آفریقای جنوبی اعلام کرد اعضای کنونی بریکس شامل برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی، در نشست ژوهانسبورگ توافق کردند از ابتدای سال آینده میلادی پذیرای شش عضو جدید از جمله ایران و عربستان سعودی باشند. همزمان حضور رئیسی در آفریقای جنوبی اعتراض سازمانهای حقوق بشری را برانگیخت.
سیریل رامافوسا، رییسجمهوری آفریقای جنوبی، روز پنجشنبه دوم شهریور در یک کنفرانس مطبوعاتی مشترک با رهبران اعضای کنونی بریکس گفت که با عضویت کشورهای جدید، «فصلی تازه» در این گروه آغاز خواهد شد.
آرژانتین، مصر، اتیوپی، عربستان سعودی، امارات متحده عربی و ایران، شش کشوری هستند که به گروه بریکس اضافه شدند.
بلافاصله پس از اعلام این خبر، مقامهای جمهوری اسلامی از آنچه «پیشرفت تاریخی و یک موفقیت استراتژیک برای سیاست خارجی کشور» خواندند، استقبال کردند و «این پیروزی» را به علی خامنهای با عنوان «رهبر معظم انقلاب» تبریک گفتند.
اما حضور ابراهیم رئیسی در نشست ژوهانسبورگ اعتراضهایی را به دنبال داشت.
محمود امیری مقدم، مدیر و سخنگوی سازمان حقوق بشر ایران از جمله معترضان به این حضور بود که تاکید کرد: «به حضور رئیسی در آفریقای جنوبی اعتراض کنیم! عضو هیات مرگ و رییس دولت در رژیم جمهوری اسلامی امروز مهمان دولت آفریقای جنوبی است. او متهم به جنایت علیه بشریت است.»
او در پست خود در شبکه اجتماعی اکس (توییتر سابق) افزود: «باعث تاسف است که دولت آفریقای جنوبی، کشوری که خود قربانی آپارتاید (نوعی جنایت علیه بشریت) محسوب میشود، از یک جنایتکار در این سطح استقبال میکند. باید در دنیا هزینه استقبال از رئیسی را بالا ببریم. ایرانیان خارج از کشور میتوانند از طریق تجمع مقابل سفارتخانههای آفریقای جنوبی یا فرستادن ایمیل به مقامهای آفریقای جنوبی در کشورهای محل اقامتشان، به حضور رئیسی در این کشور اعتراض کنند.»
عضویت دیگر کشورها در بریکس
ابی احمد، نخستوزیر اتیوپی، درباره عضو شدن کشورش در بریکس از یک «لحظه بزرگ» برای ملت آفریقا سخن گفت و افزود: «اتیوپی آماده همکاری با همه برای نظم جهانی فراگیر و دارای رفاه است.»
امارات متحده عربی نیز از پذیرش عضویت خود استقبال کرد و محمد بن زاید، رییس این کشور گفت که به «دیدگاه رهبران بریکس احترام میگذارد».
در حالی که چین از حامیان اصلی گسترش بریکس است، شی جین پینگ، رییسجمهوری این کشور گفت که «گسترش تاریخی» این گروه منجر به «آیندهای روشن» برای اعضایش خواهد شد.
گسترش این گروه اصلیترین موضوع پانزدهمین اجلاس سران بریکس بود که روز پنجشنبه پایان یافت.
چین که حدود ۷۰ درصد از تولید ناخالص ملی اعضای این گروه را تشکیل میدهد، به وضوح از توسعه بریکس حمایت میکند.
پیشتر اعلام شد حدود ۴۰ کشور برای عضویت در بریکس درخواست داده یا ابراز علاقه کردهاند.
این گروه یک چهارم ثروت جهان را تولید میکند و بیش از ۴۰ درصد از جمعیت جهان را در خود جای داده است.
هند نیز یکی دیگر از موتورهای اقتصادی این گروه است که نسبت به جاهطلبیهای رقیب منطقهای خود، چین، محتاط است.
با این حال نارندرا مودی، نخستوزیر هند، روز پنجشنبه گفت که توسعه بریکس «انگیزه جدیدی به تلاشهای مشترک ما خواهد داد» و «باور بسیاری از کشورها را به نظم جهانی چندقطبی تقویت خواهد کرد».
واشینگتن به تازگی اعلام کرده است که گروه بریکس را به عنوان «رقیب ژئوپلیتیکی» خود نمیبیند و میخواهد «روابط محکم» خود را با برزیل، هند و آفریقای جنوبی حفظ کند.