چند شرکت ارائهدهنده خدمات اینترنت در روسیه، دسترسی کاربران این کشور به سرویس خبری «گوگل نیوز» را مسدود کردند. این اتفاق پس از آن روی داد که ژنرالهای ارتش روسیه، یوگنی پریگوژین، فرمانده گروه مزدوران نظامی واگنر را به تلاش برای کودتا علیه دولت متهم کردند.
شرکت «نتبلاکس» (NetBlocks) که به رصد وضعیت دسترسی به اینترنت در جهان میپردازد، گزارش داده است دستکم پنج شرکت مخابراتی در روسیه (تا زمان انتشار این گزارش) گوگل نیوز را فیلتر کردهاند.
شرکتهای Rostelecom،Telplus، Motiv Telecom و U-LAN از جمله ارئهدهندگان اینترنت در روسیهاند که این مسدودسازی را اعمال کردهاند.
بر اساس این گزارش، چند شرکت مخابراتی روسی دیگر نیز کاهش دادن دسترسی به این سرویس خبری را آغاز کردهاند.
گوگل نیوز یکی از خدمات خبری زیرمجموعه شرکت گوگل است که اخبار را از منابع مختلف گردآوری میکند.
شب گذشته مقامات روسیه یوگنی پریگوژین، رهبر گروه واگنر را به تلاش برای کودتا علیه ولادیمیر پوتین متهم کردند.
دولت روسیه همچنین تحقیقاتی را با موضوع «سازماندهی شورش مسلحانه» علیه پریگوژین آغاز کرده است.
اما پیش از این و در ماه مارس سال ۲۰۲۲ نهاد دولتی «روسکماندوز» (Roskomnadzor) که به عنوان رگولاتور ارتباطات روسیه وظیفه سانسور اینترنت در این کشور را به عهده دارد گفته بود دسترسی به گوگل نیوز را مسدود میکند.
گوگل در آن دوره نمایش تبلیغات خود را در روسیه متوقف کرده و جلوی انتشار محتوای غلطی را گرفته بود که در جهت حمایت از حمله روسیه به اوکراین منتشر میشد.
روسکماندوز بخشی از یک دستگاه عریض و طویل فنآوری است که ولادیمیر پوتین، رییسجمهوری روسیه، آن را در طول سالهای گذشته برای اعمال کنترل روی خروجیهای فنآوری این کشور ساخته است.
در کنار اینترنت به شدت نظارت شده، روسیه از یک سیستم جاسوسی داخلی نیز بهره میبرد که از آن برای شنود مکالمات تلفنی و ترافیک اینترنت، انتشار کارزارهای دروغرسانی و هک سیستمهای دولتی کشورهای دیگر استفاده میکند.
سال گذشته پس از حمله روسیه به اوکراین بسیاری از شرکتهای فنآوری غربی ارائه خدمات و محصولات خود را به این کشور متوقف کرده و از بازار آن خارج شدند.
برخی از آنها نیز از طرف دولت روسیه فیلتر شدند.
نتفلیکس و تیکتاک از جمله شرکتهایی بودند که تصمیم گرفتند خدماتشان را در روسیه متوقف کنند. دولت اما فیسبوک را فیلتر کرد و علاوه بر آن، دسترسی به توییتر تا حدودی مسدود شد.
اپل، سامسونگ، مایکروسافت، اوراکل، سیسکو و شرکتهای مشابه دیگر هم خدماتشان را محدود یا به طور کامل از بازار روسیه خارج کردند.