موسسه تحقیقاتی آلما در گزارشی نوشت که در بحبوحه تنشها میان ایروان و باکو، جمهوری اسلامی از روابطش با ارمنستان برای اقدام علیه اسرائیل استفاده میکند. از جمله این موارد، تحویل تجهیزات نظامی به سوریه و لبنان از مسیر ارمنستان است.
موسسه اسرائیلی آلما که بر بررسی تهدیدها علیه اسرائیل متمرکز است، روز چهارشنبه ۲۲ شهریور گزارشی منتشر کرد که در آن درباره نحوه عملکرد ارمنستان به عنوان یک نقطه ترانزیتی مهم در مسیر کریدور هوایی جمهوری اسلامی به سوریه و لبنان توضیح داده شده است.
در این گزارش آمده است که جمهوری اسلامی نه تنها از ارمنستان برای خرابکاری در آذربایجان به عنوان متحد اسرائیل استفاده میکند، بلکه برای تسهیل در تحویل تجهیزات نظامی به سوریه و لبنان نیز از این کشور بهره میبرد.
موسسه آلما در ادامه تاکید کرد که «تلاش جمهوری اسلامی در هر دو عرصه، علیه اسرائیل موثر است».
آلما پیشتر و در اواسط مرداد هم خبر داده بود جمهوری اسلامی به دنبال در اختیار گرفتن بخشهای مهم صنعت سلاحهای شیمیایی سوریه است و از این مراکز برای تولید سلاحهای پیشرفته و ارائه آن به حزبالله لبنان استفاده میکند.
در آن گزارش با اشاره به حمایت ایران از حزبالله لبنان آمده بود که در صورت وقوع یک نبرد نظامی با اسرائیل، احتمال اینکه حزبالله از سلاحهای شیمیایی استفاده کند، مردود نیست.
این موسسه اسرائیلی در گزارش تازه خود خاطرنشان کرد که ایران در درگیری ایروان و باکو بر سر منطقه قرهباغ، از ارمنستان حمایت میکند و در شرایطی که تنشهای بالای دو کشور ممکن است در آینده نزدیک دوباره شعلهور شود، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی مشغول فعالیت در این منطقه است.
بر اساس این گزارش، ایران در چند جبهه علیه جمهوری آذربایجان وارد عمل میشود و نیروی قدس سپاه پاسداران در جنگی نامتقارن، نبرد اطلاعاتی و پروژه انتقال سلاح و تجهیزات نظامی به ارمنستان را عملیاتی میکند.
آلما همچنین با اشاره به حمله اواخر ماه اوت اسرائیل به فرودگاه بینالمللی حلب، خبر داد که این منطقه یکی از کریدورهای تسلیحاتی ایران به سوریه و لبنان و در عین حال محل سکونت حدود ۶۰ هزار ارمنی است.
اسرائیل ۳۱ شهریور، برای دومین بار ظرف ۱۵ روز، انبارهای تسلیحاتی و مواضع شبهنظامیان حزبالله لبنان و دیگر شبهنظامیان وابسته به جمهوری اسلامی را در استان ریف دمشق هدف قرار داد.
اسرائیل به ندرت درباره این حملهها به صورت موردی اظهارنظر میکند اما میگوید که میخواهد از استقرار نیروهای جمهوری اسلامی در نزدیکی مرزهای خود جلوگیری کند.
در گزارش جدید موسسه آلما همچنین به مهدی سبحانی، فرستاده و سفیر سابق جمهوری اسلامی در سوریه اشاره شده که در ماه مارس از سمت خود کنار رفت و سفیر جمهوری اسلامی در ارمنستان شد.
آلما نوشت: «سفیر ایران در سوریه و لبنان نه یک دیپلمات منصوب شده از سوی وزارت امور خارجه بلکه معمولا یک افسر ارشد سپاه پاسداران است که هماهنگی فعالیتهای ایران با حزبالله و رژیم بشار اسد، رییس دولت سوریه را بر عهده دارد.»
این موسسه تحقیقاتی در ادامه مدعی شد که انتخاب سبحانی به عنوان سفیر ایران در ایروان، نشان دهنده «احترام بالای سپاه پاسداران به ارمنستان» است.
آلما سپس به گزارشهای منتشر شده در ماه دسامبر سال ۲۰۲۲ در مورد نقش شرکت هواپیمایی ماهانایر از جمله هواپیماهای مسافربری آن در انتقال تسلیحات از ایران به سوریه و لبنان به نمایندگی از نیروی قدس سپاه پاسداران اشاره کرد.
در این گزارش توضیح داده شده که پس از معرفی این خط هوایی ایران به عنوان حامل تسلیحات و نیرو برای سپاه، شرکت هواپیمایی «فلایتتراول الالسی» ارمنستان در سال ۲۰۱۸ «به عنوان مقر ماهانایر در ارمنستان» به کار گرفته شد.
موسسه آلما تاکید کرد که وزارت خزانهداری آمریکا فلایتتراول الالسی را به دلیل کمک به ماهانایر در انتقال شبهنظامیان شیعه از پاکستان و افغانستان به سوریه تحریم کرده است.
آلما نوشت: «این هواپیماها مطمئنا نه تنها عناصر شبهنظامی، بلکه تجهیزات و سلاحهای نظامی را نیز حمل میکردند.»
در این گزارش آمده است که «معراج»، «قشم فارس»، «پویاایر» و «ایرانایر» نیز از جمله شرکتهای هواپیمایی ایرانی هستند که از سوی آمریکا تحریم شدهاند. این شرکتها با فعالیت در کریدور تسلیحاتی جمهوری اسلامی، از هواپیماهای باری و مسافربری خود در خدمت سپاه پاسداران استفاده میکنند.
بر اساس تحقیقات آلما، سه شرکت هواپیمایی ارمنستان و یک شرکت ایرانی همچنان بین دو کشور در فعالیت هستند.
در گزارش آلما آمده است: «استقرار هواپیماهای ارمنی میتواند نظارت اطلاعاتی بر فعالیتهای ایران را با دشوارتر کردن پوشش ردیابیشان، خنثی کند.»
بر اساس این گزارش همچنین «ایرانایر تور» به عنوان یکی از شرکتهای تابعه ایرانایر و شرکت هواپیمایی «چم وینگز» سوریه، نقش مهمی در حمایت از تلاش جمهوری اسلامی برای انتقال تسلیحات و نیروهای شبه نظامی به سوریه دارند.