در ادامه بحران‌‌های سیاسی و اقتصادی پاکستان، پارلمان این کشور منحل شد

پنجشنبه ۱۴۰۲/۰۵/۱۹

با ادامه بحران‌های سیاسی و اقتصادی پاکستان، رییس‌جمهوری این کشور به توصیه نخست‌وزیر، پارلمان این کشور را منحل کرد تا زمینه برای برگزاری انتخابات سراسری زودهنگام فراهم شود.

بر اساس بیانیه منتشر شده از سوی دفتر عارف علوی، رییس‌جمهوری پاکستان، او شامگاه چهارشنبه ۱۸ مرداد به پیشنهاد شهباز شریف، نخست‌وزیر این کشور، پارلمان را منحل کرد.

این در حالی است که کمی پیش از این انحلال، پارلمان پاکستان شامگاه چهارشنبه تشکیل جلسه داده بود.

قرار است یک دولت موقت به رهبری تکنوکرات‌ها بر انتخابات آتی پارلمانی پاکستان نظارت کند. انتظار می‌رود این انتخابات بدون محبوب‌ترین سیاستمدار کشور، عمران خان، برگزار شود.

از زمانی که عمران خان، نخست‌وزیر پیشین پاکستان در آوریل سال گذشته از قدرت برکنار شد، این کشور در آشفتگی سیاسی به سر می‌برد.

او در آخرین تحول پرونده قضایی‌اش، روز شنبه به اتهام فساد مالی به سه سال زندان محکوم شد و هم‌زمان وکیل عمران خان از دستگیر شدن او به دست پلیس پاکستان در شهر لاهور خبر داد.

حزب او، تحریک انصاف پاکستان نیز در ماه‌های گذشته زیر فشارهای دولت بوده است.

شهباز شریف، نخست وزیر پاکستان که دولت او نیز هم‌زمان با پارلمان منحل شده، در آخرین سخنرانی خود در کابینه گفت: «دولت ما در ۱۶ ماه گذشته تمام تلاش خود را برای بهبود وضعیت انجام داده و با اعتقاد کامل به ملت خدمت کرده است.»

او افزود: «تا زمانی که وحدت ملی وجود نداشته باشد، این کشور نمی‌تواند پیشرفت کند.»

بر اساس قانون اساسی، نخست وزیر جدید باید ظرف سه روز پس از انحلال پارلمان معرفی شود.

طبق قانون، انتخابات باید ظرف ۹۰ روز پس از انحلال پارلمان برگزار شود اما ائتلاف حاکم بر پارلمان پیشین هشدار داده که ممکن است تاریخ انتخابات به تعویق بیفتد.

رسانه‌ها گزارش دادند هنوز مشخص نیست حزب تحریک انصاف با رهبر کاریزماتیک خود در پشت میله‌های زندان چه تصمیمی برای انتخابات آتی خواهد گرفت.

دو حزب «مسلم لیگ» و «مردم» که در پارلمان پیشین ائتلاف حاکم را در دست داشتند، به بررسی همکاری خود ادامه می‌دهند.

با این حال پیش‌بینی می‌شود این ائتلاف که در طی ۱۸ ماه گذشته در پنجمین کشور پرجمعیت جهان در راس قدرت بوده است، از حمایت مردمی کمی برخوردار باشد.

با وجود کمک مالی جدید از سوی صندوق بین‌المللی پول، به دلیل وجود بدهی‌های سنگین خارجی، تورم سرسام‌آور و بیکاری گسترده و تعطیلی کارخانه‌ها به علت کمبود ارز برای خرید مواد اولیه، اقتصاد پاکستان همچنان در رکود به سر می‌برد.

احمد بلال محبوب، عضو یک اندیشکده پاکستانی به خبرگزاری رویترز گفت: «تصمیمات اقتصادی همواره دشوار و اغلب نامحبوب هستند و به یک دولت پایدار برای اجرای مؤثر آن نیاز است.»

کمیسیون انتخابات پارلمانی پاکستان اما اعلام کرده که برای ترسیم مجدد مرزهای حوزه‌های انتخاباتی به زمان نیاز دارد؛ موضوعی که احزاب این کشور حساسیت زیادی نسبت به آن دارند.

این در حالی است که به گفته کارشناسان بین‌المللی، هر گونه تاخیر در انتخابات می‌تواند اختلافات بین احزاب اصلی حاضر در ائتلاف را تشدید کند.

مایکل کوگلمن، مدیر موسسه جنوب آسیا در مرکز ویلسون در واشینگتن به خبرگزاری رویترز گفت: «تاخیر در انتخابات ممکن است بیشتر خشم مردم را برانگیزد و اپوزیسیونی را که قبلا به مدت ماه‌ها متحمل سرکوب شده، تحریک کند.»

آمریکا روز چهارشنبه اعلام کرد وضعیت پاکستان را با نگرانی دنبال می‌کند و نگران خشونت‌های احتمالی در آستانه انتخابات است.

جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید، گفت: «بدیهی است که ما نگران هر گونه اقدام -به ویژه هررگونه اقدام خشونت‌آمیز- هستیم که می‌تواند منجر به بی‌ثباتی پاکستان شود.»

از زمان تقسیم هند و استقلال پاکستان در بیش از ۷۰ سال پیش، دست‌کم ارتش سه بار کودتای موفق انجام داده است.

عمران خان که پنج سال پیش به قدرت رسید از حمایت مردمی برخوردار بود اما تحلیلگران معتقدند این تنها به دلیل حمایت ژنرال‌های قدرتمند ارتش از او بود و بر اساس گزارش‌ها، این ژنرال‌ها چند ماه پیش از برکناری‌ خان، با او اختلاف پیدا کردند.

عمران خان پس از کنار گذاشته شدن از قدرت، یک کارزار مخاطره‌آمیز علیه ارتش آغاز و نظامیان را به دخالت در سیاست داخلی متهم کرد.

بر اساس حکم جدید علیه او، نخست‌وزیر پیشین علاوه بر حبس، برای پنج سال از فعالیت سیاسی و شرکت در انتخابات محروم شده و باید ۱۰۰ هزار روپیه پاکستانی نیز جریمه بپردازد.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

کاملا هریس و ایران
جهان‌نما
تیتر اول با نیوشا صارمی
جهان‌نما

شنیداری

پادکست‌ها