نشست ائتلاف جهانی برای مبارزه با داعش با حضور برخی کشورهای دیگر از جمله آمریکا و فرانسه در ریاض برگزار شد. در این نشست وزیر امور خارجه عربستان سعودی از کشورهای ثروتمند و توسعهیافته برای بازنگرداندن اتباع خود که به داعش پیوسته بودند، انتقاد کرد.
فیصل بن فرحان، وزیر امور خارجه عربستان سعودی در افتتاحیه این نشست گفت «کاملا غیرقابل قبول» است که برخی کشورهای ثروتمند و توسعهیافته، اتباع خود را به کشورشان بازنگردانند.
او در جمع حدود ۳۰ وزیر امور خارجه حاضر در این نشست از جمله آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه ایالات متحده و کاترین کولونا، وزیر امور خارجه فرانسه گفت: «در برابر این کشورها، شما باید تلاش کنید و مسوولیتهای خود را بپذیرید.»
در جریان اعلام خلافت دولت اسلامی در بخشهایی از عراق و سوریه، تعدادی از شهروندان دیگر کشورها از جمله کشورهای غربی به این خلافت پیوستند.
برای مبارزه با گروه دولت اسلامی (داعش) در سال ۲۰۱۴ ائتلافی شامل حدود ۸۵ کشور تشکیل شد و این گروه افراطی در سال ۲۰۱۹ شکست خورد.
با این حال از زمان شکست این گروه، هزاران عضو خارجی آن و خانوادههایشان هنوز در زندانها و اردوگاههای غیررسمی سوریه و عراق نگهداری میشوند.
علیرغم درخواستهای مکرر مقامات محلی، بسیاری از کشورهای غربی از بازگرداندن شهروندان خود به کشورهایشان به دلیل ترس از اقدامات تروریستی احتمالی در خاک خود خودداری میکنند و به بازگرداندن تعدادی اندک بسنده کردهاند.
بلینکن اما گفت: «بازگشت آنان برای کاهش جمعیت در اردوگاههایی مانند الهول (در سوریه) و بازداشگاهها ضروری است.»
او همچنین هشدار داد اگر آنها را به کشورهایشان بازنگردانیم، «آنها در معرض خطر دست گرفتن مجدد سلاح هستند».
بلینکن همچنین از کمک ۱۴۸/۷ میلیون دلاری ایالات متحده به صندوق کمک به ثبات سوریه و عراق خبر داد.
بر اساس برآوردهای سازمان ملل متحد، داعش هنوز بین پنج تا هفت هزار عضو و هوادار در این دو کشور دارد که حدود نیمی از آنها جنگجو هستند.
حملات داعش از ابتدای سال جاری میلادی تاکنون شدیدا کاهش یافته و به میزان ۶۸ درصد در عراق و ۵۵ درصد در سوریه کمتر شده است.