عربستان سعودی و جمهوری اسلامی ایران، نمایندگان دیپلماتیک سوئد در کشورهای خود را احضار کردهاند تا مجوز دادن استکهلم را به آنچه «هتک حرمت به قرآن» خوانده شده، محکوم کنند.
وزارت امور خارجه عربستان سعودی شامگاه پنجشنبه ۲۹ تیر در بیانیهای اعلام کرد یک یادداشت اعتراضی به کاردار سوئد در ریاض تحویل داده میشود که در آن، بهویژه از مقامات سوئدی خواسته شده «تمام اقدامات فوری و ضروری را برای پایان دادن به این اقدامات شرمآور انجام دهند».
این حرکت ریاض در واکنش به اقدام دوباره علیه قرآن در سوئد است که روز پنجشنبه با مجوز مقامات سوئدی مقابل سفارت عراق در استکهلم به وسیله یک پناهجوی عراقی صورت گرفت.
این پناهجوی عراقی بارها و بارها یک نسخه از کتاب مقدس مسلمانان را زیر پا گذاشت و بدون آتش زدن، آن را پاره کرد.
او در پایان ماه ژوئن و همزمان با آغاز تعطیلات عید قربان و پایان مراسم سالانه حج در عربستان سعودی نیز چند صفحه از یک نسخه قرآن را در مقابل بزرگترین مسجد استکهلم سوزاند که واکنشهای دیپلماتیک شدیدی را در جهان اسلام بهویژه در ریاض برانگیخت.
عراق روز پنجشنبه دستور اخراج سفیر سوئد را صادر کرد و نماینده خود در سوئد را نیز در واکنش به «هتک حرمت جدید به قرآن در استکهلم» فراخواند.
پیشتر معترضان عراقی به سفارت سوئد در بغداد حملهور شدند و تظاهرکنندگان این ساختمان را به آتش کشیدند.
مقامات عراقی همچنین اعلام کردهاند مجوز فعالیت شرکت بزرگ مخابراتی سوئدی اریکسون را در عراق تعلیق میکنند.
جمهوری اسلامی ایران نیز شامگاه پنجشنبه سفیر سوئد در تهران را احضار کرد و از استکهلم خواست تا صدور اجازه «هتک حرمت به قرآن» را متوقف کند.
ناصر کنعانی سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی خطاب به سفیر سوئد گفت: «تکرار بیحرمتی به قرآن کریم و مقدسات اسلامی در سوئد را به شدت محکوم میکنیم و مسوولیت کامل پیامدهای تحریک احساسات مسلمانان جهان را متوجه دولت سوئد میدانیم.»
او افزود: «ادامه بیحرمتی به مقدسات اسلامی و نفرتپراکنی از این راه، مصداق کامل خشونت سازمان یافته و اقدامی خصمانه علیه دو میلیارد جمعیت مسلمان جهان، انسانهای خداباور و پیروان ادیان آسمانی تلقی میشود.»
به گزارش صداوسیمای جمهوری اسلامی، مقامات تهران خواستار برگزار شدن تظاهرات در سراسر ایران پس از نماز جمعه، برای محکوم کردن «هتک حرمت به قرآن» شدهاند.
در بیروت هم حسن نصرالله، دبیرکل حزبالله لبنان، شامگاه پنجشنبه خواستار اخراج سفیر سوئد از لبنان و همچنین برگزاری تظاهرات اعتراضی شد.
سازمان همکاریهای اسلامی نیز از یک «اقدام تحریکآمیز جدید» سخن گفت و دبیرکل آن، حسین ابراهیم طه، از استکهلم خواست تا «صدور مجوز برای گروهها و افراد افراطی» را متوقف کند.
دبیرکل سازمان ملل متحد هم در همین رابطه با هیاتی از سفیران کشورهای سازمان همکاری اسلامی در نیویورک دیدار کرد.