دولت چین در حال برنامهریزی برای محدودسازی استفاده از سرویسهای اشتراک فایل بیسیم بین تلفنهای همراه مانند بلوتوث و «ایردراپ» است.
به دنبال استفاده معترضان چینی از این راهکارها برای دور زدن سانسور و انتشار پیامهای اعتراضی، حالا مقامهای چینی در پی یافتن راهیاند تا بتوانند از این روند جلوگیری کنند.
اداره فضای سایبری چین که مسوولیت تنظیمگری اینترنت در این کشور را به عهده دارد پیشنویس این مقررات را در قالب سندی با عنوان «خدمات شبکه توری برد نزدیک» (close-range mesh network services) تهیه و برای همفکری یک ماهه عمومی منتشر کرده است.
بر اساس قوانین پیشنهادی در این سند، ارائهدهندگان خدمات باید از پخش اطلاعات مضر و غیرقانونی جلوگیری، سوابق مربوط به آن را ذخیره و موارد کشف شده را به دولت گزارش کنند.
آنها علاوه بر این باید دادهها و کمکهای فنی خود را نیز در اختیار مقاماتی مانند پلیس و تنظیمگران اینترنت قرار دهند.
همچنین کاربران باید با نام واقعی خود از خدمات ارائه شده استفاده کنند.
در این پیشنویس تاکید شده است فنآوریهایی که امکان بسیج افکار عمومی را دارند باید پیش از معرفی عمومی مورد ارزیابی امنیتی قرار بگیرند.
«تام نانلیست»، تحلیلگر ارشد شرکت خدمات مشاوره Trivium China به روزنامه گاردین گفت پیشنویس جدید، ایردراپ و خدمات مشابه را تحت نظر سیستم کنترل محتوای آنلاین چین قرار خواهد داد.
سیستم عامل اندروید گوگل و سایر تولید کنندگان تلفنهای هوشمند چینی مانند شیائومی و اوپو نیز عملکردهای مشابهی را برای دستگاههای خود عرضه میکنند اما اپل در مرکز توجه این جریان قرار دارد.
پس از آن که معترضان چینی در سال ۲۰۲۲ از قابلیت ایردراپ برای دور زدن سانسور و پخش پیامهای انتقادی علیه دولت در وسایل نقلیه عمومی استفاده کردند، این شرکت زیر ذرهبین مقامات چین قرار گرفت.
این ویژگی به عنوان یک روش نسبتا غیرقابل ردیابی برای به اشتراک گذاری فایلها در چین به حساب میآید؛ جایی که شبکههای اجتماعی و پیامرسانها به شدت تحت نظارت حکومت قرار دارند.
پس از آن تاریخ، اپل استفاده از ایردراپ را در آیفونهای چین محدود کرد. با این کار، کاربران چینی تنها برای مدت ۱۰ دقیقه امکان دریافت فایل را از مخاطبان ناشناس دارند.
در سند تهیه شده به وسیله دولت چین، عملکردهای مشابه تا حد زیادی محدود میشوند چرا که به واسطه این مقررات، دریافت فایل و پیشنمایش تصاویر آنها به طور پیشفرض باید غیرفعال شود.
«گائو فوپینگ»، استاد دانشگاه علوم سیاسی و حقوق دانشگاه چین شرقی در شانگهای عقیده دارد مقررات پیشنهادی بیشتر برای امنیت سایبری تهیه شدهاند و هدف این است تا در صورت وقوع موارد مشکلساز، از امکان ردیابی اطلاعات اطمینان حاصل شود.
به گفته نانلیست، اعمال محدودیتهای تازه روی خدمات ایردراپ اپل میتواند این مجموعه را در آمریکا با موجی از انتقادات روبهرو کند.
این شرکت پیش از این نیز به دلیل اقدامات خود در چین و برخی همکاریها در زمینه محدودسازی کاربران، با انتقادات زیادی مواجه شده بود