روز ۱۲ تیرماه، گرمترین روز ثبت شده در جهان شناخته شد. بر اساس دادههای مرکز ملی پیشبینیهای زیست محیطی آمریکا، میانگین دمای جهان در روز دوشنبه به ۱۷.۰۱ درجه سانتیگراد رسیده بود.
گرمای هوای روز دوشنبه، رکورد پیشین جهانی را که مربوط به دمای ۱۶.۹۳ درجهای ماه اوت سال ۲۰۱۶ بود، شکسته است.
دانشمندان میگویند تغییرات آب و هوایی در ترکیب با الگوی در حال ظهور «ال نینو» عامل این گرمای بیسابقه هستند.
زیک هاوسفادر، از پژوهشگران اقلیمی دانشگاه برکلی هشدار داد که گرمای روز دوشنبه، اولین مورد از «رکوردهای جدید امسال» است و گفت: «افزایش انتشار دیاکسید کربن و گازهای گلخانهای، همراه با رویداد رو به رشد ال نینو، دما را به بالاترین حد خود در جهان میرساند.»
به گفته پژوهشگران، باید انتظار رکوردهای خیلی بیشتری را در یک سال و نیم آینده و به صورت «روزانه، ماهانه و سالانه» داشته باشیم.
ثبت این رکورد در شرایطی است که جنوب آمریکا در هفتههای اخیر زیر گرمای شدید بود و در چین، موج گرمای پایدار با دمای بالای ۳۵ درجه سانتیگراد ادامه یافت.
در شمال آفریقا هم دمایی نزدیک به ۵۰ درجه سانتیگراد تجربه شد و حتی قطب جنوب، اکنون و در زمستان خود، دمای بالایی را به صورت «غیرعادی» ثبت کرده است.
بر اساس دادههای پایگاه تحقیقاتی ورنادسکی اوکراین، در جزایر آرژانتینیِ قطب جنوب هم به تازگی رکورد دمای ۸.۷ درجه سانتیگراد در ماه ژوئیه شکسته شده است.
اداره هواشناسی بریتانیا هم روز سوم جون (۱۳ خرداد) را بهعنوان «گرمترین روز این کشور از زمان ثبت آمارها» اعلام کرد.
رویترز به نقل از فریدریک اتو، از موسسه گرانتام برای تغییرات آب و هوا و محیطزیست در کالج امپریال لندن، نوشت: «این نقطه عطفی نیست که بتوانیم آن را جشن بگیریم. این یک حکم اعدام برای مردم و اکوسیستمهاست.»
رکوردی که روز دوشنبه به عنوان «گرمترین دما» در جهان ثبت شد، از زمان ثبت رکوردهای ماهوارهای در سال ۱۹۷۹ است.
به گفته کارشناسان همچنین، گرمای روز سوم ژوئیه، از زمان نصب گسترده ابزارها برای ثبت دما در پایان قرن ۱۹هم بالاترین رکورد را دارد.