خبرگزاری رویترز در گزارشی نوشت سوریهای مهاجر و پناهنده در ترکیه، فشار فزایندهای را از منطق ضد مهاجرتی موجود در این کشور احساس میکنند و به همین دلیل در جستوجوی یک سرپناه دیگر در اروپا یا حتی بازگشت به سوریه هستند.
به گفته مهاجرانی که رویترز با آنها مصاحبه کرده است، سیاستها و احساسات ضد مهاجرتی، مشکلات اقتصادی و فشارهای سیاسی باعث شدهاند برخی از ۳/۳ میلیون سوری ساکن ترکیه، برای بازگشت به سوریه یا جستوجوی مقصدی در اروپا برنامهریزی کنند.
آنها نگران هستند شعارها و اقدامات علیه مهاجران در رقابتهای انتخاباتی محلی ماه مارس افزایش یابد. اتفاقی که محصول و بازتاب تلاش کاندیداهای ریاستجمهوری ترکیه در خرداد امسال به منظور استفاده از احساسات ناسیونالیستی رایدهندگان خواهد بود.
بسیاری از سوریها که اکنون ساکن استانبول هستند در مورد ضربالاجل اداره مهاجرت وزارت کشور ترکیه نگرانی بیشتری دارند.
این اداره مرداد امسال در بیانیهای از همه اتباع سوری ساکن در شهر استانبول خواست در طرح بازگشت به موطن خود ثبتنام کنند و در عین حال به سوریهایی که در خارج از استانبول ثبتنام کردهاند اما در حال حاضر در محدوده این شهر اقامت دارند هشدار داد باید تا ۲۴ سپتامبر ۲۰۲۳ به استانهایی برگردند که در آنها اجازه اقامت گرفتهاند.
یک سوری ۳۲ ساله به رویترز گفت که برای پرداخت پول به قاچاقچیان پسانداز میکند و قصد دارد به بلژیک برود.
او که به دلایل امنیتی از ذکر نامش خودداری کرده، گفت سختیهای ناشی از تورم افسارگسیخته و منطق ضد مهاجر ترکیه، انگیزه تصمیمش شده است: «به خاطر بدتر شدن اقتصاد ترکیه، ما را مقصر میدانند. تبعیض در حال افزایش است و زندگی را در اینجا برای ما غیرممکن کرده.»
یک مرد سوری دیگر که معلمی ۳۳ ساله است، به رویترز گفت که پس از ۱۰ سال اقامت در استانبول همراه با دو فرزندش و هزینههایی که بیش از درآمد اوست، دیگر توان مالی لازم را برای زندگی در ترکیه ندارد.
او با اینکه میداند اوضاع در سوریه خوب نیست، تصمیم دارد به موطن خود برگردد چرا که وضعیت ترکیه برایش به مراتب «بدتر» است.
تعیین تعداد سوریهایی که در حال حاضر قصد بازگشت به کشورشان یا مهاجرت به اروپا را دارند ممکن نیست.
به گفته مقامات ترکیه، این کشور اکنون خانه ۳/۳ میلیون سوری با مجوزهای اقامت موقت است.
استانبول با بیش از ۵۳۲ هزار نفر، بیشترین جمعیت سوری ساکن این کشور را دارد.
بسیاری از سوریهای ساکن در شهرها و استانهای دیگر ترکیه، به دلیل وجود فرصتهای شغلی بیشتر در استانبول به این شهر رفتهاند اما آماری رسمی از تعداد آنان وجود ندارد.
به گفته گروههای حقوق بشری، خشونت نژادپرستانه علیه سوریها در ترکیه در حال افزایش است و مقامهای این کشور نیز سیاست سختگیرانهتری در مورد مهاجرانی اتخاذ کردهاند که محل ثبتنامشان استانبول نبوده است.
همچنین کارشناسان بر این باورند احساسات ضد مهاجر، بر تبلیغ کاندیداها در انتخابات محلی ماه مارس غالب خواهد شد؛ همانطور که در انتخابات اخیر ریاستجمهوری این کشور رخ داد.
به گفته ناظران، این امر میتواند منجر به افزایش خشونت فیزیکی و کلامی از جمله در شبکههای اجتماعی، علیه مهاجران سوری شود.