آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، در جمع خبرنگاران گفت: اقدام ایران در اخراج بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی، که در پیشبرد کار نظارتی آژانس نقشی حیاتی دارند، نشان میدهد ایران علاقهای ندارد در مساله هستهای خود نقش مسئولانهای ایفا کند.
بلینکن جمعه در جمع خبرنگاران گفت: «ما با شرکای اروپایی خود و حتی با روسیه و چین تلاش کردیم به صورت غیرمستقیم با ایران تعامل کنیم تا به تعهدات خود در برجام بازگردد، اما ایران نتوانست یا نخواست چنین کاری انجام دهد.»
وزیر خارجه آمریکا با هشدار نسبت به اینکه اقدامهای ایران در پیشبرد برنامه هستهای خود به شدت منطقه و فراتر از آن را بیثبات میکند گفت ایالات متحده به همین دلیل تاکید دارد که ایران نباید به سلاح هستهای دست یابد و دیپلماسی بهترین راه برای رسیدن به این هدف است.
با وجود تلاشهای دولت بایدن و کشورهای اروپایی برای احیای برجام، جمهوری اسلامی روز یکشنبه ۲۶ شهریور، مجوز فعالیت هشت بازرس آژانس بینالمللی انرژی اتمی با ملیتهای «فرانسوی و آلمانی» را در ایران لغو کرد.
رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در گفتوگو با ایراناینترنشنال، اخراج بازرسان آژانس از ایران را اقدامی «غیرسازنده» خواند و گفت روند مذاکره با جمهوریاسلامی با سرعتی که باید پیش نمیرود.
از سوی دیگر، مشاور امنیت ملی کاخ سفید نیز روز جمعه گفت: «یکی از دلایل عمدهای که میخواهیم اطمینان حاصل کنیم ایران هرگز به سلاح اتمی دست نیابد، این است که اگر آنها به این تسلیحات دست پیدا کنند، نه تنها تهدیدی مستقیم برای منطقه و فراتر از آن خواهند بود، بلکه به احتمال زیاد باعث یک مسابقه تسلیحاتی منطقهای خواهد شد.»
تکرار نگرانیهای آمریکا از شکلگیری مسابقه تسلیحاتی در خاورمیانه در حالی ادامه دارد که روز چهارشنبه محمد بنسلمان، ولیعهد عربستان سعودی، در گفتوگو با شبکه فاکسنیوز گفت: «اگر ایران به سلاح اتمی دست پیدا کند، ما باید سلاح اتمی داشته باشیم.»
از سوی دیگر، کشورهای شورای همکاری خلیج فارس نیز خواستار حضور خود در فرایند مذاکرات برای احیای برجام هستند. در همین حال تلاشهای میانجیگرانه قطر و عمان در روند مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا نیز ادامه دارد.
با این حال، اسرائیل افزایش فشار ها و تهدید نظامی را راه حل و فصل مساله هستهای ایران میداند.
بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، جمعه در سخنرانی خود در مجمع عمومی سازمان ملل، با تاکید بر اینکه تهدید جمهوری اسلامی چیزی جز «یک لعنت برای تمام جهان» نبوده، خواهان بهکارگیری «تهدید نظامی جدی» برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای شد.
پیشتر نیز رییسجمهوری آمریکا و نخستوزیر اسرائیل در دیداری در نیویورک بر تعهد خود به مقابله با تهدیدهای ایران و جلوگیری از دستیابی تهران به سلاح اتمی تاکید کردند.
در همین حال، گیلعاد اردان، سفیر اسرائیل در سازمان ملل، جمعه در گفتوگو با ایراناینترنشنال با ابراز نگرانی از ادامه برنامه هستهای ایران گفت جمهوری اسلامی یک سوم بازرسان آژانس را اخراج کرده، دسترسی به دوربینهای نظارتی سایتهای هستهای را قطع کرده و غنیسازی اورانیوم را تقریبا تا حد کاربرد نظامی ادامه میدهد.
نماینده اسرائیل در سازمان ملل با هشدار درباره اینکه یک توافق هستهای با ایران، میلیاردها دلار را روانه خزانه جمهوری اسلامی میکند تا آن را صرف حمایت از تروریسم کند، گفت: خوشبختانه در حال حاضر این توافق روی میز نیست و اسرائیل و آمریکا در این مورد درک متقابلی دارند.