رافائل گروسی، مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، اعلام کرد که بازرسان این آژانس به ارزیابیهای خود درباره دلایل احتمالی وجود آثار اورانیوم غنی شده با منشا انسانی در سه سایت اعلام نشده در ایران ادامه خواهند داد.
گروسی روز دوشنبه ۱۵ خرداد پس از جلسه شورای حکام در یک نشست خبری در این زمینه اضافه کرد: «پاسخهایی از طرف ایران دریافت کردیم اما به ارزیابیهای خود ادامه خواهیم داد.»
سازمان انرژی اتمی ایران پیشتر مدعی شده بود «هیچ دلیل فنیای» برای وجود ذرات اورانیوم کشف شده از سوی آژانس بینالمللی انرژی اتمی در این مکانهای اعلام نشده ایران وجود ندارد و «احتمالا عناصر خارجی (خرابکاری) در آلودگی آن مکانها دخیل بودهاند».
پرونده حل نشده این سه مکان یکی از اختلافات اساسی میان تهران و آژانس است و رافائل گروسی بارها خواستار همکاری کامل جمهوری اسلامی در این زمینه شده است.
مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در نشست خبری روز دوشنبه به اختلاف آژانس و تهران بر سر نصب دوربینهای نظارتی آژانس در مراکز هستهای ایران نیز اشاره کرد و گفت: «شماری از تجهیزات نظارتی را در برخی از سایتهای اتمی ایران مستقر کردیم و نیاز داریم سرعت کار را بالا ببریم.»
او همچنین به سوال خبرنگار ایراناینترنشنال در رابطه با نصب و کارکرد تجهیزات جدید آژانس در سایتهای فردو و نطنز پاسخ داد.
گروسی گفت که این تجهیزات سیستمهای اتوماتیک هستند و خواندن آنلاین اطلاعات مربوط به فعالیتهای آبشار یا غنیسازی اورانیوم را فراهم میکنند.
او با تاکید بر کارایی این تجهیزات، اضافه کرد: «به نفع ایران است که ما ایده روشنی داشته باشیم از اتفاقهایی که در آنجا میافتد.»
مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی همچنین اعلام کرد توضیح ایران درباره تصادفی بودن غنیسازی ۸۳ درصدی درست بوده است.
خبرگزاری آسوشیتدپرس اعلام کرد طبق گزارش محرمانه سه ماهه آژانس که به آن دست یافته، دو موضوع مورد اختلاف ایران و آژانس درباره پرونده ذرات اورانیوم یافت شده در فردو با غنای ۸۳/۷ درصد و آثار اورانیوم با منشا انسانی در سایت مریوان در آباده در استان فارس حل و فصل شده است.
به نوشته آسوشیتد پرس، در این گزارش درباره ذرات یافتشده در فردو آمده است: «آژانس به ایران اطلاع داد که پس از سنجیدن دادهها، ارزیابی کرده اطلاعات ارائهشده با توضیحات ایران مغایرت ندارد... و آژانس در این مرحله سوال دیگری در این زمینه ندارد.»
در این گزارش همچنین آمده که بازرسان تحقیقات خود را در مورد آثار اورانیوم کشف شده با منشا انسانی در سایت مریوان، نزدیک شهر آباده، بستهاند.
تحلیلگران بارها سایت مریوان را به برنامه هستهای نظامی مخفی ایران مرتبط دانسته و جمهوری اسلامی را به انجام آزمایشهای انفجاری قوی در آنجا در اوایل دهه ۲۰۰۰ متهم کرده بودند.
طبق این گزارش، «یک کشور عضو دیگر» در دهههای ۱۹۶۰ و ۷۰ میلادی در زمان حکومت محمدرضا شاه پهلوی، معدنی را در این منطقه مدیریت میکرده است. با این حال مشخص نشد که کدام کشور در استخراج معادن دست داشته است.
تهران استدلال کرده که آثار اورانیوم ممکن است از «ابزار و تجهیزات آزمایشگاهی» استفاده شده به وسیله معدنچیان در این سایت باشد.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی این پاسخ را «توضیحی محتمل» خواند.
با این حال به گفته گروسی تحقیقات آژانس درباره این مکانها همچنان ادامه دارد و انتظار میرود در آینده اطلاعات بیشتری در این زمینه منتشر شود.