انتقادها به دولت آلمان و اتحادیه اروپا به دلیل دیدار و انجام گفتوگو با مقامهای جمهوری اسلامی ادامه دارد. به گفته منتقدان، این دیدارها در راستای توافق بر سر برنامه هستهای و برجام و البته «سادهلوحانه» بوده است.
در جدیدترین واکنشها، بیژن جیرسرایی، دبیرکل حزب دموکراتهای آزاد آلمان از دیدار انریکه مورا، معاون مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا با علی باقری کنی، معاون وزیر امور خارجه و مسوول مذاکرات هستهای جمهوری اسلامی انتقاد کرد.
جیرسرایی سیاست خارجی اتحادیه اروپا در برابر ایران را «سادهلوحانه و اشتباه» توصیف کرد و گفت در این زمینه «نیاز به اتخاذ یک استراتژی جدید است نه تثبیت جمهوری اسلامی؛ این شرمآور است».
واکنش او به توییت روز دوم تیر ماه انریکه موراست که در آن با اشاره به گفتوگوهای فشرده با باقری کنی در دوحه، گفته بود: «برای اتحادیه اروپا، برجام اگر تنها برنامه موجود نباشد، بهترین چارچوب ممکن برای پرداختن به نگرانیهای قانونی جامعه جهانی درباره برنامه هستهای ایران است.»
پیش از جیرسرایی، نوربرت روتگن، نماینده پارلمان آلمان هم از دولت این کشور برای مذاکره با مقامات جمهوری اسلامی در ابوظبی انتقاد کرده بود.
روتگن با انتشار پاسخ وزارت امور خارجه آلمان به سوالش درباره این دیدار در توییتر نوشت: «حالا میتوان دید چرا قرار گرفتن سپاه در فهرست گروههای تروریستی پیش نمیرود.»
او با اشاره به اینکه وزارت امور خارجه آلمان دومین دیدار مدیرکل سیاسی خود را با معاون وزیر خارجه جمهوری اسلامی تایید کرده است، ادامه داد: «به نظر شما وقتی تروئیکا و رژیم [ایران] کنار هم قرار میگیرند درباره چه صحبت میکنند؟ از نظر من: برنامه هستهای و برجام.»
وزارت امور خارجه آلمان در پاسخ به سوال روتگن، نماینده پارلمان این کشور، گفته بود نمایندگان سه کشور اروپایی عضو برجام، روز ۱۲ ژوئن با علی باقری کنی در ابوظبی دیدار کردهاند اما دولت فدرال در مورد جزییات گفتوگوهای محرمانه با نمایندگان دولتهای خارجی اظهار نظر نمیکند.
پیشتر استفانی لیختناشتاین، خبرنگار مستقل اروپایی به نقل از منابع خود نوشته بود که این گفتوگو بر موضوعهایی از جمله برنامه اتمی جمهوری اسلامی، حمایت نظامی از جنگ روسیه در اوکراین و وضعیت زندانیان خارجی متمرکز است.
اخیرا واشینگتنپست در گزارشی اختصاصی، سه خواسته دولت جو بایدن از جمهوری اسلامی را که در جریان مذاکرات غیرمستقیم میان واشینگتن و تهران مطرح شده، فاش کرد و گفت این خواستهها شامل «احیای برجام» نمیشود.
مذاکرات بر سر بازگرداندن توافق هستهای امضا شده در سال ۲۰۱۵ بین ایران و قدرتهای جهانی (برجام)، سال گذشته متوقف شد و آمریکا بارها اعلام کرد مذاکرات در این زمینه به دلیل سرکوب خونین خیزش انقلابی و مداخله جمهوری اسلامی در جنگ اوکراین به نفع روسیه، از اولویت کاخ سفید خارج شده است.
تا زمانی که دونالد ترامپ، رییسجمهوری پیشین آمریکا در سال ۲۰۱۸ به طور یکجانبه از این توافق خارج نشده بود، بر اساس برجام، در ازای محدودیتهای هستهای قابل راستیآزمایی در ایران، برخی از تحریمهای آمریکا علیه جمهوری اسلامی کاهش یافته بود.