درخواست دولت ترکیه از توییتر مبنی بر سانسور مخالفان و برخی حسابهای اپوزیسیون این کشور، موج گستردهای از انتقادات را علیه ایلان ماسک، مالک و مدیرعامل این شرکت به همراه داشته است. منتقدین باور دارند او با فرصتطلبی از موضوع آزادی بیان، دستورات دیکتاتورها را مطیعانه اجرا میکند.
با اعلام رسمی نتایج دور اول انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۳ ترکیه، شهروندان این کشور در تاریخ هفت خرداد باید بار دیگر برای شرکت در دور دوم رایگیری پای صندوقها حاضر شوند. به همین خاطر سانسور حسابهای سیاسی فعال از سوی توییتر که خبر آن روز شنبه منتشر شده بود، حالا اهمیت دوبارهای پیدا کرده است.
شرکت توییتر در بیانیه خود گفت با توجه به درخواستهایی که از اواخر هفته گذشته دریافت کرده، اقداماتی را برای «محدودسازی دسترسی به برخی از محتواها در ترکیه» اجرایی کرده است؛ بدون آن که به جزییات، دلایل و شیوه این محدودیتها اشارهای داشته باشد.
برخی رسانهها این اقدام توییتر را به تسلیم ایلان ماسک در برابر خواسته دیکتاتورها تعبیر کردهاند.
ماسک که همواره خود را مدافع مطلق آزادی بیان معرفی میکند، در ماههای گذشته با انجام برخی اقدامات نشان داده تمایل زیادی به مبارزه در راستای تحقق این حق ندارد.
با وجود این ایلان ماسک از این اقدام توییتر دفاع کرده است.
او در پاسخ به یکی از منتقدان تاکید کرده ایجاد محدودیت در دسترسی به برخی توییتها بهتر از فیلتر شدن کامل این شبکه اجتماعی در ترکیه است.
کارا سویشر، روزنامهنگار معروف آمریکایی این واکنش ماسک را به کسبوکارهای دیگر او در ترکیه مربوط میداند.
اواخر سال میلادی گذشته شرکت خودروسازی تسلا از گسترش فعالیت و فروش خودروهای برقی خود در این کشور خبر داده بود.
خبرهای مربوط به روابط شخصی ماسک با رجب طیب اردوغان، رییسجمهوری ترکیه نیز بارها در رسانهها منتشر شده است.
او در سال ۲۰۱۷ برای امضای قرارداد همکاری بین تسلا، اسپیس اکس و شرکتهای ترکیهای با اردوغان ملاقات کرد.
در جریان مسابقات جام جهانی فوتبال سال گذشته نیز عکسهایی از این دو چهره در حال گفتوگو منتشر شد.
اما جیمی ولز، مدیر دانشنامه ویکیپدیا نیز اقدام توییتر را نقد کرد و گفت این شرکت میتوانست به شیوهای دیگر به این درخواست واکنش نشان دهد.
او با اشاره به مسدودسازی ویکیپدیا در ترکیه و طرح شکایت قضایی علیه این دستور در دادگاه عالی این کشور که منجر به رفع فیلتر این سایت شد، گفت که توییتر نیز میتوانست همین مسیر را در پیش بگیرد.
سال ۲۰۱۴ توییتر به دلیل عدم تبعیت از دستور دولت این کشور مبنی بر سانسور محتوا به طور کامل فیلتر شد اما حدود یک ماه بعد با رای دادگاه دوباره در دسترس کاربران قرار گرفت.
بسیاری از منتقدان عقیده دارند توییتر در مورد اخیر نیز میتوانست از تجربیات قبلی خود برای دفاع از حقوق کاربرانش استفاده کند.