در حالی که در ماههای اخیر، روابط دمشق با برخی از کشورهای عربی از جمله عربستان سعودی بهبود یافته، وزیران خارجه کشورهای عربی عضو اتحادیه عرب درباره بازگشت مشروط سوریه به این اتحادیه توافق کردند.
به گزارش رسانههای عربی، اتحادیه عرب پیشنویس قطعنامهای را تهیه کرد که در آن آمده هیاتهای سوری از هفتم ماه مه شرکت در نشستهای اتحادیه را از سر میگیرند.
یک سخنگوی اتحادیه عرب اعلام کرده بود که انتظار میرود این اتحادیه در نشست روز یکشنبه وزیران خارجه خود در این باره تصمیمگیری کند.
از جمله شروطی که اتحادیه عرب برای بازگشت کامل سوریه به این نهاد مشخص کرده، کنترل مرزهای این کشور در برابر قاچاق مواد مخدر و اسلحه و نیز خروج شبهنظامیان خارجی از سوریه است.
وزیران خارجه اتحادیه عرب در قاهره پایتخت مصر دو نشست اضطراری درباره سوریه و سودان برگزار میکنند.
پیشتر شاهین مدرس، تحلیلگر مطالعات امنیتی و کارشناس روابط بینالملل به ایران اینترنشنال گفته بود: «سفر ابراهیم رییسی به سوریه نشان میدهد که نگرانیهای بسیار جدی مبنی بر نزدیک شدن سوریه به اتحادیه عرب و کنار گذاشتن اختلافات میان سوریه و کشورهای عربی از جمله عربستان سعودی وجود دارد.»
از زمان شروع بحران سوریه در سال ۲۰۱۱ که در آن نیم میلیون نفر کشته شده و نیمی از جمعیت سوریه آواره شدند، دمشق در جهان عرب منزوی شد.
با این حال، پس از توافق ازسرگیری روابط عربستان سعودی و ایران، ریاض از لزوم در پیش گرفتن رویکردی جدید در قبال سوریه خبر داد.
اواسط فروردین، وزرای خارجه ۹ کشور عربی، از جمله مصر، اردن، عراق و کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس، در نشستی مشورتی در جده، درباره بحران سوریه و احتمال بازگرداندن این کشور به اتحادیه عرب گفتوگو کردند، اما در آن زمان، کشورهای حاضر در این نشست درباره بازگرداندن سوریه به اتحادیه عرب هیچ تصمیمی را اعلام نکردند.
پیش از آن نیز، وزیران خارجه عربستان سعودی و سوریه پس از دیدار در جده در بیانیهای مشترک از آغاز روند از سرگیری خدمات کنسولی و پروازها میان دو کشور استقبال کرده و بر لزوم کنترل دولت سوریه بر تمام قلمرو این کشور و پایان حضور گروههای شبهنظامی تاکید کردند.
این اولین سفر بلندپایهترین دیپلمات سوریه به عربستان سعودی طی ده سال گذشته بود.