در حالی که تنشها میان تهران و باکو همچنان ادامه دارد، الهام علیاف، رییسجمهوری آذربایجان، اعلام کرد که تلاش جمهوری اسلامی برای اعمال فشار بر باکو نتیجهای نخواهد داشت.
علیاف در نشست بینالمللی شوشا گفت که آذربایجان با وجود حمایت ایران از ارمنستان، روابطی عادی با تهران داشت اما جنگ دوم قرهباغ در سه سال پیش، روابط میان باکو و تهران را بدتر کرد.
او مسوولیت بدتر شدن این روابط را بر عهده تهران گذاشت و گفت: «همه چیز از آنجا شروع شد که نظارت ما از جاده لاچین-خانکندی جریان کامیونهای ایرانی به قرهباغ را ثبت کرد. [اقدام ایران] غیرقانونی بود زیرا با به رسمیت شناختن تمامیت ارضی آذربایجان، نباید آن را نقض کند.»
رییسجمهوری آذربایجان به تازگی گفته است تحقیقات این کشور نشان میدهد حمله به سفارت آذربایجان در ایران سازماندهی شده بود.
علیاف تاکید کرد: «همه در ایران باید بدانند که زبان تهدید و ترور با ما کارساز نیست.»
همزمان اما اسماعیل قاآنی، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی اعلام کرد که «اوضاع» در جمهوری آذربایجان «تحت رصد» نیروهای جمهوری اسلامی است.
قاآنی در مجمع عمومی نمایندگان طلاب در سالن جلسات جامعه مدرسین قم در پاسخ به سوالی درباره موضع جمهوری اسلامی در قبال آنچه «تحرکات آذربایجان» خوانده شد، گفت: «نگران آذربایجان نباشید. اوضاع تحت رصد است و اتفاق خاصی نخواهد افتاد.»
او توضیح بیشتری درباره نوع رصد تحولات آذربایجان ارائه نکرد اما پیشتر مقامهای جمهوری اسلامی به دلیل روابط باکو و اورشلیم، علیه جمهوری آذربایجان موضعگیری کردهاند.
جمهوری اسلامی در سالهای گذشته در تلاش برای تشکیل یک گروه شبهنظامی شیعی به نام «حسینیون» زیر نظر نیروی قدس سپاه پاسداران در جمهوری آذربایجان بوده است.
بر اساس گزارشها، دو تن از رهبران گروه حسینیون به نامهای اورخان محمداف و توحید ابراهیمزاده که چند روز پیش در قم بازداشت شده بودند، آزاد شدند.
پیشتر خبرگزاری ایرنا، وابسته به دولت در ایران، به نقل از یک مقام امنیتی، بازداشت دو عضو گروه حسینیون در قم را رد کرده و نوشته بود: «این افراد برای بررسی اتهامات مطرحشده از سوی دولت آذربایجان، تحت نظر هستند.»
این در حالی است که سایت آذریها ضمن انتشار تصویر اورخان محمداف در کنار قاسم سلیمانی نوشته بود که او و یک روحانی شیعه تبعه جمهوری آذربایجان به نام توحید ابراهیم بیگلو که دو نفر از رهبران گروه حسینیون هستند، شش روز پیش در قم بازداشت شدهاند.
اما احمد نادری، نماینده تهران، در توییتی نوشت که همزمان با «تشدید اقدامات» جمهوری آذربایجان علیه جمهوری اسلامی، «دستگیری برخی رهبران حسینیون در ایران اقدامی غلط و برخلاف منافع ملی و ادامه سیاستهای انفعالی گذشته در قبال» جمهوری آذربایجان است که «باید تغییر کرده و اصلاح شود».
مقامهای جمهوری اسلامی بارها موجودیت اسرائیل را زیر سوال برده و خواستار نابودی این کشور عضو سازمان ملل متحد شدهاند.
در حالی که در هفتههای اخیر حملات علیه نیروها و شهروندان اسرائیلی افزایش یافته و جمهوری اسلامی از گروههای مسلح فلسطینی حمایت میکند، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران این ادعا را مطرح کرد که: «بعضی از روزها بیش از ۳۰ عملیات در کرانه باختری انجام میشود که رسانههای آنان (اسرائیل) تلاش بر بیان نکردن آن دارند.»
در ماههای اخیر تنش میان باکو و تهران افزایش یافته است.