یک کارمند سابق شرکت چینی «بایتدنس» (ByteDance)، مجموعه مالک شبکه اجتماعی تیکتاک، با شکایت در دادگاه مدعی شد دولت چین در مقیاس وسیع و با اهداف سیاسی به دادههای کاربران این پلتفرم دسترسی داشته است.
مقامات ایالات متحده آمریکا در سالهای گذشته بارها مدعی احتمال دسترسی حزب کمونیست چین به اطلاعات کاربران تیکتاک شده بودند. ادعایی که پیش از این تاریخ صرفا به عنوان حدس و گمان مطرح میشد، حالا به نظر میرسد سندی برای اثبات دارد.
به گزارش سیانان، بینتائو یو، کارمند سابق بایتدنس با ثبت شکایتی در دادگاهی در ایالت کالیفرنیا مدعی است حزب کمونیست چین در سال ۲۰۱۸ با استفاده از دسترسی «در پشتی»، از معترضان دموکراسیخواه هنگکنگ به قصد نظارت بر ارتباطات و مکانشان جاسوسی کرده است.
چند کارشناس امنیتی به سیانان گفتند این احتمالا اولین ادعای گزارش شده رسمی درباره دسترسی چین به دادههای تیکتاک است.
انتشار این خبر جنجالی میتواند به یک جدل امنیت جهانی برای دولتهای مختلف تبدیل شود و دیدگاه ایالات متحده به تیکتاک به عنوان یک تهدید امنیتی را به دیگر کشورها سرایت دهد.
با وجود این، شکایت بینتائو یو در دادگاه که به دلیل فسخ نادرست قرارداد همکاری ثبت شده است، شواهد محکمی را در اختیار طرفداران مسدودسازی تیکتاک قرار نمیدهد.
این شکایت صرفا شامل سوگند شاکی است و شامل اسناد، مدارک، پیامهای رد و بدل شده داخلی یا منابع قابل تایید دیگری برای اثبات ادعا نمیشود.
یو مدعی است گزارشیهایی را مشاهده کرده که در آنها به دسترسی فیزیکی و اختصاصی مقامات چین به دفتر بایتدنس در پکن در قالب یک کمیته ویژه اشاره شده است. این دسترسی ویژه باعث میشده دولت چین بتواند هر گونه سیستم حفاظت از حریم خصوصی کاربران تیکتاک را دور بزند.
به گفته او، دولت چین از این دسترسی برای شناسایی معترضان هنگکنگ، فعالان مدنی و حامیان اعتراضات استفاده کرده است.
یک سخنگوی شرکت بایتدنس در بیانیهای تلاش کرد با بیاعتبارسازی ادعاهای مطرح شده، بینتائو یو را به فرصتطلبی تبلیغاتی متهم کند.
در این بیانیه آمده است که قرارداد آقای یو در سال ۲۰۱۸ خاتمه یافته و او در آن زمان کمتر از یک سال برای یکی از زیرمجموهای بایتدنس به نام «فلیپگرام» کار کرده است.
بایتدنس مطرح شدن چنین ادعایی را پس از پنج سال سکوت، عجیب توصیف کرده است.
پیش از این شو چو، مدیرعامل تیکتاک به قانونگذاران ایالات متحده گفته بود دولت چین هرگز برای در اختیار داشتن اطلاعات کاربران آمریکایی درخواستی به این شرکت نداده است و او نیز هرگز با چنین درخواستی موافقت نخواهد کرد.
با این حال مدیرعامل تیکتاک و دیگر مدیران این مجموعه تاکنون از پاسخ دادن به سوالات درباره ماهیت رابطه تیکتاک و بایتدنس و نیز بایتدنس با دولت چین خودداری کردهاند.