دمای هوا بین سالهای ۱۹۹۱ تا ۲۰۲۰ بوده است.
این گزارش در حالی منتشر شده است که اتحادیه اروپا در شرف تصویب قانونی است تا شرکتها را موظف کند کالاهایی را به اروپا وارد کنند که محصول جنگلزدایی و نابودی زندگی مردم بومی نیستند.
جنگلزدایی در اروپا موجب شده در بازه زمانی ۴۰ ساله تا سال ۲۰۲۰، مصرف محصولات در این قاره به قیمت از بین رفتن ۱۰ درصد از جنگلهای جهان تمام شود.